Η Meta στήνει superintelligence dream team, η Γερουσία των ΗΠΑ πατάει pause στο pause για τη ρύθμιση της ΑΙ, και οι deepfake απατεώνες σηκώνουν εκατομμύρια με ένα Zoom call. Παράλληλα, Silicon Valley «καίγεται» για ταλέντα και οι τράπεζες θέλουν λιγότερους περιορισμούς για να καταπολεμήσουν την ΑΙ… με ΑΙ.
Ό,τι πιο σημαντικό, περίεργο ή ανησυχητικά καινοτόμο, εδώ – με ανθρώπινη επιμέλεια (ακόμα).
Ακολουθούν οι 5 κορυφαίες ειδήσεις για σήμερα από τον κόσμο της τέχνης νοημοσύνης (ΤΝ).
1. Η Γερουσία των ΗΠΑ ακυρώνει το 10ετές μορατόριουμ για ρύθμιση της ΑΙ από τις πολιτείες
Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (99-1) την απόσυρση μιας επίμαχης διάταξης από το λεγόμενο “Big Beautiful Bill”, η οποία θα απέκλειε τις επιμέρους πολιτείες από το να θεσπίζουν δικούς τους νόμους για την τεχνητή νοημοσύνη για τα επόμενα 10 χρόνια. Η διάταξη είχε χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν και μερίδα Ρεπουμπλικάνων ως «κρίσιμη» για την αποφυγή ενός χαοτικού πλαισίου ρυθμίσεων, καθώς πολλές πολιτείες έχουν ξεκινήσει να ψηφίζουν δικούς τους νόμους που αφορούν ζητήματα όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων, οι deepfake τεχνολογίες, οι διακρίσεις από αλγορίθμους, κ.ά. Ωστόσο, πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και το Ιλινόις υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να ρυθμίζουν αυτόνομα την ΑΙ, και τελικά επικράτησε η άποψη ότι το ομοσπονδιακό μορατόριουμ θα περιόριζε τη δημοκρατική συμμετοχή και την ευελιξία.
Γιατί είναι σημαντικό:
Η απόφαση αυτή διατηρεί το δικαίωμα των πολιτειών να ρυθμίζουν ανεξάρτητα ζητήματα όπως η προστασία δεδομένων, η χρήση deepfakes ή η διαφάνεια αλγορίθμων. Πρόκειται για μια νίκη των υποστηρικτών της ψηφιακής δημοκρατίας και των τοπικών κοινωνιών, καθώς ενισχύεται η λογοδοσία και η ρύθμιση της ΑΙ σε επίπεδο πιο κοντά στους πολίτες. Αντίθετα, οι μεγάλες εταιρείες εκφράζουν ανησυχία για ένα “χάος κανονισμών” που θα δυσκολέψει την ενιαία ανάπτυξη προϊόντων ΑΙ στις ΗΠΑ.
2. Η Meta ιδρύει τα “Superintelligence Labs” και συγκεντρώνει κορυφαία μυαλά
Ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου, υπερ-φιλόδοξου τμήματος εντός της Meta με το όνομα “Meta Superintelligence Labs” (MSL), το οποίο θα έχει ως στόχο τη δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που ξεπερνούν τις ανθρώπινες γνωσιακές ικανότητες – αυτό που συχνά περιγράφεται ως artificial general intelligence (AGI) ή ακόμη και superintelligence. Το τμήμα συγκεντρώνει τα ερευνητικά προγράμματα της Meta για ΑΙ, ενσωματώνοντας μοντέλα όπως το LLaMA, τα εργαλεία μετάφρασης, επεξεργασίας εικόνας, ομιλίας και συνθετικής σκέψης, καθώς και πειραματικά projects.
Η εταιρεία προχώρησε στην πρόσληψη κορυφαίων επιστημόνων από OpenAI, DeepMind, Anthropic και άλλες εταιρείες, με πακέτα αμοιβών που ξεπερνούν τα 50–100 εκατ. δολάρια ανά άτομο. Μετά τις ανακοινώσεις για το νέο τμήμα Superintelligence και την προσέλκυση σημαντικών επιστημόνων, η μετοχή της Meta έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας της — στα 738,09 δολάρια — αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της στα 1,86 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Γιατί είναι σημαντικό:
Η δημιουργία των Meta Superintelligence Labs φέρνει τη Meta στο προσκήνιο του αγώνα για την κυριαρχία στην επόμενη γενιά ΑΙ. Δεν μιλάμε πλέον για εργαλεία παραγωγής κειμένου ή εικόνας, αλλά για την ανάπτυξη νοητικών συστημάτων που ίσως κάποτε να ξεπεράσουν τις ανθρώπινες δυνατότητες. Η συγκέντρωση τόσο ισχυρού επιστημονικού δυναμικού σε μια εταιρεία εγείρει ερωτήματα για το πού θα χαραχθεί το όριο μεταξύ τεχνολογικής και ηθικής εξέλιξης.
3.GenAI & deepfake απάτες – Ένα σκάνδαλο με £25 εκατ. που έγινε πραγματικότητα
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Business Insider οι απάτες με βάση γενετική τεχνητή νοημοσύνη και deepfake έχουν γνωρίσει τεράστια αύξηση: μόνο τον τελευταίο χρόνο τετραπλασιάστηκαν. Σε ένα πρόσφατο περιστατικό, ένας υπεύθυνος οικονομικών σε βρετανική εταιρεία μηχανικών παραπλανήθηκε μέσω βιντεοκλήσης — όπου εμφανίστηκαν deepfake βίντεο συναδέλφων του και μετέφερε αμέσως 25 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό απατεώνα.
Γιατί είναι σημαντικό
Η αλληλεπίδραση μεταξύ τεχνολογικής προόδου και εξελιγμένων κινδύνων καθιστά τον αγώνα κατά της ψηφιακής απάτης πιο απαιτητικό από ποτέ. Η είδηση αυτή μας υπενθυμίζει ότι δεν αρκεί να χτίσουμε πιο προηγμένα συστήματα — χρειάζεται και ένα οικοσύστημα προστασίας σε επίπεδο χρηματοοικονομικό, τεχνολογικό αλλά και νομικό.
4. Silicon Valley: Επιδημία προσλήψεων και ανταγωνισμός για ταλέντα στην ΑΙ
Το καλοκαίρι του 2025 εξελίσσεται στον πιο έντονο αγώνα προσλήψεων που έχει δει ποτέ η Silicon Valley στον χώρο της ΑΙ. Εταιρείες όπως η Meta, η OpenAI, η Amazon, η xAI και νεοφυείς όπως η Anthropic προσφέρουν αμοιβές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, equity και «signing bonuses» που θυμίζουν Wall Street, για να προσελκύσουν τους κορυφαίους επιστήμονες τεχνητής νοημοσύνης. Πολλοί από αυτούς εγκαταλείπουν ακαδημαϊκές θέσεις ή μικρότερες startups προκειμένου να ενταχθούν σε κολοσσούς.
Γιατί είναι σημαντικό
Η αξία της καινοτομίας στην ΑΙ έχει μετατραπεί σε θέμα ανθρώπινου κεφαλαίου. Όποιος έχει τα καλύτερα μυαλά, κερδίζει. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση προκαλεί «αιμορραγία» στα πανεπιστήμια και στις μικρότερες εταιρείες που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα πακέτα αμοιβών των Big Tech. Παράλληλα, ενισχύεται η ανισότητα στον τομέα της γνώσης, ενώ εγείρονται ερωτήματα για τη διαφάνεια και τη δημοκρατική πρόσβαση στην καινοτομία.
5. Τράπεζες, fintech εταιρείες και πάροχοι online πληρωμών, στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, πιέζουν τους
Τράπεζες, fintech εταιρείες και πάροχοι online πληρωμών, στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, πιέζουν τους ρυθμιστικούς φορείς ώστε να τους επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση απάτης. Υποστηρίζουν ότι ο αυστηρός κανονιστικός έλεγχος περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εργαλείων που χρειάζονται για να εντοπίζουν πλαστά έγγραφα, ψεύτικους λογαριασμούς, deepfakes και σύνθετες απάτες που βασίζονται οι ίδιες σε τεχνητή νοημοσύνη.
Γιατί είναι σημαντικό:
Καθώς οι εγκληματίες χρησιμοποιούν ΑΙ για να παρακάμπτουν τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας, η ανάγκη για “έξυπνη” προστασία γίνεται πιο επιτακτική. Όμως, η ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από ιδιωτικούς φορείς χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο μπορεί να οδηγήσει σε καταχρήσεις, διακρίσεις ή λανθασμένους αποκλεισμούς χρηστών. Η πρόκληση είναι να επιτραπεί η καινοτομία χωρίς να χαθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Η πιο #Error404 είδηση της ημέρας
Το 18% των single πολιτών της Βιρτζίνια έχουν… AI συντρόφους
Σύμφωνα με αποκλειστική έρευνα της Match σε συνεργασία με το Axios, το 18% των ανύπαντρων πολιτών της Βιρτζίνια (ΗΠΑ) έχουν δημιουργήσει συναισθηματική σχέση με AI εφαρμογές συνομιλίας και συντροφικότητας—όπως τα Replika, Blush και Nomi. Το ποσοστό αυξήθηκε κατακόρυφα από μόλις 6% πέρυσι. Οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικό δίκτυο συναισθηματικής υποστήριξης, με χιλιάδες χρήστες να συμμετέχουν ενεργά σε online κοινότητες αλληλεπίδρασης με AI.
Γιατί είναι παράραξενο:
Είναι μια καθαρή ένδειξη πως η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει ριζικά τον τρόπο που σχετιζόμαστε – όχι μόνο με την τεχνολογία, αλλά και με τον εαυτό μας και τους άλλους. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε ψηφιακούς «συντρόφους» για παρηγοριά, επικοινωνία ή ακόμη και υποκατάσταση ρομαντικής επαφής, γεννιούνται κρίσιμα ερωτήματα: Πού τελειώνει η ψευδαίσθηση και πού αρχίζει η ανάγκη;
Ραντεβού ξανά αύριο με τις κορυφαίες ειδήσεις από τον κόσμο της τεχνολογίας. Cu when i see u.
***Το παρόν άρθρο αποτελεί προϊόν συστήματος παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης που έχει δεχθεί δημοσιογραφική επιμέλεια από δημοσιογράφο του Βήματος.