Η Βουλγαρία πήρε και επίσημα σήμερα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να γίνει το 21ο κράτος-μέλος της Ένωσης που θα υιοθετήσει το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2026.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωσαν ότι η Βουλγαρία – το φτωχότερο κράτος μέλος της ΕΕ – έχει εκπληρώσει τα λεγόμενα «κριτήρια σύγκλισης» για να ενταχθεί στη νομισματική ένωση.
«Το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα»
«Το ευρώ θα φέρει απτά οφέλη για τους Βούλγαρους πολίτες και τις επιχειρήσεις: σταθερές τιμές, χαμηλότερο κόστος συναλλαγών, προστατευμένες αποταμιεύσεις, περισσότερες επενδύσεις και αύξηση του εμπορίου. Φυσικά, το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Υπενθυμίζεται ότι η Σόφια διατηρεί εδώ και καιρό χαμηλά επίπεδα ελλείμματος και χρέους στην προσπάθειά της να ενταχθεί στο νόμισμα, ενώ αγωνίζεται παράλληλα να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος παρέμεινε πεισματικά υψηλός μετά το ενεργειακό σοκ που προκλήθηκε από την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η αξιολόγηση της Κομισιόν
Η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρατίθεται στην Έκθεση Σύγκλισης 2025, η οποία καταρτίστηκε κατόπιν αιτήματος των βουλγαρικών αρχών και σηματοδοτεί ένα κρίσιμο και ιστορικό βήμα στην πορεία της Βουλγαρίας προς την υιοθέτηση του ευρώ, αναφέρει η Επιτροπή και προσθέτει:
«Η Έκθεση διαπιστώνει ότι η Βουλγαρία πληροί τα τέσσερα ονομαστικά κριτήρια σύγκλισης (Υγιή δημόσια οικονομικά, χαμηλό πληθωρισμό, σταθερότητα συναλλαγματικής ισοτιμίας και σύγκλιση μακροπρόθεσμων επιτοκίων) τα οποία έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι μια χώρα είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ και ότι η οικονομία της είναι επαρκώς προετοιμασμένη γι′ αυτό.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, βάσει της έκθεσης, η μέση ετήσια αύξηση τιμών για τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο 2025 ήταν 2,7% κάτω από το όριο αναφοράς του 2,8%. Επίσης η Επιτροπή αναφέρει ότι δεν εντόπισε ενδείξεις ανησυχίας για τη διατήρησιμότητα της σταθερότητας των τιμών.
✅ The @EU_Commission’s convergence report finds that 🇧🇬 #Bulgaria meets all the criteria to become the 21st #euro area member in 2026.
I look forward to meeting Bulgarian authorities on the next steps.
The Council is expected to take the final decision on accession in July. pic.twitter.com/0YYyfSu4V8
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) June 4, 2025
Φον ντερ Λάιεν: «Χάρη στο ευρώ, η οικονομία της Βουλγαρίας θα γίνει ισχυρότερη»
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το ευρώ είναι ένα απτό σύμβολο της ευρωπαϊκής ισχύος και ενότητας. Σήμερα, η Βουλγαρία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην υιοθέτησή του ως νόμισμα. Χάρη στο ευρώ, η οικονομία της Βουλγαρίας θα γίνει ισχυρότερη, με περισσότερες συναλλαγές με εταίρους της ζώνης του ευρώ, άμεσες ξένες επενδύσεις, πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ποιοτικές θέσεις εργασίας και πραγματικά εισοδήματα. Και η Βουλγαρία θα λάβει τη θέση που της αξίζει στη διαμόρφωση αποφάσεων στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ. Συγχαρητήρια, Βουλγαρία!»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα βήματα μέχρι την ένταξη
Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται εδώ. Η τελική απόφαση για την εισαγωγή του ευρώ στη Βουλγαρία θα ληφθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, αφού πρώτα ζητηθεί η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Εφόσον η απόφαση είναι θετική, όπως αναμένεται, το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) θα προχωρήσει στον καθορισμό της επίσημης ισοτιμίας μετατροπής του βουλγαρικού λέβα σε ευρώ, η οποία θα είναι αμετάκλητη.
Την ίδια ώρα, η Βουλγαρία καλείται να εντείνει τις πρακτικές προετοιμασίες για την ομαλή μετάβαση στο νέο νόμισμα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώνει έτοιμη να παρέχει τεχνική υποστήριξη στις εθνικές αρχές.
Τι αλλάζει για τη βουλγαρική οικονομία
Η ανακοίνωση σηματοδοτεί επίσης μια σημαντική νίκη για την κυβέρνηση της Σόφιας, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας του συντηρητικού πρωθυπουργού Ρόσεν Ζελιάζκοφ, η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου της χώρας υποστήριζαν σθεναρά την ένταξη στο ευρώ, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει το εμπόριο και θα μειώσει το κόστος των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην οικονομία που εξαρτάται από τις εξαγωγές.
Σημειώνουν, επίσης, ότι η ένταξη στην ζώνη του ενιαίου νομίσματος θα δώσει στη Σόφια μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής, επιτρέποντας στον επικεφαλής της κεντρικής της τράπεζας, Ντίμιταρ Ράντεφ, να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το κύριο όργανο καθορισμού των επιτοκίων της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι παρότι το νόμισμα της Βουλγαρίας, το λεβ, είναι συνδεδεμένο με το ευρώ από το 1999, η χώρα επί του παρόντος δεν έχει λόγο στην πολιτική της ΕΚΤ.