Αντίθετες πορείες ακολούθησαν ο ελληνικός πληθωρισμός και ο αντίστοιχος στην ευρωζώνη. Ειδικότερα, στο 3,3% διαμορφώθηκε τον Μάιο στην Ελλάδα (από 2,6% τον Απρίλιο) και στο 1,9% στην ευρωζώνη (2,2%), σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.

Στο 1,9% ήταν σε Ιταλία και Ισπανία και 1,4% στην Ιρλανδία. Οι υψηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού σε ετήσια βάση παρατηρήθηκαν στην Εσθονία με 4,6% και σε Κροατία και Σλοβακία με 4,3%. Η Κύπρος σημείωσε τη χαμηλότερη επίδοση με 0,4% ετησίως.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός είχε μειωθεί σημαντικά τον Απρίλιο από 3,1% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω μείωσης στις τιμές των καυσίμων και γενικότερα της ενέργειας.

Τον Μάιο, ωστόσο, περιορίστηκε η μείωση των τιμών ενέργειας (-1,5% σε ετήσια βάση έναντι -4,7% τον Απρίλιο), ενώ αυξήθηκε ταχύτερα ο δείκτης τιμών τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (κατά 2,8% έναντι 1,7%, αντίστοιχα).

Καύσιμα: Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές στην Ελλάδα

Ταχύτερη ήταν η αύξηση και στις τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (κατά 1,4% έναντι 0,4% τον Απρίλιο. Μόνο οι τιμές των υπηρεσιών σημείωσαν μικρή αποκλιμάκωση (αύξηση 5,3% από 5,5% τον Απρίλιο), αλλά με τις αυξήσεις να παραμένουν υψηλές σε σχέση με τα επίπεδα της Ευρωζώνης, όπου μειώθηκαν στο 3,2% από 4%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε στο 4% από 3,8% τον Απρίλιο.

Τι συνέβη στη Γερμανία

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Γερμανίας έφτασε το 2,1% τον Μάιο, πλησιάζοντας τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), αλλά ελαφρώς υψηλότερος από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis την Παρασκευή.

Η αποτύπωση συγκρίνεται με την ένδειξη 2,2% τον Απρίλιο και με την πρόβλεψη του Reuters για 2%.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ασταθείς τιμές τροφίμων και ενέργειας, μειώθηκε ελαφρώς, από το 2,8% του Απριλίου στο 2,9% τον Μάιο. Η στενά παρακολουθούμενη αποτύπωση υπηρεσιών – εν τω μεταξύ – μειώθηκε απότομα, φτάνοντας στο 3,4% σε σύγκριση με 3,9% τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν σημαντικά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καταγράφοντας πτώση 4,6% τον Μάιο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας πλησιάζει τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τους τελευταίους μήνες, σε ένα θετικό μήνυμα, εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Γαλλία: Σε χαμηλό 5ετίας ο πληθωρισμός

Ο γαλλικός πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, κάτω από τον στόχο του 2% της ΕKT, ανοίγοντας πιθανότατα τον δρόμο για μια αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα.

Οι τιμές καταναλωτή ήταν 0,6% υψηλότερες σε ετήσια βάση, αυτόν τον μήνα, από 0,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με εναρμονισμένα με την ΕΕ στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από τη γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το ποσοστό του Μαΐου θα παρέμενε στο 0,9%, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2020.

Τα στοιχεία δίνουν την πρώτη ένδειξη για τον πληθωρισμό, μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία και την Ισπανία, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή, προβλέπεται επίσης να έχει μειωθεί τον Μάιο.

Η πτώση του πληθωρισμού στις υπηρεσίες και την ενέργεια στη Γαλλία βοήθησαν τις τιμές να υποχωρήσουν περαιτέρω αυτόν τον μήνα. Ο πληθωρισμός των τροφίμων, ωστόσο, αυξήθηκε σταδιακά. Ο συνολικός δείκτης πληθωρισμού παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα και οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η τράπεζα θα μειώσει ξανά το βασικό της επιτόκιο στις 5 Ιουνίου.

Με πληροφορίες από OT.gr