Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα κατά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο, ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο, αφού η χώρα έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Φινλανδό ομόλογό του, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Σουηδία για θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ότι η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα που θα ληφθούν.

Η Φινλανδία οδεύει έτσι να γίνει κράτος-μέλος του NATO πριν από τη Σουηδία, παρότι τα αιτήματά τους υποβλήθηκαν ταυτόχρονα, πριν από δέκα μήνες.

«Χαιρετίζω την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει με την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα κάνουν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο. Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι και οι δύο πρέπει να γίνουν πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατό» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του NATO στο Twitter.