Η Μαριούπολη της Ουκρανίας δέχεται σφοδρά πυρά με αναφορές για εκατοντάδες εκρήξεις, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Reuters.

Η Μαριούπολη είναι ένα από τα μεγαλύτερα ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα και βρίσκεται κοντά στο μέτωπο που κατέχουν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονέτσκ – την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα βοηθούσε τη Ρωσία να εξασφαλίσει μια απευθείας χερσαία οδό προς την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Η σημασία της Μαριούπολης

Το 2014 όταν οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν διάφορες ζώνες στο έδαφος της Ουκρανίας, δεν άγγιξαν την Μαριούπολη. Τώρα αυτή η περιοχή εάν καταληφθεί θα επιτρέπει στη Μόσχα να συνδέσει την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει, με τα εδάφη των θυλάκων των αυτονομιστών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας.

Τι σημαίνει αυτό; Η Ρωσία θα έχει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της θάλασσας και θα μπορεί να ασκεί ισχυρότερες πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση.