Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται οι κάτοικοι του Κιέβου, μετά την εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η ουκρανική πρωτεύουσα αδειάζει όσο περνάει η ώρα, με τους πολίτες να σπεύδουν να αγοράσουν όσα περισσότερα τρόφιμα και να μετακινηθούν σε πιο ασφαλείς περιοχές, παρά τους ισχυρισμούς Ουκρανών δημοσιογράφων ότι οι πολίτες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο να αγοράσουν όπλα από τρόφιμα.

Μάλιστα από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι έτρεξαν στα κοντινά ΑΤΜ να βγάλουν όσα χρήματα προλαβαίνουν, μιας και στη χώρα επιβλήθηκαν ήδη Capital Controls, με τους πολίτες να έχουν δικαίωμα ανάληψης ενός ποσού λίγο πάνω από τα 200 ευρώ.

Οι δρόμοι του Κιέβου έχουν στην κυριολεξία «φράξει» από το μποτιλιάρισμα, καθώς οι πολίτες έχουν πάρει τα οχήματα τους και κατευθύνονται όσο πιο μακριά μπορούν.

Ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας, την ώρα που η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σημειώνεται πως στην Ουκρανία έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος από τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος στο στο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό κάλεσε τους πολίτες να μείνουν σπίτι και να παραμείνουν ήρεμοι.

«Ο στρατός λειτουργεί. Θα είμαι μαζί σας όλη την ώρα. Μείνετε δυνατοί. Θα κερδίσουμε γιατί είμαστε η Ουκρανία», ανέφερε.

Ο κόσμος άλλαξε σε μια νύχτα

Με εναέριες και επίγειες δυνάμεις μαίνεται ο πόλεμος στο Κίεβο λίγες ώρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το πρωί της Πέμπτης. Οι σειρήνες ήχησαν ξανά στην ουκρανική πρωτεύουσα το απόγευμα, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στρατεύματα πολιορκούν την πόλη. Την ίδια στιγμή το γαλλικό πρακτορείο αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι ενημέρωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν από διάφορα σημεία. Πολύ γρήγορα στόχος επίθεσης έγινε το Κίεβο με τον πανικό να είναι διάχυτο.

Oι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην πόλη του Κιέβου έχουν κληθεί να μεταφερθούν στις πρεσβείες τους και στη συνέχεια θα εγκαταλείψουν την πόλη.

Το CNN μεταδίδει live από την περιοχή με τα αλεξίπτωτα να είναι διακριτά στην περίμετρο.

Η ουκρανική εθνοφρουρά λέει ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση. Όπως είχαν προβλέψει οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, η επίθεση εκτυλίχθηκε γρήγορα, ίσως πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν.

Εχοντας στήσει βάση επιχείρησης, αυτό που ίσως αναμένεται είναι η προέλαση των ρωσικών τεθωρακισμένων ή η χρήση της βάσης για επιθέσεις στο Κίεβο.