Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτόνομων περιοχών του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία πυροδότησε αντιδράσεις στη Δύση. Με δηλώσεις τους ηγεσίες της ΕΕ εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν και προειδοποιούν με κυρώσεις.

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ θα αντιδράσει με ενότητα και σταθερότητα

Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Συγκεκριμένα, σημειώνει:

«Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ.

Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη».

Φον ντερ Λάιεν: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία.

Συνάντηση Μπάιντεν με Ζελένσκι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν με το οποίο ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτών.

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Τζόνσον: Παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας

«Αυτό είναι σαφέστατα αντίθετο με το διεθνές δίκαιο. Είναι κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας, είναι αποκήρυξη των συμφωνιών του Μινσκ», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θεωρώντας αυτό «κακό οιωνό» για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα συνομιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να του προσφέρει τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την πλευρά της, η υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι η ρωσική αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δείχνει κατάφωρη περιφρόνηση των δεσμεύσεων της Ρωσίας στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί περαιτέρω επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ότι αποδεικνύει την απόφαση της Ρωσίας να επιλέξει την αντιπαράθεση αντί του διαλόγου

«Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει ατιμώρητη η παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων από την Ρωσία», τόνισε η κ. Τρας.