Ο προβληματισμός για τη συνεχή ανοδική πορεία των όχι μόνον των κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων, καθώς και των θανάτων, σήμανε συναγερμό σε κυβέρνηση και στο επιστημονικό επιτελείο. Μελετούν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού, που τείνει να εξελιχθεί σε τέταρτο κύμα της πανδημίας. Τα νέα κρούσματα έφθασαν τα 3.643, οι διασωληνωμένοι κοντεύουν τους 400 (392 για την ακρίβεια) και οι θάνατοι έφθασαν χθες τους 55. Τα νοσοκομεία σιγά- σιγά γεμίζουν.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς το «Σωτηρία», όπως δηλώνει η καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου και οι 84 κλίνες των ΜΕΘ είναι γεμάτες με ασθενείς διασωληνωμένους αλλά και οι απλές κλινικές covid, αρχίζουν σιγά- σιγά και αυτές να γεμίζουν. Η χαλαρότητα, οι μη εμβολιασμένοι, αλλά και η κόπωση, έφεραν αυτά τα αποτελέσματα με τους ειδικούς να αναζητούν τρόπους ανακοπής της ανοδικής αύξησης των κρουσμάτων.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τον Σωτήρη Τσιόδρα να βρίσκεται συχνά στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως μου λέει και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος είναι αμφίβολο εάν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι σε χώρους αναψυχής και εστίασης. Και θα είναι κρίμα, αναφέρει, η έξοδος από την πανδημία στους επόμενους μήνες να είναι επώδυνη. Ενώ θα είναι σχετικά ανώδυνη εάν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασθέντων ιδιαίτερα σε ηλικίες άνω των 50.

***

Μέρκελ: Πίεσα πολύ την Ελλάδα

Ήταν για πολλούς αναμενόμενο η Μέρκελ, τώρα που αποχωρεί από την Καγκελαρία και των στιγμή που βρέθηκε στην Ελλάδα, που τόσο πολύ ταλαιπώρησε με τα μνημόνια να κάνει την αυτοκριτική της. Επέλεξε το πρωί της Παρασκευής να την κάνει πρώτα στους νέους. Έτσι με ένα ειλικρινή διάλογο με νέες και νέους στο Ινστιτούτο Goethe, μίλησε σε πιο προσωπικό τόνο. Μια συζήτηση, που θέλω να πιστεύω, πως έγινε με ειλικρίνεια, χωρίς να πλανάται στην αίθουσα η αίσθηση ότι πρόκειται για τη Σιδηρά Κυρία που κρατούσε τα χέρια της την τύχη της Ευρώπης. Βέβαια δεν είπε τίποτα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά απευθυνόμενη στα νέα παιδιά, είπε πως «είστε αυτή η γενιά, η οποία πέρασε μια πολύ δύσκολη δεκαετία, όπου πάρα πολλά πράγματα άλλαξαν» και συνέχισε, λέγοντας: «και ξέρετε ότι εγώ ως Ομοσπονδιακή Καγκελάριος είμαι εκείνη η οποία ουσιαστικά πίεσε αρκετά αυτήν την κοινωνία εδώ την ελληνική, γιατί απαίτησα πολλά», κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κύκλο της στην ευρωπαϊκή – και ελληνική εμμέσως – πολιτική.΄Άλλωστε όπως της είπε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχαν: “Πολλές φορές αισθανθήκαμε δικαιολογημένα μόνοι», με την κυρία Μέρκελ να παραδέχεται «Οι σχέσεις είχαν κάποια σκαμπανεβάσματα».

***
Αποχαιρετισμός με τα λόγια του Γκαίτε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (που είναι ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός στα 16 χρόνια που η Μέρκελ βρισκόταν στην Καγκελαρία) την αποχαιρέτησε με λόγια του Γκαίτε: «Στη νέα σας πορεία», της είπε, μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκαίτε: “Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο”» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης. Στη κοινή συνέντευξη τύπου ο κ. Μητσοτάκη έκανε λόγο για μια «πολύ διαφορετική Ελλάδα» από αυτή που γνώρισε την τελευταία δεκαετία η Ανγκελα Μέρκελ». Υπήρξαν αναφορές για την Τουρκία, αλλά και για τις ελληνογερμανικές σχέσεις -με παραδοχή από πλευράς της Άνγκελα Μέρκελ ότι απαίτησε πολλά από τους Έλληνες κατά την περίοδο της κρίσης.

***
Πότε μίλησε αγγλικά και πότε γερμανικά η Μέρκελ

Αν και τα γερμανικά του Πρωθυπουργού είναι πολύ καλά, ωστόσο οι συνομιλίες με την κυρία Μέρκελ έγιναν στα αγγλικά. Τα αγγλικά της κυρίας Μέρκελ είναι καλά, όχι όμως σαν του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο μπορούσαν όλοι να την καταλάβουν. Στην κοινή συνέντευξη τύπου ο κάθε μίλησε στη γλώσσα του. Όταν μιλούσε ο Πρωθυπουργός η κυρία Μέρκελ έβαζε τα ακουστικά της αυτόματης μετάφρασης. Πολλές φορές όμως όταν η κυρία Μέρκελ μιλούσε στα γερμανικά ο κ. Μητσοτάκης δεν έβαζε τα ακουστικά. Τα καταλάβαινε όλα χωρίς βοήθεια μεταφραστή.

***

Προεδρικό- Μαξίμου μια ανάσα δρόμος

Πεζή, ειπώθηκε ότι μετέβη από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου η Γερμανίδα υπηρεσιακή καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, για τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Δηλαδή, εδώ που τα λέμε δεν περπάτησε και πολύ, πέντε βήματα όλα κι όλα είναι απόσταση. Η είδηση θα ήταν εάν πήγαινε από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μαξίμου με αυτοκίνητο. Να ξέρετε πάντως ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και το βράδυ της Πέμπτης, στο δείπνο που παρέθεσε στο σπίτι του ο πρωθυπουργός στην απερχόμενη καγκελάριο. Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε την κυρία Μέρκελ στα σκαλιά. Μάλιστα, οι δυο τους αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες στα γερμανικά προτού ξεκινήσει η συνάντησή τους.

***
Αυτή η κίνηση της Μέρκελ να πάει από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου με τα πόδια, μου θύμισε μια άλλη βόλτα που έκανε η Γερμανίδα Καγκελάριος στο Μαξίμου. Ήταν η βόλτα και η κατ΄ιδίαν συζήτηση που είχαν στον κήπο του Μαξίμου με τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Όπως έλεγε ο κ. Σαμαράς, «περπατήσαμε μαζί με την κυρία Μέρκελ, κουβεντιάζοντας , έως το Προεδρικό Μέγαρο, την πήγα στον Παπούλια και μετά εγώ… έφυγα»

***
Το τελευταίο τηλεφώνημα

Ένας εκ των τελευταίων ανθρώπων που μίλησε με την Φώφη, πριν εκείνη φύγει από την ζωή, ήταν ο Νίκος Βοσδογάνης, διευθυντής του γραφείου τύπου του ΚΙΝΑΛ και σκιά της Προέδρου για 20 χρόνια- γνωρίστηκαν στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ και την ακολούθησε σε όλα της τα πόστα, από Υπερνομαρχία μέχρι Υπουργεία και Προεδρία Κινήματος. Αντήλλαξαν μηνύματα την περασμένη Παρασκευή, και μάλιστα δώσαν ραντεβού να συναντηθούν σπίτι της να πιούν καφέ και να ετοιμάσουν κείμενα όπως το συνήθιζαν. Αυτό δεν έγινε ποτέ.

***

Ο Κεγκέρογλου, ο Σκανδαλίδης και η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ

Τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, η πρώτη μετά την απώλεια της Φώφης και δεν αποκλείεται να υπάρξει και η πρώτη εσωκομματική αναμέτρηση.. Ήδη, μαθαίνω υπάρχουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στους υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος για το ποιος θα εκπροσωπήσει την εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά στη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στο κόμμα δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα αφού την αντικαθιστά ο Γραμματέας της ΚΕ Μανώλης Χριστοδουλάκης, αλλά στη Βουλή; Η πλευρά Παπανδρέου υποστηρίζει ότι θεσμικός εκπρόσωπος της ΚΟ είναι ο γραμματέας Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ η πλευρά Λοβέρδου επιμένει ότι είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, δηλαδή ο Κώστας Σκανδαλίδης που είναι πρώτος και ο Μιχάλης Κατρίνης που είναι δεύτερος. Υπήρξε όμως στο τέλος συμβιβασμός. Την εκπροσώπηση του ΚΙΝΑΛ λοιπόν μέχρι τότε θα έχει στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών και τις καίριες κοινοβουλευτικές μάχες και δράσεις ο Κώστας Σκανδαλίδης ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου θα συνεχίσει ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας να ασκεί τα καθήκοντα που προβλέπονται γι’ αυτή τη θέση.

****
Η αναβολή της συζήτησης για εξεταστική επιτροπή

Να σας ενημερώσω ότι η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και άλλα κόμματα) για την «Λίστα Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις που επρόκειτο να γίνει την Τρίτη, αναβλήθηκε για τις 11 Νοεμβρίου. Ο λόγος; Για σεβασμό στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά. Όπως μου είπαν από το Κοινοβούλιο, δεν θα ήταν «σωστό να υπάρχει τόσο γρήγορα αντιπαράθεση στη Βουλή, τη στιγμή που η Φώφη με τον θάνατό της ένωσε όχι μόνον όλους τους Έλληνες αλλά και τους πολιτικούς.

***
Οι «παπανδρεϊκοί» σε πρώτο πλάνο στον ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε τώρα τι κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επανεμφάνιση Παπανδρέου για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ: Τις επιτροπές που επιφορτίζονται με το έργο της προετοιμασίας του συνεδρίου, το οποίο θα γίνει 24-27 Φεβρουαρίου, συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον είναι ότι πέρα από την «κατανομή» στελεχών με βάση τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, στις επιτροπές μετέχουν και πολλοί παλιοί «παπανδρεϊκοί», (Βάρτζελη, Ραγκούσης, Μωραΐτης, Τζουμάκας κ.α.) σε μία προσπάθεια ίσως της Κουμουνδούρου να αποτρέψει φυγόκεντρες δυνάμεις, με δεδομένο ότι στο ΚΙΝΑΛ επανεμφανίστηκε με αρχηγικές βλέψεις ο Γιώργος Παπανδρέου.

***
Όταν μετατρέπεις την χώρα σου σε στούντιο

Σας έχω φρέσκα νέα για τις κινηματογραφικές παραγωγές που στήνονται στην Ελλάδα, γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι σιγά- σιγά η χώρα μας μετατρέπεται (να μην πω σε ένα μικρό Χόλυγουντ), αλλά σε ένα απέραντο στούντιο. Αλλωστε τόσες ομορφιές έχει, όπως τόσο ήλιο και τόσες καλές επιστροφές φόρου. Λοιπόν έχουμε και λέμε: Το 2020 πραγματοποίησαν γυρίσματα πάνω από 50 διεθνείς κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές παραγωγές από τις οποίες 11 είναι γαλλικές παραγωγές ή/και συμπαραγωγές και οι οποίες διευκολύνθηκαν από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, αλλά και την Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. (Άλλες χώρες: Ολλανδία, Αμερική, Γερμανία κλπ).Το 2021 πραγματοποίησαν γυρίσματα πάνω από 56 διεθνείς κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές παραγωγές από τις οποίες 13 είναι γαλλικές παραγωγές ή / και συμπαραγωγές. (Άλλες χώρες: Καναδάς, Αμερική, Γερμανία κλπ). Πώς συνέβη αυτό;

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμό αρμόδιο Υπουργείο για την έκδοση των σχετικών οδηγιών συνεργάστηκε με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων COVID – 19 του Υπουργείου Υγείας και την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα για την διαμόρφωση των απαραίτητων προϋποθέσεων και των κατάλληλων συνθηκών πραγματοποίησης των γυρισμάτων, αλλά και μετακίνησης των διεθνών συνεργείων στην χώρα μας. Παράδειγμα: Μια από τις πρώτες διεθνείς παραγωγές ήταν και η ταινία The Lost Daughter σε σκηνοθεσία Maggie Gyllenhaal η οποία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2021, καθώς και η ταινία Triangle of Sadness του Σουηδού Σκηνοθέτη βραβευμένου με το Χρυσό Φοίνικα των Κανών Ruben Ostlund.

***
Το Podcast του ΓΕΕΘΑ

Αυτό πρώτη φορά γίνεται. Το ΓΕΕΘΑ απέκτησε Podcast. Είναι μια πρωτοβουλία του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Το πρώτο Podcast έχει τίτλο «Το Αθάνατο Πνεύμα του Μετώπου» και πραγματεύεται το ανεπανάληπτο μεγαλείο του αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας στα βουνά της Πίνδου, γράφοντας με χρυσά γράμματα το ηρωικό Έπος του ’40. Ο αφηγητής που «επιστρατεύθηκε» είναι ο Θανάσης Βαλτινός.

***
Η μαθητική παρέλαση στην Κύπρο και οι βρακοφόροι

Όταν σε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός ρώτησε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη πως τα πήγε στην Κύπρο (είχε εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό στην μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Λευκωσία) ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν έκρυψε το ενθουσιασμό του για το φρόνημα, το βάδισμα και την άψογη εμφάνιση των κυπρίων μαθητών: «Ήταν συνεχώς η Ελλάδα παντού», είπε στον Πρωθυπουργό. Άλλωστε στην Κύπρο στις μαθητικές παρελάσεις παρελαύνουν όχι μόνον οι μαθητές, πρόσκοποι και σωματεία, αλλά και πανεπιστήμια κάτι που εδώ δεν συμβαίνει. Ο κ. Βαρβιτσιώτης θα ήθελε να εκπροσωπήσει και πάλι την κυβέρνηση και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Λευκωσία, με την προϋπόθεση πως δεν θα παραστεί ο Πρωθυπουργός. Και κάτι ακόμα. Ήταν παράλειψη το γεγονός ότι δεν εκπροσωπήθηκε η παραδοσιακή φορεσιά της Κύπρου στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης (την οποία παρακολούθησε και ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου). Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος υποσχέθηκε ότι στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα θα παρελάσουν και οι Κύπριοι βρακοφόροι.