Είχα σκοπό να αρχίσω σήμερα, είτε με τους πρωταγωνιστές των χθεσινών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου, είτε με την απερχόμενη καγκελάριο Madame Merkel που από το βράδυ βρίσκεται εν Αθήναις, αλλά όλα αυτά τα στοιχεία που έρχονται για τα νέα κρούσματα δεν αφήνουν πλέον κανέναν εφησυχασμό. Ήταν ημέρα αργίας χθες και όμως τα νέα κρούσματα άγγιξαν τα 3.000 (για την ακρίβεια 2.984), αλλά εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας που έφθασαν τους 391 (τέσσερις περισσότερους από προχθές).

Ανησυχούν λοιπόν οι ειδικοί αλλά και η κυβέρνηση (που έχει αποκλείσει τα γενικευμένα lockdowns) επειδή «βράζει» από τον κορωνοϊό κυρίως η βόρεια Ελλάδα με αρκετούς να νομούς να σημειώνουν συνεχώς αύξηση κρουσμάτων. Να σκεφτείτε ότι τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν ακόμα και την Αττική με 589 και 554 κρούσματα αντίστοιχα. Ανησυχητική είναι η εικόνα και στη Λάρισα με 213, στη Μαγνησία με 133, στην Ημαθία με 113 και στην Αχαΐα με 102.

***
Οι 198 νέοι που έχασαν τη ζωή τους

Ίσως όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι 198 νέοι συνάνθρωποί μας, κάτω των 39 έχασαν έως τώρα τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, ανάμεσά τους και τρία παιδάκια. Οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν τώρα να ζουν ανάμεσά μας εάν είχαν εμβολιαστεί εγκαίρως. Τα νοσοκομεία αρχίζουν σιγά- σιγά να γεμίζουν, αν και όπως μου λένε οι ειδικοί το σύστημα Υγείας ακόμα αντέχει, έχουμε μάθει πλέον να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις και εν πολλοίς είμαστε προετοιμασμένοι.

Το θέμα είναι τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους. Δεν πείθονται, όσοι έμειναν, με τίποτα. Ο καιρός αρχίζει να χειμωνιάζει, θα κλειστούμε μέσα, ο κορωνοϊός παραμονεύει, όχι μόνον στην χώρα μας αλλά παντού. Υπάρχουν φαινόμενα χαλάρωσης, που δεν έπρεπε. Αυτός είναι και ο λόγος ( η χαλάρωση δηλαδή) που άρχισε πάλι μια συζήτηση εάν θα επανέλθουν οι μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους. Ορισμένοι, τώρα άρχισαν να ομιλούν για τέταρτο κύμα. Είναι έτσι όμως τα πράγματα;

***
Πόσο επικίνδυνη είναι η Δέλτα (plus)

Όταν ρώτησα τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο εάν η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην μετάλλαξη Δέλτα (plus), μου εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να συνηγορεί ότι η μετάλλαξη αυτή ανησυχεί τους επιστήμονες. Έχει μεν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Δέλτα, αλλά τα εμβόλια την καλύπτουν πλήρως. Εάν θα υπάρξουν νέες παραλλαγές είναι ένα ερώτημα που χρήζει απαντήσεως, τη στιγμή μάλιστα που πολλές χώρες του τρίτου κόσμου δεν έχουν εμβόλια.

Ήδη εντοπίστηκαν δύο μεταλλαγμένα στελέχη με την υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2 η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίστηκαν το πρώτο στα νότια προάστια της Αθήνας και το δεύτερο στο κέντρο της πόλης.

***
Οι πρωταγωνιστές των παρελάσεων

Τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ήταν:

1. Ο μικρός Τάσος: Ο 9χρονος Τάσος ήταν ο μόνος που παρέλασε στο Μαθράκι, το νοτιότερο από τα Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Ο Τάσος είναι το μόνο παιδί στο νησί και ανέλαβε τον ρόλο του σημαιοφόρου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Παρέλασε με καμάρι δίπλα στη δασκάλα του και ενώ η μητέρα του τον καμάρωνε. Το παιδί κρατούσε τη μεγάλη σημαία, φορούσε άσπρα γάντια και την κράτησε για περισσότερο από μία ώρα, ενώ δεν έχασε λεπτό την προσήλωσή του. Και οι 45 κάτοικοι του νησιού τον χειροκροτούσαν για περισσότερη από μία ώρα.

2. Η 10χρονη μαθήτρια του δημοτικού σχολείου του Απόλλωνα Νάξου, Εφραιμίνα που παρέλασε και αυτή μόνη της για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Η Εφραιμίνα, συνοδευόμενη από το δάσκαλό της, παρακολούθησε τη δοξολογία στον ενοριακό ναό του Ιωάννου Προδρόμου, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρώων και παρέλασε με υπερηφάνεια στον κεντρικό παραλιακό δρόμο του χωριού, μπροστά στους λιγοστούς κατοίκους που την φωτογράφιζαν και την χειροκροτούσαν.

3. Ο υπολοχαγός Κώστας Πίστας και ο αρχιλοχίας Γιώργος Κουτσογιάννης και οι δύο αλεξιπτωτιστές- κομάντο ελευθέρας πτώσεως που πραγματοποίησαν ελεύθερη πτώση από ένα ελικόπτερο Χιούϊ το οποίο πετούσε σε ύψος 2.000 μέτρων. Προσγειώθηκαν με θαυμαστή ακρίβεια μπροστά στην εξέδρα των επισήμων, χειροκροτούμενοι, παραδίδοντας την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ελληνική σημαία ήταν δεμένη στο πόδι του υπολοχαγού και ήταν η σημαία η οποία είχε υψωθεί στην Ακρόπολη κατά την εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Ήταν η πρώτη φορά σε παρέλαση που αλεξιπτωτιστές πέφτουν με αλεξίπτωτο.

4.. Ο επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γακουμής από το Πέραμα που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης με το F-16, στην στρατιωτική παρέλαση για να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ενώ έκανε τις εντυπωσιακές μανούβρες του μίλησε από τον ασύρματο συγκίνησε με το μήνυμά του. Είπε στίχους του Παλαμά: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

5. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη δήλωση που έκανε ότι «ενώ δεν απειλούμε κανέναν, δεν μας αρέσει και να απειλούμαστε από κανέναν». Ήταν σαφέστατα ένα μήνυμα προς την Τουρκία.

6. Οι Γιάννης Συκινιώτης και Μανόλης Ορφανός μαζί με μια ομάδα νέων της Σαντορίνης ύψωσαν την μεγαλύτερη ελληνική σημαία στο νησί. Η σημαία, την οποία εμπνεύστηκαν μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης και ο Σύλλογος Ποντίων Σαντορίνης, κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία ομάδας Σαντορινιών και με τη βοήθεια εθελοντών και έχει βάρος 160 κιλά και μέγεθος 1.500 τετραγωνικά μέτρα.

***
Η Μέρκελ αποχαιρετά την Καγκελαρία από την Αθήνα

Η Μέρκελ αποχαιρετά την Καγκελαρία από την Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός την προσκάλεσε στην Αθήνα και ήταν προγραμματισμένο να έχει δείπνο μαζί της στην οικία του και συναντήσεις σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε δύο θέματα σε σχέση με την Ελλάδα αναφέρθηκε το τελευταίο διάστημα η Μέρκελ. Το πρώτο απαλλαγμένη από το ειδικό βάρος του θεσμικού της ρόλου και με το βλέμμα της στραμμένο στην υστεροφημία της, αιφνιδίασε προ ημερών τόσο το ευρωπαϊκό, όσο και το γερμανικό ακροατήριο, σε εκδήλωση με τη νιγηριανή συγγραφέα Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι, αποτιμώντας ως τη «δυσκολότερη» στιγμή της 16ετούς πορείας της «όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα», αφού άφησε για πρώτη φορά να διαφανεί το ηθικό φορτίο στη λήψη των οποίων αποφάσεών της, γύρω από την ελληνική κρίση. Το δεύτερο ήταν όταν αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Ερντογάν. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί ένα δημοσίευμα της Bild για την επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα, το οποίο και σας μεταφέρω:

«Την Πέμπτη προσγειώνεται στην Αθήνα μια από τις πιο μισητές γυναίκες στην Ελλάδα: η Άνγκελα Μέρκελ» γράφει η Bild, σε άρθρο το οποίο τιτλοφορεί «Η χρεωκοπία των Ελλήνων κόστισε στην Ευρώπη 600 δις”. Σύμφωνα με την εφημερίδα «η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα των μισητών Γερμανών μετά τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μια τέτοια σύγκριση είναι φυσιολογική στην Αθήνα: Εικόνες της Μέρκελ και του Σόιμπλε κυκλοφορούν εδώ για χρόνια με γένια του Χίτλερ, περιβραχιόνια με σβάστικα, σε τανκς ή ως φρουροί των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η Μέρκελ θέλει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο: Στην Αθήνα σκοπεύει να αποχαιρετήσει τις κρίσεις της – τη δημοσιονομική και την προσφυγική. Και οι δύο προέρχονται από εδώ – από την Ελλάδα».

***
Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού

Να σημειώσω εδώ και τούτα: Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Πρωθυπουργό θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, η οικονομική συνεργασία, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, τα ελληνοτουρκικά και η κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο, το Λιβυκό και βεβαίως το μεταναστευτικό- προσφυγικό, αλλά και την κλιματική κρίση. Μην ξεχνάτε ότι ο Πρωθυπουργός και η απερχόμενη Καγκελάριος θα βρεθούν στην Γλασκόβη, την άλλη εβδομάδα για την σύνοδο που διεξάγεται για το παγκόσμιο κλίμα. Η κυρία Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η επίσκεψή της θεωρείται ως επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων.

***
Όταν μπλοκάρει το… κανόνι

Και κλείνω με ένα απρόοπτο (πρώτη φορά συμβαίνει) στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου: Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν ως είθισται με τους καθιερωμένους κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό. Ωστόσο, το κανόνι που είχε ανεβάσει ο ελληνικός στρατός στο σημείο κόλλησε, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί το εφεδρικό που βρισκόταν στο σημείο λίγα πιο δίπλα. Τι συνέβη; Το μέγεθος του πρώτου βλήματος που χρησιμοποιήθηκε μάλλον ήταν ακατάλληλο για το συγκεκριμένο κανόνι, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού, να χρησιμοποιήσουν ένα άλλο.