Στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γίνεται πέραν των άλλων (και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία) και σαφής αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Διπλωματικές πηγές μου έλεγαν ότι η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο. Καθώς, όπως λένε, ουσιαστικά οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της. Στην επιστολή, επιπλέον, αφήνεται ανοιχτή η δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων σε νησιά πλην της Κρήτης (και αυτό προβλέπεται για πρώτη φορά). Αυτή την περίοδο οι Αμερικανοί πέραν στης Σούδας (για την οποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Μπλίνκεν) βρίσκονται στη Λάρισα και σε λίγες εβδομάδες θα πραγματοποιήσουν «απόβαση» και στην Αλεξανδρούπολη

***
Φτερό με φτερό με τα αμερικάνικα

Δεν περίμεναν καν όμως οι Αμερικανοί να υπογραφεί η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία. Ούτε περίμεναν να ανακοινωθεί το περιεχόμενό της και τα αμερικανικά μαχητικά (F-15) άρχισαν να χρησιμοποιούν την Λάρισα, την 110 Πτέρυγα Μάχης, την καρδιά της ελληνικής αεραμύνης. Μαζί τους έφεραν και ένα θηριώδες μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 της USAF, το οποίο μεταφέρει συνεχώς οπλισμό και προσωπικό. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι οι Αμερικανοί σκοπεύουν να μείνουν στη Λάρισα τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμα. Αλλά τα μαχητικά τους μαζί με τα ελληνικά F-16 πετούν φτερό με φτερό σε όλη την επικράτεια πραγματοποιώντας κοινές ασκήσεις. Οι Αμερικανοί, βλέπετε, θεωρούν την Λάρισα ως ένα είδος ορμητηρίου και προς το Αιγαίο και προς την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και προς τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.

***
Βρέχει υποψηφιότητες στο ΚΙΝΑΛ

Μετά τους Ανδρέα Λοβέρδο, Νίκο Ανδρουλάκη Χάρη Καστανίδη Βασίλη Κεγκέρογλου και Παύλο Γερουλάνο και ο Παύλος Χρηστίδης καταθέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, στον απόηχο της απόσυρσης της Φώφης Γεννηματά από την εκλογική διαδικασία. Ο κ. Χρηστίδης, εκ των στενότερων συνεργατών της κ. Γεννηματά, δημοσιοποίησε την πρόθεσή του με ανάρτησή του στο Facebook, ενώ παραιτείται και από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της παράταξης, έχοντας ενημερώσει, όπως τονίζει, και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Χρηστίδης επικοινώνησε το βράδυ με τη Φώφη Γεννηματά και της ανακοίνωσε την πρόθεση του να είναι υποψήφιος. Από το περιβάλλον του κ. Χρηστίδη μεταδίδεται ότι η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Διαφορετική όμως είναι η εικόνα που μεταδίδουν οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν άφησε πολλά περιθώρια στον πρώην πλέον εκπρόσωπο Τύπου: «Η δήλωση που έχω κάνει ισχύει απόλυτα. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να με εμπλέξει στην εκλογική διαδικασία και να επικαλείται το όνομα μου».

***
Πάγκαλος προς Φώφη: Πίστεψε στον εαυτό σου

Τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση έστειλε προς τη Φώφη Γεννηματά ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με συμπτώματα ατελούς ειλεού. «Αγαπητή μου Φώφη, με αγωνία σου εύχομαι ταχεία και ανώδυνη ανάρρωση. Πίστεψε στον εαυτό σου, στις ψυχικές και εσωτερικές σου δυνάμεις για να νικήσεις το απρόβλεπτο», είναι το μήνυμα του κ. Πάγκαλου στο Twitter.

***
Ποιος είναι το Νο2 της κυβέρνησης;

Με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 6 Οκτωβρίου και αρ. φύλλου 4621 ορίζονται οι νέες αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν. Με τη δημοσίευση του ΦΕΚ ανακύπτει η ερώτηση: «Υπάρχει Νο2 στην κυβέρνηση;» Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μου λέει ότι δεν υπάρχει Νο2. Οι υπουργοί απλώς αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει Νο2 αλλά αντιπρόεδρο που είναι ο Παναγιώτης Πικραμένος. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης λέει ότι δεν αισθάνεται ως Νο2 της κυβέρνησης, επειδή ακριβώς δεν πήρε νέες αρμοδιότητες, αλλά αυτές που είχε.

Μα πώς είναι δυνατόν, αφού το ΦΕΚ είναι πρόσφατο και αναφέρεται ότι υπό την ευθύνη του κ. Γεραπετρίτη υπάγονται οι δράσεις εκείνες «που αποβλέπουν στη διασφάλιση της ενότητας της κυβέρνησης και της συνοχής του κυβερνητικού έργου» όπως «ο συντονισμός μεταξύ των υπουργείων, ιδιαίτερα σε ζητήματα συναρμοδιοτήτων τους». Στις αρμοδιότητες προβλέπεται ακόμα «η συνδρομή στον πρωθυπουργό για πάσης φύσεως θεσμικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των σχέσεων μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής λειτουργίας, ιδίως δε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των θεσμών, της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, καθώς και καλή νομοθέτηση». Αυτές δεν είναι νέες αρμοδιότητες; Όχι λέει ο κ Γεραπετρίτης τις είχα αυτές τις αρμοδιότητες, απλώς προστέθηκαν τα μοντέλα για το μέλλον και τα άτομα με αναπηρία. Εν πάση περιπτώσει δεν είναι λίγοι στη ΝΔ που θεωρούν ότι ο κ. Γεραπετρίτης αναβαθμίστηκε μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

***
Τι είδε ο Βαρβιτσιώτης στα Σκόπια;

Το πρώτο πράγμα που πρόσεξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας είναι αυτά τα κιτς αγάλματα που παραμένουν ακόμα, μόνον που άλλαξαν την ονομασία τους. Ο Ζάεφ μάλιστα του είπε ότι πρώην Πρωθυπουργός Γκρουέφσκι έχει ξοδεύσει 800 εκατ. δολάρια για αυτά τα αγάλματα και για τις προσόψεις των κτιρίων για να φαίνονται αρχαίες.

Ο κ. Ζάεφ ήταν ιδιαιτέρως φιλικός προς την Ελλάδα: Ευχαρίστησε για την προστασία του εναέριου χώρου τους από ελληνικά F-16, ζήτησε να υπάρξουν περισσότερες ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία («μακάρι οι επενδύσει στην χώρα μου να είναι μόνο ελληνικές», είπε) ζήτησε ακόμα να έχει η Aegean μόνιμο σταθμό στα Σκόπια και ότι γίνονται και επενδύσεις από τη χώρα του στην Ελλάδα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσεξε πως άλλαξαν και τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και από MCD τις έκαναν NMCD και ζήτησε από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας πιστή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών.

***
Συνέδριο αυτών που έδωσαν τη μάχη της Πανδημίας

«Το Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας φιλοδοξεί να αποτελέσει το συνέδριο όλων των Ελλήνων που έδωσαν την μάχη της πρόσφατης Πανδημίας, μέσα και γύρω από τον χώρο των Μονάδων Εντατικής. Είναι ένα συνέδριο που υπόσχεται πολλά και δύναται να τα πραγματοποιήσει. Η επιτυχία του όλα τα χρόνια ήταν εξασφαλισμένη γιατί είχε την εγγύηση της αγάπης και συμμετοχής μας». Είναι τα λόγια της Προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας Αναστασίας Κοτανίδου, στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς το Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για όλους αυτούς τους επιστήμονες που δίνουν καθημερινώς τη μάχη για τη ζωή, είναι αυτοί που όταν αποσωληνώνουν έναν ασθενή ή του δίνουν εξιτήριο πλημυρίζουν ν από χαρά. Είναι αυτοί που τους χειροκροτήσαμε από τα μπαλκόνια και ακόμα τους χειροκροτούμε.

«Η χώρα μας», σημείωσε στον χαιρετισμό της η κυρία Κοτανίδου «μόλις βγαίνει από την δίνη μίας πανδημίας και είναι ευτυχής που μετρά τόσες λίγες πληγές σε σχέση με άλλα κράτη. Όμως σε αυτή την δυστυχή συγκυρία για όλο τον κόσμο, μας δίδεται η πλέον κατάλληλη στιγμή για την διοργάνωση της δικής μας επιστημονικής συνάντησης. Μίας συνάντησης που δεν θα είναι μόνο δική μας,
αλλά όλων εκείνων των επιστημόνων, ιατρών και νοσηλευτών, που όλοι μαζί συναντηθήκαμε πριν μερικούς μήνες, στην πανδημία COVID-19, γύρω από το πεδίο μάχης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».

Για το συνέδριο απέστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παρευρέθηκε στην Τελετή έναρξης και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Γκάγκα καθώς επίσης και ο Καθηγητής Χαράλαμπος Ρούσσος.

* Από τα συμπεράσματα του Συνεδρίου: Οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι αναγκαία συνθήκη για την ορθή λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων
*Δυστυχώς οι ιατροί τους έχουν χαμηλά μισθολόγια και αντιμετωπίζονται με ανισότητα ως προς τα επιδόματα που αποδίδονται.

***
Η Γιάννα του 2040

Μετά τους εορτασμούς για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση έρχεται το μέλλον.. Έρχεται η «Ελλάδα του 2040» με την Γιάννα Αγγελοπούλου να το παρουσιάζει σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής τη Δευτέρα, παρουσία του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων: «Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε το χθες χωρίς να σκεφτόμαστε το μέλλον», λέει και ένας κατάλογος με βαριά ονόματα ξετυλίγεται, όπως του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Αλμπερτ Μπουρλά, του Αντριου Λιβέρη, του Βασιλικού Αστρονόμου, συνεργασία με ξακουστά πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ για τη συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια, που θα βοηθήσει κυρίως τους νέους, τους αγρότες και τους επιστήμονες: Ποια θα είναι τα επαγγέλματα στο μέλλον, ποια επαγγέλματα θα καταργηθούν (ώστε οι νέοι να μην παιδεύονται από τώρα με αυτά), ποιες θα είναι οι νέες καλλιέργειες, πως θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και πολλά άλλα θα αναφέρονται στον φάκελο «Ελλάδα του 2040»