Από την εκδήλωση, στη Φιλοθέη, στο Ίδρυμα Καραμανλής για τα 47 χρόνια της ίδρυσης της ΝΔ θα κρατήσω τούτα: Το ενωτικό κλίμα που επικράτησε. Τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσφέρει μέρισμα επιτυχίας στην ελληνογαλλική προσέγγιση και στον Κώστα Καραμανλή αλλά και στον Αντώνη Σαμαρά. Την ατάκα του κ. Μητσοτάκη που χειροκροτήθηκε όταν είπε «αγαπητέ Κώστα και αγαπητέ Αντώνη», απευθυνόμενος στους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Τα θερμά λόγια του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς τον εξάδελφό του υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Τον πατέρα του Κώστα, τον Αχιλλέα Καραμανλή που όταν μίλησε όλοι νόμισαν ότι άκουγαν την φωνή του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Την συγκινητική είσοδο του τότε υπουργού του Καραμανλή Γιάννη Βαρβιτσιώτη που υποβασταζόταν από τον γιό του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και οι πάντες (περιλαμβανομένου του κ Μητσοτάκη) έσπευσαν να χαιρετήσουν. Ακόμα…

Την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην κυρία Μέρκελ χαρακτηρίζοντας τα μνημόνια «τιμωρητικά» για τον ελληνικό λαό. Τον χαρακτηρισμό «ταραξίες», που έδωσε στους Τούρκους και στις προκλήσεις του που όλοι θυμήθηκαν τους «πειρατές», του Αντώνη Σαμαρά. Τα πολυάριθμα πηγαδάκια που κυρίως ήταν πηγαδάκια αναμνήσεων. Ότι οι Καραμαλήδες δεν ξεχνούν τους παλιούς συνεργάτες τους, που όλοι ήταν εκεί, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ακόμα και ο Θόδωρος Χαριτόπουλος, ο γνωστός «Θόδωρος του Καραμανλή», έδωσε το παρών, όπως και η παλιά φρουρά όπως οι Λευτέρης Ζαγορίτης, Μένιος Δασκαλόπουλος, Γ. Κουρής (του οικονομικών) και άλλοι. Η αθόρυβη παρουσία τη οικογένειας Αχιλλέα Καραμανλή, με την κόρη του Φωτεινή να κάθεται στις πίσω σειρές μαζί με τον σύζυγό της. Τα συγκινητικά λόγια του πρώην Πρωθυπουργού για την Φώφη Γεννηματά, μόλις άρχισε την ομιλία του, όταν της ευχήθηκε να βγει και πάλι νικήτρια. Ήταν όλοι εκεί, ακόμα και οι πασοκογενείς υπουργοί του ΠαΣοΚ, παρακολουθώντας με ενδιαφέρον να ξετυλίγεται μπροστά τους ολόκληρη η ιστορία της μεταπολίτευσης.

Ο κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στα λάθος πεπραγμένα, λέγοντας ότι «η Ευρώπη στις ημέρες μας, παρά την ισχύ της, αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή, να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις, τις εντάσεις, τους ανταγωνισμούς, ακόμη και στη γειτονιά της. Δεν έχει καταφέρει μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Επέδειξε δυσκινησία στην αντιμετώπιση της πανδημίας», όπως και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

***
Κύμα συμπαράστασης στη μαχήτρια Φώφη

Το κύμα συμπαράστασης προς την Φώφη Γεννηματά ξεπέρασε τα κομματικά όρια και απλώθηκε μαζικά σε όλο τον πολιτικό κόσμο. Κανέναν δεν άφησε ασυγκίνητο η απόφασή της να δημοσιοποιήσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας της και την πρόσθεσή της να αποσυρθεί από την κούρσα για την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. Ήταν μια απόφαση που έκρινε πως έπρεπε να πάρει προκειμένου να δώσει την δική της μάχη για τον καρκίνο. Είχε ξαναδώσει μια τέτοια μάχη πριν από δέκα χρόνια και βγήκε νικήτρια.

Στη Βουλή η απόφαση αυτή της κυρίας Γεννηματά ήταν σχεδόν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης. Πολλοί ήταν σοκαρισμένοι, άλλοι βουλευτές συγκινημένοι και άλλοι (κυρίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) συζητούσαν τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα του ΠαΣοΚ. Εκείνο που εντυπωσίασε είναι ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης) δεν απέκλειαν τώρα με την απόσυρση της Φώφης να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες, ενώ άλλοι βουλευτές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να εμπλακεί και πάλι στη διεκδίκηση της ηγεσίας ο Γιώργος Παπανδρέου.

Να σημειώσω εδώ ότι την κυρία Γεννηματά επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος, άλλωστε, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν ευχές για ταχεία ανάρρωση προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την χαρακτήρισε «μαχήτρια». Παράλληλα, μηνύματα προς την κ. Γεννηματά, μετά τον Γ. Παπανδρέου, έστειλαν και οι άλλοι δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος. Ενώ ο Κώστας Καραμανλής άρχισε την ομιλία του για τα 47 χρόνια ίδρυσης της ΝΔ με λόγια συμπαράστασης στην κυρία Γεννηματά, ευχόμενος να βγει νικήτρια. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρει εξιτήριο και να συνεχίσει την θεραπεία της κατ’ οίκον.

Εάν ρωτάτε τι θα γίνει με τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, σας πληροφορώ ότι το θέμα αυτό βρίσκεται ήδη σε δεύτερο πλάνο, μιας και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην πορεία της υγείας της κ. Γεννηματά. Από την πρώτη στιγμή, δε, οι υποψήφιοι για την ηγεσία Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης ξεκαθάρισαν ότι τα προεκλογικά ζητήματα «παγώνουν», ακυρώνοντας όλοι τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους.

***
Όταν τα αμερικανικά F-15 προσγειώθηκαν στη Λάρισα

Θα σας πάω τώρα εκεί όπου κτυπά η καρδιά της ελληνικής αεράμυνας, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, απ΄όπου πριν από λίγες ημέρες προσγειώνονταν το ένα μετά το άλλο τα F-15 της USAF, που πραγματοποίησαν ασκήσεις με τα ελληνικά F-16 υπό την επωνυμία «Castle Forge». Ήταν εντυπωσιακά τα αμερικανικά F-15 έτσι όπως ήταν παρατεταμένα στην πίστα του στρατιωτικού αεροδρομίου, έτοιμα να συνεργαστούν όχι μόνον με την Πολεμική Αεροπορία αλλά και με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Ήταν μια άσκηση που σχεδίασε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στα πλαίσια της εξωστρέφειας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι η παρουσία αμερικανικών αεροσκαφών στην 110 Πτέρυγα Μάχης ενόχλησε τους Τούρκους και τα τουρκικά ΜΜΕ αφιέρωσαν πολλά άρθρα και αναλύσεις του τύπου «γιατί οι προσγειώθηκαν στην Ελλάδα τα F-15;», όπως μετέδωσε το CNN Turk. Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει οι γείτονές μας, όπως με πληροφορούν από το ΓΕΕΘΑ να συνηθίσουν την συχνή παρουσία αμερικανικών αεροπλάνων στην Ελλάδα, ιδίως τώρα με την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. Αλλωστε το τελευταίο διάστημα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στη Σούδα, πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη στα πλαίσια του εορτασμού για 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και έχουν πάρει μέρος σε ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά, καθώς και σε παρελάσεις.

Όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, εμφανώς με αρκετή δόση συνωμοσιολογίας, «ο ισχυρισμός της Ελλάδας είναι διαφορετικός από αυτόν των ΗΠΑ. Ο ελληνικός στρατός ισχυρίστηκε ότι τα αεροπλάνα στάλθηκαν στη χώρα για κάτι περισσότερο από ασκήσεις. Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση με τον ελληνικό στρατό για αεροπορική υποστήριξη, αεροπορική μάχη, προστασία και επίθεση στόχων σε ξηρά και θάλασσα”. Μάλιστα, επισημαίνουν πως τα αεροπλάνα στάλθηκαν στην Ελλάδα λίγο πριν από την ανανέωση της τρέχουσας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

***
Ο Στουρνάρας και ο αψύς Σφακιανός

Ένα ακόμα επεισόδιο στο ατελείωτο «σήριαλ» των αντιδικιών του Παύλου Πολάκη παίχτηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτή την φορά σειρά είχε η μήνυση κατά του «αψύ Σφακιανού» που του είχε υποβάλλει ένα από τα πλέον μισητά πρόσωπα της Κουμουνδούρου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας για «συκοφαντική δυσφήμιση» και «εξύβριση» με αφορμή μια ανάρτηση του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στο αγαπημένο του Facebook όπου του ζητούσε εξηγήσεις με το γνωστό μειλίχιο ύφος του («ελεεινέ και τρισάθλιε αρχιτραπεζίτη» κλπ.) για υπόθεση δανείων της Τράπεζας Πειραιώς προς εφοπλιστές και χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ τους, ενώ το δικό του δάνειο ύψους 100.000 ευρώ το έκανε τη ΤτΕ «φύλλο και φτερό». Ο κ. Πολάκης διευκρίνισε ευθύς εξ αρχής πως «ούτε τον Στουρνάρα ούτε τις μηνύσεις του φοβάται» και επιχειρηματολόγησε επί μακρόν (πάνω από μισή ώρα, παρά τις εκκλήσεις του προεδρεύοντα Χαράλαμπου Αθανασίου να συντομεύσει και να περιοριστεί την υπόθεσή του) για να πει ότι είναι νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη και εκδικητική η μήνυση εις βάρος του με στόχο «την συγκάλυψη του σκανδάλου». Όσον αφορά την επίμαχη ανάρτηση είπε ότι οι …κολακευτικοί χαρακτηρισμοί που επιφύλαξε στον κ. Στουρνάρα είναι πολιτικοί χαρακτηρισμοί! Φαντάσου δηλαδή να μην ήταν …πολιτικοί οι χαρακτηρισμοί τι θα του έσουρνε… Πάντως η Ολομέλεια αποφάσισε την άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη (με 174 «υπέρ» έναντι 97 «κατά» και 9 «παρών» σε σύνολο 280 ψηφισάντων). Οπότε η συνέχεια στα δικαστήρια…

***

Ο Σπανούλης στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε σήμερα ο Βασίλης Σπανούλης, όπου είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός, που είχε εκφράσει τον θαυμασμό του προς τον πρώτο σκόρερ της Euroleague και μετά την ανακοίνωση της απόσυρσής του από την ενεργό δράση, ανάρτησε στο Instagram μια φωτογραφία από τη σημερινή του συνάντηση με τον Βασίλη Σπανούλη. Σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός σημείωσε: Το «παιδί που ονειρεύτηκε να παίξει μπάσκετ» πλέον αποτελεί πρότυπο για χιλιάδες νέα παιδιά. Είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα προσέφερες! Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου σήμερα!

***
Ποιος ασπάσθηκε το χέρι του Τασούλα;

Με μια παλιά εφημερίδα κυκλοφορούσε στη Βουλή ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας. Φαινόταν πως δεν ήθελε να την αποχωριστεί και όποιο συναντούσε στους διαδρόμους της Βουλής έδειχνε αυτή την εφημερίδα. Ήταν το «Ηπειρωτικό Μέλλον», της 15ης Οκτωβρίου 1963 και στην πρώτη σελίδα ήταν τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούσαν «εις τας βουλευτικάς εκλογάς». Το εντυπωσιακό είναι, όπως έλεγε, ότι από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά την προεκλογική συμπεριφορά των υποψηφίων βουλευτών που ήταν γεμάτη με υποσχέσεις με φράσεις του τύπου «κατόπιν παρεμβάσεών μου», ρουσφέτια και πολλά άλλα. Βρήκε την ευκαιρία ο κ. Τασούλας και διηγήθηκε στους βουλευτές που συναντούσε ένα περιστατικό για μια εκδήλωση που έγινε σε χωριό της Ηπείρου. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο κόσμος ερχόταν και φιλούσε από σεβασμό το χέρι των ιερωμένων, ανάμεσα στους οποίους στεκόταν και ο Πρόεδρος της Βουλής. Και ξαφνικά νάσου ένας που αφού φίλησε τα χέρια των ιερωμένων αρπάζει το χέρι του κ. Τασούλα και το ασπάζεται. Ο παπάς που βρισκόταν δίπλα στον Πρόεδρο της Βουλής τον ρώτησε τι συμβαίνει για να εισπράξει την απάντηση: «Ο κακομοίρης νομίζει ότι κατήργησαν το ΑΣΕΠ με ένα νόμο και ένα άρθρο».

***
Δημοσκοπήσεις για ανεμβολίαστους και για φιλάθλους

Πρώτα υπήρξε η δημοσκόπηση της Marc στον ΑΝΤ1 από ποιο κόμμα προέρχονται μοι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς Στην ερώτηση ποιο κόμμα ψηφίζουν, το 18,9% των ανεμβολίαστων απάντησε ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 18,6%. Έπεται η ΝΔ με 12,2%, το ΜέΡΑ25 με 3,7%, το ΚΚΕ με 3,5% και το ΚΙΝΑΛ με 1,8%. Εν συνεχεία υπήρξε άλλη δημοσκόπηση για την οποία έκανε χθες λόγο στη Βουλή (σε πηγαδάκι βουλευτών) ο Λευτέρης Αυγενάκης: Τι ψηφίζουν οι φίλαθλοι. Τα στοιχεία έλεγε παραδόθηκαν εκεί που έπρεπε (μάλλον στο Μαξίμου θα εννοούσε). Λεπτομέρειες (δηλαδή ποσοστά) δεν έδωσε παρά μόνον ότι η ένα μεγάλο ποσοστό των μεγάλων ομάδων ψηφίζει ΝΔ (ως πρώτο κόμμα) ενώ υπάρχουν ομάδες που οι φίλαθλοί τους (ή οπαδοί τους πείτε τους όπως θέλετε) ψηφίζουν κόμματα ή παρατάξεις είτε άκρα αριστερά, είτε άκρα δεξιά, ενώ έχουν στις τάξεις τους και ένα ποσοστό από μπαχαλάκηδες.

***
Στρατηγός 101 ετών

Πρόκειται για τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα γεννηθέντα το 1920, ο οποίος πήρε μέρος σε όλους πολέμους του Ιερού Λόχου, έπεσε με αλεξίπτωτο στη Σάμο, τραυματίσθηκε πολεμώντας. Έδωσε το παρών στο Ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ των Πεσόντων Ιερολοχιτών στο ομώνυμο Μνημείο στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Μίλησε και μάλιστα χωρίς μικρόφωνο αποδίδοντας φόρο τιμής στους συμπολεμιστές του Ιερολοχίτες.