Η καρδιά των Αντετοκούνμπο  κτυπά Ελλάδα
Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το timing της απονομής της ελληνικής ιθαγένειας στη μητέρα Βερόνικα Ντεμ και στον μικρότερο αδελφό Εμέκα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ούτε βεβαίως περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η τελετή έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού και με τον Μάκη Βορίδη να ορκίζει Έλληνες τους Αντετοκούνμπο.

Ήταν μόλις λίγα 24ωρα μετά την γενική κατακραυγή για την απαράδεκτη ενέργεια του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου να δημοσιοποιήσει λίστα με προσωπικά δεδομένα νηπίων. Ήταν σαν μια απάντηση. Πάμε όμως στο Μέγαρο Μαξίμου όπου εκεί βρέθηκε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πανευτυχής που δύο άλλα μέλη της οικογένειας του πολιτογραφήθηκαν Έλληνες.
***
Για να δείτε πώς αυτοί οι άνθρωποι που δοξάζουν την χώρα μας στο εξωτερικό, νοιώθουν μέσα στην καρδιά τους την Ελλάδα, διαλαλούν συνεχώς ότι είναι Έλληνες, υπερήφανοι για την μόνη και μοναδική πατρίδα που έζησαν (και τους αγκάλιασαν) θα σας περιγράψω την συνομιλία που είχε η οικογένεια με τον Πρωθυπουργό, στο σαλονάκι του Μαξίμου αμέσως μετά την ορκωμοσία.

Με τον Γιάννη Αντετοκούνπμο να δείχνει ανυπόμονος να παίξει μπάσκετ με τα ελληνικά χρώματα, να βοηθήσει την εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ, να φέρει την Ελλάδα, όπως έλεγε μερικά σκαλοπάτια πιο μπροστά και γιατί όχι στην κορυφή. Με τη μητέρα του Βερόνικα, μια εκπληκτική κυρία με δυνατή προσωπικότητα να περιγράφει συγκινημένη στον Πρωθυπουργό πόσο χαρούμενη είναι που απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια.

Με τον Πρωθυπουργό να την συγχαίρει πού κατάφερε να κρατήσει κάτω από δύσκολες συνθήκες την οικογένειά της δεμένη, με τον μικρό Εμέκα να δηλώνει ευτυχισμένος για την υπηκοότητα έτοιμος σε λίγο και αυτός να βρεθεί κάτω από τις μπασκέτες. Ο Γιάννης αναφέρθηκε και στο NBA και στο θρίαμβο των Μιλγουόκι Μπακς λέγοντας ότι το δυσκολότερο πράγμα στο ΝΒΑ είναι να επαναλάβει αυτόν τον θρίαμβο.
***
Να σημειώσω ότι το ΦΕΚ με ημερομηνία (9/9) ανακοίνωσε την πολιτογράφηση ως Ελλήνων πολιτών της Βερόνικα Αντετοκούνμπο και του βενιαμίν της οικογένειας, Άλεξ (Εμέκα).  Ήδη ο Γιάννης, ο Θανάσης και ο Κώστας Αντετοκούνμπο έχουν αποκτήσει τα δικά τους διαβατήρια, τα προηγούμενα χρόνια. Και οι τρεις τους γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, πήγαν σχολείο στην Ελλάδα και τιμούν τα ελληνικά χρώματα στο εξωτερικό. Άλλωστε ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έγιναν οι πρώτοι Έλληνες αθλητές που αγωνίστηκαν σε τελικό NBA και στο τέλος έγιναν πρωταθλητές.
***
Η συμφωνία AUKUS, η Σούδα και το  Κ-14
Τώρα με τη δημιουργία ενός μικρού ΝΑΤΟ, με τη συμφωνία δηλαδή AUKUS, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και τη Αυστραλίας ξαναήρθαν στη δημοσιότητα τα πυρηνικά υποβρύχια που υπόσχονται οι ΗΠΑ και η Βρετανία να βοηθήσουν την Αυστραλία ώστε να τα αποκτήσει. Να αποκτήσει συγκεκριμένα ένα στόλο από 8 πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Ήταν μια πισώπλατη μαχαιριά στην Γαλλία, όπως είπαν οι Γάλλοι, αφού η κυβέρνηση της Αυστραλίας ακύρωσε τη συμφωνία μαζί τους αξίας 30 δισ. Και η Κίνα κάνει τώρα λόγο για νέο-ψυχροπολεμικές καταστάσεις. Όπως καταλαβαίνετε έχει ενδιαφέρον η σημερινή σύνοδος του MED-9 στην Αθήνα. Θα είναι η πρώτη εμφάνιση Μακρόν (αλλά και ευρωπαίων ηγετών) μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των ΗΠΑ της Βρετανίας και της Αυστραλίας κατά της Κίνας.

Η Ελλάδα μπορεί να μην διαθέτει πυρονοκίνητα υποβρύχια, ούτε, έχω την εντύπωση, ότι θα της επέτρεπαν ποτέ να αποκτήσει τέτοια, πλην όμως έχει το μοναδικό στη Μεσόγειο κρηπίδωμα που μπορεί να δεχθεί, να ελλιμενίσει και να εξυπηρετήσει πυρηνικά υποβρύχια (βασικά του ΝΑΤΟ). Πρόκειται για το Κρηπίδωμα 14, γνωστό ως Κ-14 της βάσης της Σούδας, το οποίο τώρα με την ανανεωμένη ελληνοαμερικανική συμφωνία οι Αμερικανοί θέλουν να το αναβαθμίσουν, όπως θέλουν να αναβαθμίσουν ολόκληρη τη βάση της Σούδας, αφού την θεωρούν έναν ιδιαίτερο πολλαπλασιαστή ισχύος για όσους έχουν την τύχη να την χρησιμοποιούν.

Στο Κ-17 που θεωρείται απόρρητο Κρηπίδωμα για ευνόητους λόγους, μπορούν να ελλιμενισθούν και πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα με απόλυτα ασφάλεια. Καλά, μπορείτε να πείτε, δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειες από τον ελλιμενισμό πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων και υποβρυχίων στη Σούδα; Ή διαρροής από τον πυρηνικό αντιδραστήρα που διαθέτουν; Έως τώρα δεν σημειώθηκε τέτοιο συμβάν αλλά για καλό και για κακό, μόλις έρχεται και μόλις φεύγει ένα πυρηνοκίνητο πλοίο στη Σούδα εμφανίζεται συνεργείο του Δημόκριτου και κάνει μετρήσεις, ελέγχει δηλαδή εάν τα επίπεδα της ραδιενέργειας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
***
Αποκλειστικό: Τα συμπεράσματα της MED-9
Μεγάλη μέρα ξημέρωσε σήμερα για όλες τις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες και ειδικότερα για την χώρα μας. Τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα για τη σύνοδο των MED-9, αλλά και για την «απόβαση» την ίδια μέρα των 30 στρατηγών του ΝΑΤΟ θα θυμίζουν μέρες επετείου για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, τότε που ήρθε ο Κάρολος και ξαναήρθε και ο  Μακρόν. Τόσο οι μεσογειακοί ευρωπαίοι ηγέτες, όσο και οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ (ανάμεσά τους και ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ) θα βρίσκονται σε σημεία σχετικά κοντά το ένα με το άλλο. Οι ευρωπαίοι στο Ίδρυμα Νιάρχος, οι στρατηγοί στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ. Με δυο λόγια η Συγγρού θα είναι απροσπέλαστη. Ευτυχώς που όλα θα τελειώσουν το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Μακρόν πάντως έρχεται (εκτός απροόπτου) στην Ελλάδα με προθέσεις να βάλει το στίγμα του τόσο για την κλιματική κρίση, όσο και για την γεωπολιτική τάξη, δηλαδή την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου των Θαλασσών στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι μαθαίνω ότι τα συμπεράσματα της συνόδου των MED-9 θα είναι εξόχως ενδιαφέροντα και για την χώρα μας. Αφενός θα υπάρχει ξεχωριστή διακήρυξη για την Ανατολική Μεσόγειο με την οποία θα ζητείται να υπάρξει γεωπολιτική σταθερότητα και αφετέρου ρητή αναφορά στο Κυπριακό, στον σεβασμό των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και την καταδίκη έκνομων ενεργειών. Θα υπάρξει επίσης καταδίκη  κάθε εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, θα γίνεται ρητή αναφορά για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Στη δεύτερη διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή θα γίνονται αναφορές για την προστασία των δασών και της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Επιπλέον θα υπάρχει αναφορά στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αναφορά για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
***
Τα «μεγάλα μεγέθη» της παρακαταθήκης του Μίκη
 Μπορεί αυτές τις εποχές, ο τροχός της ιστορίας να έχει κολλήσει στα λασπόνερα της,  όπως λένε οι εναπομείναντες θυμόσοφοι, κάποια σημάδια όμως ξαναζωντανεύουν το  παρελθόν. Κι αυτά δεν είναι άλλα από την επαναστατική μουσική του Μίκη, η οποία  – τιμής ένεκεν – επανήλθε στα μεγάφωνα των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ. «Βράχο – βράχο τον  καημό μου», «Ποιος τη ζωή μου»,  «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Το γελαστό παιδί», «Το σφαγείο» και τόσα ακόμη εναλλάσσονται, με ρυθμική συμμετρία, στην κονσόλα του λευκού ημιφορτηγού που στέκεται στο πλάι των συλλαλητηρίων διαχέοντας συνθήματα και μελωδίες.

Είναι μάλιστα παλιές εκτελέσεις, τραγουδισμένες από  τον ίδιο τον Θεοδωράκη, τη Φαραντούρη, την Κωχ και τον Νταλάρα δημιουργώντας στους μη ενταγμένους  περισσότερο συνειρμούς και συναίσθημα για τα περασμένα, για την Αθήνα της Μεταπολίτευσης,  παρά για τα σημερινά. Έτσι συνέβη στη Θεσσαλονίκη, έτσι και στην πρόσφατη διαμαρτυρία στα Προπύλαια για το εκπαιδευτικό σύστημα. Κι όσο πιο πολύ πλησιάζουμε προς την 17η Νοεμβρίου, «τόσο συχνότερα και πιο δυνατά θα ακούγονται», λένε από το  ΠΑΜΕ. Όπως και να το κάνουμε είναι κι αυτά από τα «μεγάλα μεγέθη» της  παρακαταθήκης του.
***
Κρασί του 2ου μ.Χ. αιώνα
Αφού έγινε παραπάνω λόγος για υποβρύχια, δεν μπορώ να μη αναφέρω και μια υποβρύχια έρευνα που έγινε προσφάτως στο Κόλπο του Παλαιοκάστρου Σητείας, στην Κρήτη. Στη διάρκεια της υποβρύχιας έρευνας διερευνήθηκε η παράκτια ζώνη και διαπιστώθηκε η ύπαρξη βυθισμένης αρχαίας ακτογραμμής, στη ζώνη της οποίας υπάρχουν αντίστοιχα βυθισμένα κτιριακά κατάλοιπα δύο τουλάχιστον περιόδων.

Στο μέσον και τα νότια του κόλπου του Κουρεμένου εντοπίστηκαν ποικίλες κτιριακές δομές και μεγάλα όστρακα πίθων, συσσωματωμένα στα πετρώματα του βυθού, τα οποία αποδίδονται στον μινωικό χρονολογικό ορίζοντα. Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος: Εντοπίστηκε ναυάγιο με φορτίο αμφορέων κρασιού του 2ου μ.Χ. αιώνα, προερχόμενου πιθανότατα από την Ιβηρική χερσόνησο.

Το φορτίο σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση και φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη συζήτηση για τα σχήματα του αρχαίου εμπορίου και των αντίστοιχων ναυτικών δρόμων που διασχίζουν την Μεσόγειο και περιλαμβάνουν την Κρήτη στην περίοδο αυτή.
***
Και δεύτερο πακέτο παροχών για νέους;
Τελευταίως έχουν πυκνώσει οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι βρίσκεται στα σκαριά και άλλο πακέτο παροχών, πέραν αυτού που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Πρόκειται μου λένε για «Πακέτο Νο2» που θα αφορά πρωτίστως τους νέους στους οποίους στρέφει τώρα την προσοχή του ο Πρωθυπουργό και οι συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου. Μπορεί κάλλιστα να ονομασθεί ως  «εθνικό σχέδιο νεολαίας» και  θα περιλαμβάνει βασικές προτάσεις τις οποίες αναμένεται να αξιολογήσουν και  να εκφράσουν την άποψή τους οι νέοι (σε μια ανοικτή διαβούλευση).

Το εθνικό σχέδιο νεολαίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες ευθύς αμέσως σας μεταφέρω, θα περιλαμβάνει την επιδότηση εργασίας, τη μείωση ενοικίου, τα έξτρα vouchers, τον μηδενισμό του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας και τα data. Το εθνικό σχέδιο νεολαίας θα εδράζεται συνολικά σε τρεις βασικούς πυλώνες: Ισότητα στις ευκαιρίες, εξωστρέφεια, ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση. Μου λένε ότι υπάρχει και τρίτο πακέτο παροχών, το οποίο θα ανακοινωθεί με την κατάθεση του προϋπολογισμού. Ιδωμεν.
***
Ο Τσιόδρας παραδέχεται  λάθη
Αυτή η παραδοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ότι έγιναν λάθη στον χειρισμό των ασθενών με covid, ήρθε να ταράξει τα νερά. Πρώτη φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρεται σε λάθη, λάθη ιατρικά. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για  άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών και μεγάλων δόσεων κορτικοειδών.

Τις αναφορές αυτές έκανε ο κ. Τσιόδρας, στη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας με θέμα Covid-19 Update, που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ανέφερε ωστόσο ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά προσθέτοντας ότι πρόσφατες μεγάλες μελέτες πιστοποιούν την ασφάλεια των εμβολιασμών σε σχέση με την αναπαραγωγική λειτουργία. Σημείωσε, επίσης, ότι παράλληλα με τα εμβόλια θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε θεραπευτικά σχήματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
***
Χαμηλοί ρυθμοί στους εμβολιασμούς

Με ανησυχητικά χαμηλούς ρυθμούς και μετά το τέλος του Αυγούστου κινείται το πρόγραμμα «Ελευθερία», παρά την επιστροφή των πολιτών από τις θερινές διακοπές και τους αυστηρούς περιορισμούς που τέθηκαν από την περασμένη Δευτέρα σε ισχύ για τους ανεμβολίαστους.

Έως αυτή τη στιγμή και παρά τις προσπάθειες που έγιναν μόνον το 52% του ενήλικου πληθυσμού έκανε και τις δύο δόσεις, ενώ τη μία δόση έκανε (έως τώρα) το 70% του πληθυσμού. Δηλαδή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας που περιμέναμε έως το Φθινόπωρο.