Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη ήταν λιτή, αλλά συγκλονιστική. Με εμφανή την συγκίνηση στο πρόσωπό της, κυρίως προς το τέλος του επικήδειου λόγου της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με σπασμένη φωνή, είπε πως εκ μέρους όλων των Ελλήνων αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη. Θα είναι πάντα εδώ, ανάφερε, ένα άνθος, φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας. Ήταν ο Μίκης, πρόσθεσε, μαχητικός, χειμαρρώδης, ακατάβλητος, διέρρηξε τα όρια της εθνικής μας μοναξιάς, της ηττοπάθειας, της αποθάρρυνσης, και συνταιριάζοντας το εθνικό με το πανανθρώπινο, έδειξε έναν δρόμο για τη σφυρηλάτηση της νεοελληνικής μας ταυτότητας. Μας έδωσε τον ανεκτίμητο μίτο της μουσικής του για να τον ξετυλίξουμε, να βγούμε στο ξέφωτο της δημοκρατίας και να μετατρέψουμε το σάλπισμά του σε πράξη και Πολιτεία, λογοδοτώντας στην ιστορία μας.

***
Βροντάνε οι στράτες

Γεμάτος συγκίνηση ήταν και ο επικήδειος του Δημήτρη Κουτσούμπα που μίλησε σε πρώτο πρόσωπο: «Είσαι φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη». Και πρόσθεσε: «Βροντάνε στράτες κι αγορές» μετά την είδηση του χαμού σου, αγαπημένε μας Μίκη

***
«Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες»

Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν αμέσως μετά τις αποχαιρετιστήριες ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του γραμματέα του ΚΚΕ καθώς ο κόσμος ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα τα οποία μετατράπηκαν σε τραγούδι από το συγκεντρωμένο πλήθος στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης: «Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες» τραγουδούσε ο κόσμος μέσα σε χειροκροτήματα και υψωμένες γροθιές μόλις διέκρινε από την πόρτα της Μητρόπολης την έξοδο του φέρετρου του Μίκη Θεοδωράκη μετά το τέλος της τελετής, προκειμένου να μεταφερθεί στον τόπο ταφής του, στο Γαλατά Χανίων. Με ένα λουλούδι στο χέρι, πολίτες όλων των ηλικιών αποχαιρέτησαν τον τελευταίο των μεγάλων. Ανάμεσά τους ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία. Ο κ. Σαμαράς κρατώντας ένα λουλούδι δήλωσε ότι ελάχιστοι κατόρθωσαν να μείνουν τόσο δεμένοι μέχρι και τον τελευταίο Έλληνα.

***
Οι αποδοκιμασίες κατά την άφιξη του Πρωθυπουργού

Θα πρέπει όμως να σημειώσω και αυτά που όλοι άκουσαν παρακολουθώντας από την τηλεόραση την απευθείας μετάδοση, ή που βρέθηκαν έξω από τη Μητρόπολη: Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν ορισμένοι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την άφιξή του στον Ιερό Ναό για τον αποχαιρετισμό στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη. Μάλιστα ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» αργότερα τους Μητσοτάκη και Κουτσούμπα μέσα στη Μητρόπολη να συνομιλούν με έντονο ύφος. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αποδοκιμασίες, με την έννοια ότι το ΚΚΕ δεν τις πρόλαβε αφού είχε την ευθύνη της τελετής του αποχαιρετισμού. Ο κ. Κουτσούμπας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απάντησε ότι το ΚΚΕ δεν είχε την ευθύνη για την τήρηση της τάξης και ότι την είχε η Αστυνομία.

Μόλις αφίχθηκε στα Χανιά αργά το απόγευμα ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο γεγονός λέγοντας μου ότι όντως ενοχλήθηκε ο πρωθυπουργός. Αλλά πρόσθεσε με νόημα : Δεν ήταν πρέπον, ούτε αρμόζει σε μια κοινωνία, κάποιοι να φωνάζουν συνθήματα και γιουχαΐσματα, σε μια κηδεία που όσοι παρευρίσκονται σε αυτήν πάνε για να τιμήσουν τον νεκρό. Μου είπε επίσης ότι στον χώρο υπήρχαν και αντικυβερνητικά πανό που όλοι τα πρόσεξαν, αλλά ουδείς ασχολήθηκε με αυτά και ανέφερε ότι «για να μην ακουστούν τα γιουχαΐσματα, ο λαός εκείνη την ώρα δυνάμωσε τη φωνή του τραγουδώντας δυνατά «σώπα όπου να΄αναι θα σημάνουν οι καμπάνες».

Για το θέμα αυτό ρώτησα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου εάν έχει να κάνει κανένα σχόλιο. Ο κ. Οικονόμου είπε ότι «είναι ανάξιο σχολιασμού και ότι σκηνές σαν αυτές δεν ταιριάζουν στην ημέρα και στον αποχαιρετισμό του μεγάλου Έλληνα συνθέτη». Αποδοκιμασίες ακούστηκαν και κατά την άφιξη στη Μητρόπολη τόσο του Κυριάκου Βελόπουλου και της Λίνας Μενδώνη, όσο και του Κώστα Μπακογιάννη.

***
Επικριτική η Πρόεδρος προς δικαστές για την απονομή της Δικαιοσύνης

Επικριτική προς τους πρώην συναδέλφους της δικαστές για την καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Η Ελληνική Δικαιοσύνη από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα. Σημαντικοί σταθμοί και προοπτικές», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αυτά που είπε η Πρόεδρος για τους δικαστές έχουν τη σημασία τους καθότι οργανωτές του συνεδρίου είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Άρειος Πάγος, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Μάλιστα μετά την ομιλία τους όλη αυτή η κριτική που έγινε για τους δικαστές ήταν και το θέμα συζήτησης ανάμεσα στους παρευρισκόμενους .

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού αναφέρθηκε στο παρελθόν λέγοντας πως «οι δικαστές, όμως, δεν στάθηκαν πάντοτε στο ύψος του λειτουργήματός τους», τόνισε: «Κυρίως όμως η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, και συνακόλουθα το κύρος της στην κοινωνία, υπονομεύονται από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση των αποφάσεων. Τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της έγκαιρης απονομής της, χωρίς πάντως η κατάσταση να έχει βελτιωθεί θεαματικά. Και όσο και αν το πρόβλημα δεν έχει μόνο μία αιτία, η κύρια ευθύνη για την καθυστέρηση ανήκει στη Δικαιοσύνη, στα όργανα διοίκησής της, σε κάθε δικαστικό λειτουργό ξεχωριστά». Να σημειώσω και τούτα: Ακριβώς τα ίδια τα ξαναείπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στις αρχές του καλοκαιριού σε εκδήλωση για τα 90 χρόνια του ΣτΕ. Και σε εκείνη την εκδήλωση και στην χθεσινή στο Ίδρυμα Νιάρχος παρευρίσκονταν η ανώτατη δικαστική ηγεσία, καθώς και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

***
Εισαγγελική παρέμβαση για τους μαϊμού εμβολιασμούς

Οι ψεύτικοι εμβολιασμένοι, που δυστυχώς καθημερινά ανακαλύπτονται σε όλη την Ελλάδα δεκάδες (προκειμένου να αποφύγουν την αναστολή εργασίας) είναι σοβαρό έγκλημα, και όσοι χωρίς αιδώ βάζουν την υπογραφή τους σε τέτοια πιστοποιητικά, είναι παράνομοι. Δεν το λέω μόνον εγώ, το λένε τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το λέει η Δικαιοσύνη και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ζήτησε συντονισμένες ενέργειες από τους εισαγγελείς για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο κ. Πλιώτας με βαρυσήμαντη παραγγελία του θέτει σε άμεση κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο των εισαγγελικών αρχών προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα παρανομίας με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και άλλες έκνομες ενέργειες.

Αυτό που λένε οι ειδικοί, μετά την ανακάλυψη πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης είναι ότι « εάν δε θες να κάνεις το εμβόλιο; Μαγκιά σου» (αν και δεν είναι). «Αλλά μην τρέχεις να βγάλεις πλαστό πιστοποιητικό ότι το έκανες». Απλά τα πράγματα. Ειδική αναφορά κάνουν μέλη της επιτροπής των ειδικών για την κυρία που μίλησε σε κανάλι και είπε ότι ψάχνει ένα λαμόγιο γιατρό για να της εκδώσει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, να νοήσει και να κολλήσει άλλους 10. Η εν λόγω κυρία, καθ’ όλα… νόμιμη (εάν εξασφαλίσει το πιστοποιητικό) με το χαρτί στο χέρι, θα κολλήσει πιθανότητα τον πατέρα της, τη μάνα της, τον συνάδελφό της, και όλοι αυτοί είτε θα καταλήξουν είτε θα ταλαιπωρηθούν για καιρό, ταλαιπωρώντας παράλληλα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

***

Γεμίζει η Ελλάδα με στρατηγούς του ΝΑΤΟ

Η Στρατιωτική Επιτροπή, που συνιστά και την ύπατη Στρατιωτική Αρχή του ΝΑΤΟ, θα συγκληθεί από 17 μέχρι 19 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αθήνα, με οικοδεσπότη του Συνεδρίου της τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Το Συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ παρέχει τη δυνατότητα στους Αρχηγούς Άμυνας της Συμμαχίας να συναντηθούν και να συζητήσουν θέματα στρατηγικής σημασίας. Τους Αρχηγούς θα απασχολήσουν οι Επιχειρήσεις, οι Αποστολές και οι Δράσεις του ΝΑΤΟ, η Διάταξη Αποτροπής και Άμυνας της Συμμαχίας, όπως και η υλοποίηση των 2 νέων θεσμικών της προσεγγίσεων με τίτλους «Αποτροπή και Άμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής» και «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ». Η Στρατιωτική Επιτροπή θα συζητήσει επίσης την πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030», καθώς και τις απορρέουσες στρατιωτικές επιπτώσεις και ευκαιρίες της. Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ναύαρχος Rob Bauer προεδρεύει του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής, και σε κάθε συνεδρίαση της θα υποστηρίζεται από τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης Στρατηγό Tod Wolters (SACEUR) και τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού Στρατηγό André Lanata (SACT). Ερώτηση: Θα έρθει και ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ; Θα έχει ενδιαφέρον, αν και την πρωτοκαθεδρία των προκλητικών δηλώσεων έναντι της Ελλάδος την έχει ο πολιτικός του προϊστάμενος, υπουργός Άμυνας κ. Ακάρ.

***
Η Μισέλ, η Politico και ο Λαγός

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ και έχει διατηρήσει τη συνήθεια να διαβάζει εφημερίδες. Και στο χαρτί και ηλεκτρονικά. Αγαπημένη της εφημερίδα στις Βρυξέλλες είναι η γαλλόφωνη Politico, η οποία κάθε μέρα έχει ένα μικρό «καρεδάκι» και μέσα σε αυτό γράφει ποιες προσωπικότητες έχουν γενέθλια. Προχθές, λοιπόν το «καρεδάκι» αυτό γέμισε με φωτογραφίες του… Γιάννη Λαγού και ευχές για… χρόνια πολλά. Μια εφημερίδα διεθνούς κύρους εύχεται στον καταδικασμένο για εγκληματικές ενέργειες χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγό (που εκτίει ποινή φυλάκισης στον Δομοκό) ήταν πράξη ενάντια στο δημοκρατικό αίσθημα. Έτσι η ευρωβουλευτής της ΝΔ πήρε τηλέφωνο τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, του είπε με ευγενικό τρόπο την πατάτα που έκανε και του ζήτησε να κατεβάσει την ανάρτηση. Όντως σε λίγα λεπτά το “καρεδάκι” με τις ευχές στον Γιάννη Λαγό κατέβηκε. Εκείνο που δεν «σβήνει», όπως με πληροφορεί η κυρία Ασημακοπούλου είναι ότι ο Λαγός εξακολουθεί να λογίζεται, έστω και φυλακισμένος, ως ευρωβουλευτής και να απολαμβάνει όλα τα προνόμια συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών.