Κατά τα φαινόμενα ο πολυαναμενόμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός θα εξελιχθεί, εκτός απροόπτου, με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Αμερική. Δηλαδή, από αύριο Δευτέρα θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τους αγωνιώντες υπουργούς και για εκείνους που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην κυβέρνηση. Αυτή ήταν η πεποίθηση στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, αν και δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ακριβή ημερομηνία. Οπως όλα δείχνουν, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ανέβει στη Θεσσαλονίκη με νέα κυβέρνηση, απαλλαγμένος κατά το δυνατόν από τα βάρη που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές. Στις πολλές και επίμονες ερωτήσεις μας αν ο ανασχηματισμός θα περιλαμβάνει την τριάδα του επιτελικού κράτους, ήτοι τους κ.κ. Πιερρακάκη, Σκέρτσο και Γεραπετρίτη, δεν λάβαμε ασφαλή απάντηση, παρά την υπενθύμιση ότι ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και συνέκρινε στη Βουλή τη δική του «επιτελική τριάδα» με εκείνη του κ. Τσίπρα, προφανώς για να καταδείξει την υπεροχή της. Ουδεμία απάντηση λάβαμε επίσης στις ερωτήσεις μας για την τύχη του πανταχόθεν βαλλομένου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρά τη βεβαιότητα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται επ’ ουδενί να αρνηθεί τη σχέση και την επαφή του με το πολιτικό Κέντρο. Οπότε μάλλον εκπλήξεις θα πρέπει να αναμένουμε παρά ικανοποίηση των προσδοκιών που καλλιεργούν οι συνήθεις λαϊκο-νεοδημοκρατικοί κύκλοι. Και επίσης να μην ξεχάσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει από τη Θεσσαλονίκη «πολιτική έξοδο» από τον κυκεώνα της κλιματικής και της υγειονομικής κρίσης διά της οικονομίας.

Η αντιπολίτευση
του «ώριμου φρούτου»

Πάντως και από την άλλη μπάντα, τη συριζαϊκή, μεταδίδονται διάφορα, που πόρρω απέχουν από τις προσδοκίες των αμιγώς κομματικών στελεχών. Οπως μεταφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, όπου και η έδρα του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να απορρόφησε και να υιοθέτησε ως έναν βαθμό την πολιτική πρακτική του «ώριμου φρούτου» απέναντι στη Νέα Δημοκρατία όσον αφορά αυτά καθαυτά τα προβλήματα της χώρας και της κατά μέτωπον επίθεσης απέναντι στον Πρωθυπουργό ως προς τις ευθύνες του, όπως άλλωστε φάνηκε στη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης στη Βουλή για τις πυρκαγιές.

Ως γνωστόν, την ιδέα της αντιπολιτευτικής γραμμής του «ώριμου φρούτου» εισήγαγε στην ελληνική πολιτική σκηνή ο επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης, στα χρόνια που ήταν σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αμυνόμενο τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ. Λούλης, όπως λένε οι γνωρίζοντες, μπορεί να μην κατοικοεδρεύει στην Κουμουνδούρου, αλλά συνομιλεί συχνά-πυκνά με τον Αλέξη Τσίπρα και εκείνος ακούει προσεκτικά τις διαπιστώσεις και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις του. Οι πληροφορίες λοιπόν λένε ότι ο κ. Τσίπρας πέραν του Ηλία Νικολακόπουλου ακούει πλέον και τον επαγγελματικά άστεγο τα τελευταία χρόνια κ. Λούλη. Στην πράξη πάντως θα φανεί πόσα απ’ όσα ακούει θα εφαρμόσει και πόσο αυτά θα αποδώσουν.

«Πολιορκία» Τσίπρα
από Αντώναρο

Αλλά δεν είναι ο μόνος του καραμανλικού κύκλου που προσεγγίζει τον κ. Τσίπρα. Και ο άλλοτε συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή κ. Ευ. Αντώναρος τείνει σχεδόν να ξεπεράσει ακόμα και τον Παύλο Πολάκη στις επιθέσεις εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι τέτοια η ένταση της αντιπαράθεσης και το μένος με το οποίο αντιπολιτεύεται τον Πρωθυπουργό μέσω των social media που πολλούς προβληματίζει. Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν ότι η στάση Αντώναρου υποκρύπτει σκοπούς και επιδιώξεις. Φιλοδοξεί να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό «πολιορκεί» τον κ. Τσίπρα για μια συνάντηση. Οι συνομιλητές μας στην Κουμουνδούρου προειδοποιούν «μην εκπλαγείτε αν τον δείτε στα ψηφοδέλτια». Η αλήθεια είναι ότι, πέραν της παρουσίας του στα social media, επιχειρεί κατά καιρούς να πλευρίσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να γίνει μέρος μιας ενδεχόμενης αμφίπλευρης προεκλογικής διεύρυνσης που ενδεχομένως να επιχειρήσει ο κ. Τσίπρας. Επί του παρόντος πάντως ο κ. Τσίπρας άφησε πίσω τις αγωνίες του κ. Αντώναρου και ταξίδεψε στη Γερμανία, όπου τιμήθηκε από κοινού με τον φίλο του, όπως τον αποκαλεί, Ζόραν Ζάεφ με το βραβείο ειρήνης της Βεστφαλίας. Το βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας στους δύο άνδρες για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο τουρισμός ξεπέρασε
κάθε προσδοκία

Στην Αθήνα πάντως τα κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την αγανάκτησή τους για τη στάση του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Τον περιέγραφαν ως «κακιασμένο, ασταθή, πεζοδρομιακό» και ως πολιτικό που «δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων», επειδή, κατά την εκτίμησή τους, προφανώς γνωρίζει ότι δεν «κουνιούνται οι πλάκες, παρά το υψηλό κόστος των πυρκαγιών». «Θα τα βρει μπροστά του» επιμένουν, σημειώνοντας ότι «θα εκπλαγεί όταν δει την επίδοση της οικονομίας το φθινόπωρο». Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι εξέπληξε και τους πιο αισιόδοξους. Ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία, στις Κυκλάδες τον Αύγουστο έπιασαν σχεδόν το 80% των εσόδων του 2019, το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 ξεπέρασε κατά 13% σε ανάπτυξη το αντίστοιχο περσινό και όλοι οι οικονομολογούντες εκτιμούν ότι το φθινόπωρο θα δώσει εντυπωσιακά σήματα, ιδιαίτερα από την επενδυτική ζώνη. Αν ο επιχειρηματικός κόσμος κινηθεί με δυναμισμό, όπως οι πολλές ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης επιτρέπουν, τότε «θα δούμε πράγματα και θαύματα στην ελληνική οικονομία» μεταδίδουν όσοι παρακολουθούν από κοντά τα εξελισσόμενα σχέδια και τις πολλές προπαρασκευαστικές κινήσεις. Οι κυβερνώντες επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αξιολογήσει – δεν τις πιστεύει καν – αυτές τις προοπτικές και στον βαθμό που επιβεβαιωθούν θα μείνει να μετράει καμένα στρέμματα, σημειώνουν με κακεντρέχεια.

«Υπερέβη τις προσδοκίες μας» είναι η εκτίμηση πολλών στο Μέγαρο Μαξίμου για τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου όσον αφορά τα έως τώρα μπρίφινγκ του προς τους πολιτικούς συντάκτες, αλλά και τη στάση του απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα. Το ύφος, η αντίληψη και η μεθοδικότητά του είναι αυτά, όπως μου είπαν, που έχουν εντυπωσιάσει τους ενοίκους του πρωθυπουργικού γραφείου. Αλλωστε, αυτή τη φορά έγινε προσεκτική επιλογή για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αφού είναι ο τέταρτος κατά σειρά στα δύο και πλέον χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία η ΝΔ. Και η Αριστοτελία Πελώνη; πιθανόν να αναρωτηθείτε. Τι κάνει ως… αναπληρώτρια; Με πληροφορούν ότι συνεχίζει να βρίσκεται στο πόστο της, μετέχει σε διάφορες συσκέψεις, αλλά προς το παρόν δεν εμφανίζεται. Και κάτι ακόμα. Οι βουλευτές της ΝΔ λένε για τον κ. Οικονόμου ότι είναι από τους λίγους υπουργούς που σε περίπτωση ανασχηματισμού δεν κινδυνεύει να «κατέβει από το τρένο» (για να χρησιμοποιήσω μια παπανδρεϊκή έκφραση).

Παύλο, μας δυσκολεύεις

Τον Παύλο Πολάκη κάλεσαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Ο σφακιανός πολιτικός πέρασε την πόρτα της Κουμουνδούρου άνετος και χαλαρός. Ηταν σίγουρος ότι δεν θα τον διέγραφε ο Αλ. Τσίπρας ούτε θα τον πίεζε ιδιαίτερα. Εκεί ο Πολάκης είπε ότι δεν είναι αντίθετος στον εμβολιασμό, αν και εξέφρασε τις ενστάσεις του για την υποχρεωτικότητα. Εκεί ακούστηκε η φράση: «Παύλο, μας δυσκολεύεις». Αλλά μέχρι εκεί. Αν και υπήρξαν διάφορες παρατηρήσεις για τη στάση του, ουδεμία αυστηρή νύξη έγινε. Απλώς, εκεί, παρουσία και του Ανδρέα Ξανθού, αποφασίστηκε να εκδοθεί ανακοίνωση υπέρ του εμβολιασμού έπειτα από εισήγηση του Αλ. Τσίπρα. Τι άκουσα όμως και δεν το πιστεύω; Υπάρχουν αρκετοί συριζαίοι που λένε ότι δεν μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να τον διαγράψει. Γιατί; Πιστεύουν ότι θα κάνει κόμμα και θα πάρει 3%-5%!

Σχεδόν όλο το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το παρών στο Μουσείο της Ακρόπολης στην εκδήλωση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με ομιλητή τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Μενέντεζ. Ο αμερικανός πολιτικός μίλησε με θερμό και συναισθηματικό τρόπο για τη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένας από τους πιο σταθερούς και διαχρονικούς φίλους του Ελληνισμού. Αυτό που δεν γνώριζε κανένας είναι ότι τα φιλελληνικά αισθήματα του Μενέντεζ τα συμμερίζεται και η σύζυγός του Ναντίν Αρσαλιάν (φωτογραφία). Οπως αποκάλυψε η ίδια, στην ιδιωτική συνάντηση που είχε το ζεύγος Μενέντεζ με την πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, όταν η αρμενικής καταγωγής οικογένειά της που ζούσε στον Λίβανο υποχρεώθηκε να φύγει από εκεί εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου, ήρθε στην Αθήνα και έμεινε για τρεις μήνες στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Ηταν μια περίοδος που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη της κυρίας Αρσαλιάν, κατά τη διάρκεια της οποίας γνώρισε και δέθηκε με τους Ελληνες και την κουλτούρα τους. Ο αρμενικός και ο ελληνικός λαός άλλωστε μοιράζονται κοινά ιστορικά βιώματα που τους φέρνουν κοντά.