Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι κατέλαβαν την Κανταχάρ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, εξέλιξη που σημαίνει ότι δεν απομένουν πλέον υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων παρά μόνο η πρωτεύουσα Καμπούλ και μερικές περιοχές ακόμη.

«Στην Πλατεία των Μαρτύρων»

«Η Κανταχάρ καταλήφθηκε εξ ολοκλήρου. Οι μουτζαχεντίν (σ.σ. οι ‘ιεροί πολεμιστές’, όπως αποκαλούν τους μαχητές τους οι ισλαμιστές αντάρτες) έφθασαν στην Πλατεία των Μαρτύρων», στο κέντρο της πόλης, ανέφερε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μέσω Twitter.

Κάτοικος της Κανταχάρ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη.


Η επέλαση των Ταλιμπάν στον χάρτη

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι η γρήγορη πτώση των μεγάλων πόλεων δείχνει πως οι Αφγανοί καλωσορίζουν την ισλαμιστική οργάνωση. Πρόσθεσε ότι «εμείς δεν θα κλείσουμε την πόρτα στην πολιτική πορεία».

«Θέμα επείγουσας ανάγκης»

Απεσταλμένοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και άλλα κράτη κάλεσαν χθες να επιταχυνθεί η ειρηνευτική διαδικασία για το Αφγανιστάν ως ένα «θέμα επείγουσας ανάγκης» και να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις στις επαρχιακές πρωτεύουσες και πόλεις στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ