Μπορεί να άργησε λίγο, αλλά το πρώτο μετάλλιο στο Τόκιο ήρθε και είναι χρυσό! Ολόχρυσο για την ακρίβεια όπως και η επιτυχία του Στέφανου Ντούσκου ο οποίος ήταν  συγκλονιστικός. Ο Έλληνας πρωταθλητής,  είχε περάσει στον τελικό με την καλύτερη επίδοση στα ημιτελικά του μονού σκιφ, έκανε μια καταπληκτική κούρσα  και με νέο Ολυμπιακό ρεκόρ χάρισε το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Έχει γεννηθεί στις 29 Μαρτίου 1997 στα Γιάννενα και έχει ύψος 1.87. Ασχολήθηκε από νωρίς με τον αθλητισμό και παρόλο που τα Γιάννενα είναι μια πόλη με παράδοση  στην κωπηλασία, επέλεξε σε πρώτη φάση τον στίβο.  Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι  το μετάλλιο που με καμάρι έχει στο στήθος του είναι από χρυσάφι και τώρα που το έκανε, με πολύ κόπο και με προσπάθειες δικό του και δικό της Ελλάδας θέλει να επιστρέψει στον τόπο όπου κατάγεται στα Γιάννενα για να αγκαλιάσει τους δικούς του που τον στήριξαν, τους φίλους του, να δει  τη λίμνη τν Ιωαννίνων όπου ξεκίνησαν όλα, να ξεκουραστεί προτού αρχίσει την προετοιμασία στον Σχοινιά ώστε  σε τρία χρόνια να βρεθεί στο Παρίσι κάνοντας για άλλη μια φορά την χώρα μας υπερήφανη.
***
Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία
Πάμε τώρα στα της πανδημίας: Σίγουρα θα μάθατε ότι άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 των παιδιών άνω των 12 ετών. Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών (12 με 17 ετών) γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Ωστόσο αυτό που σήμερα περισσότερο προβληματίζει τους ειδικούς είναι τα νησιά, που αρχίζουν να κοκκινίζουν. Προβληματίζονται επίσης από τη επιστροφή των νέων από τα νησιά. Και τούτο γιατί στις εισαγωγές στα νοσοκομεία υπάρχουν πλέον πολλοί νέοι. Συγκεκριμένα
Για αύξηση της τάξης του 25%, των εισαγωγών ασθενών με κορωνοιό στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, έκανε λόγο ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στη χώρα. Παράλληλα παρατηρούμε αύξηση των νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοιό, οι οποίες υπολογίζονται περισσότερο από 150 τις τελευταίες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση παρατηρείται μείωση, της τάξης του 28%, σε ασθενείς που καταλήγουν από τον ιό. ( Περίπου 6 ανά ημέρα).την Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημάδια σταθεροποίησης και πολύ μικρής υποχώρησης.
****
Σας εκθέτει κύριε Τσίπρα
Έγινε και αυτό: «Έχουμε απευθύνει και προς τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων συγκεκριμένη επιστολή – μόνο το Κίνημα Αλλαγής έχει ανταποκριθεί – για τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική προστασία» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς τονίζοντας «η θωράκιση της χώρας είναι πάνω και πέρα από κάθε μικροκομματική ή άλλη αντίληψη». Η επιστολή προς όλα τα κόμματα εστάλη στις 7 του μηνός με την Φώφη Γεννηματά να ορίζει τον Γιώργο Καμίνη. Και ξαφνικά συνέβη το απρόσμενο: Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατηγόρησε τον κ. Χαρδαλιά ότι δεν έστειλε επιστολή στον ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε σε όλα τα κόμματα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τα πήρε στο κρανίο: «Είναι δυνατόν να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο;», έλεγε και έστειλε το αποδεικτικό της επιστολής με ημερομηνία 7 Ιουλίου στην Κουμουνδούρου, στο γραφείο του κ. Τσίπρα. Συνεργάτες του Νίκου Χαρδαλιά έλεγαν  ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκθέτει  με τις πράξεις της τον κ. Τσίπρα λέγοντας πως δεν έλαβε επιστολή.
***
Covid free στην εσχατιά του Αιγαίου
Εκεί στην εσχατιά του Αιγαίου, στο ακριτικό Καστελλόριζο, φαίνεται να κερδίζεται το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού. Όχι επειδή από τα μέσα Αυγούστου θα έχει πληρότητα 100% στα ξενοδοχεία, αλλά εξακολουθεί να είναι covid free νησί και τουριστικός προορισμός. Από τις, αρχές Μαρτίου η είδηση ότι το Καστελλόριζο μεταμορφώθηκε σε covid free προορισμό έκανε τον γύρο του κόσμου, με την ιταλική Corriere della Sera να κάνει ειδική αναφορά στο ακριτικό νησί. Όλοι οι κάτοικοι εμβολιάστηκαν και όπως μου λέει ο Μάριος Θεμιστοκλέους αποστέλλονται και άλλα  εμβόλια στο νησί για όποια ανάγκη προκύψει. Την ώρα λοιπόν που σε αρκετά νησιά η επιδημιολογική εικόνα ανησυχεί κυβέρνηση και  να αναγκάζουν τους ειδικούς να τα κοκκινίζουν στον χάρτη της πανδημίας, το Καστελλόριζο γράφει το δικό του success story μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, μακριά από θριαμβολογίες, με τα στοιχεία να είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, αφού όλα δείχνουν «παράταση» της τουριστικής σεζόν.
***
Η Ελλάδα δωρίζει εμβόλια
Υπάρχει επάρκεια εμβολίων και είναι τραγικό που υπάρχουν ακόμα ανεμβολίαστοι ή αρνητές του εμβολιασμού. Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα άρχισε να αποστέλλει δωρεάν εμβόλια σε οκτώ χώρες. Μόλις προχθές ανακοινώθηκε η διάθεση 150.000 εμβολίων στην Ιορδανία. Ήδη έχουν αποσταλεί εμβόλια στην Κένυα, στην Αλβανία, στη Βόρειο Μακεδονία, στην Ουκρανία και αλλού.
***
Εμβολιαζόμαστε και βγαίνουμε νικητές
Στο δημοτικό πάρκινγκ  Σπηλίου του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, ξεκίνησε τις προγραμματισμένες επισκέψεις του στην Κρήτη, σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί βρισκόταν από νωρίς η Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας που έχει επιστρατευθεί, στην παρούσα φάση, για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού. Εκεί βρίσκονταν και 130 κάτοικοι οι οποίοι θα έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου από κινητό συνεργείο. Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Μονάδα, προκειμένου παραστεί συμβολικά στη διαδικασία των εμβολιασμών που πραγματοποιούνται μέσω του προγράμματος για τις ορεινές περιοχές. Κυρίαρχο σύνθημα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον ορεινό Δήμο του Αγίου Βασιλείου είναι «προστατευόμαστε, εμβολιαζόμαστε, βγαίνουμε νικητές». Για άλλη μια φορά επανέλαβε πως το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες  και κάλεσε τους πάντες να εμβολιαστούν.
***
Όταν το Φάληρο μετατρέπεται σε Σμύρνη
Ολοκληρώνονται σε μερικές μέρες τα γυρίσματα της ταινίας του Γρηγόρη Καραντινάκη «Σμύρνη μου αγαπημένη», το τελευταίο μέρος των οποίων, λαμβάνει χώρα στον Φαληρικό Όρμο (έχουν τελειώσει τα γυρίσματα σε Χίο και Μυτιλήνη). Το σκηνικό που φτιάχτηκε στον Φαληρικό Όρμο ώστε να αναπαραστήσει την Σμύρνη λίγο πριν την καταστροφή αλλά και κατά την διάρκειά της, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ως και τσιμεντένιες πλάκες στο έδαφος τοποθετήθηκαν προκειμένου η εικόνα της Σμύρνης επί της καταστροφής να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής. Και είναι κρίμα που τελικά όλο αυτό το σκηνικό θα καταστραφεί και δεν θα αξιοποιηθεί ως «θεματικό πάρκο» όπως ήταν αρχικά το όραμα της Μιμής Ντενίση, που εμπνεύστηκε το  έργο (βασίζεται σε δικό της θεατρικό) και είναι πρωταγωνίστριά του τόσο στο θέατρο όσο και στην ταινία. Η ηθοποιός είχε ζητήσει από την Πολιτεία να λάβει υπόψη της αυτή την ιδέα αλλά αυτό δεν είχε αποτέλεσμα. Η παραγωγής και διανομής Tanweer («Ευτυχία») «Σμύρνη» αναμένεται να είναι έτοιμη λίγο πριν τα Χριστούγεννα για προβολή στις αίθουσες. Η πρεμιέρα της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου.
***
Στην Κρήτη η εγγονή του Μπάιντεν
Η εγγονή του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρέθηκε στην Κρήτη. Αν και συγγενής του πλανητάρχη απέφυγε τις «επισημότητες» Τόσο η ίδια όσο και η συνοδεία της – Αμερικανοί πράκτορες και τοπική ΕΛ.ΑΣ ήταν απολύτως διακριτικοί, αφού δεν ήθελαν να τραβήξουν τα βλέμματα. Η εγγονή του Μπάιντεν ήρθε στην Κρήτη για συγκεκριμένο λόγο, συνδυάζοντάς το πάντως με ολιγοήμερες διακοπές προς το Ρέθυμνο. Την Πέμπτη επρόκειτο να αναχωρήσει επιστρέφοντας τις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι η Μέισι, όπως είναι το όνομά της είναι η μικρότερη από τα παιδιά του Τζο, Χάντερ και Κάθλιν Μπάιντεν. Όπως τα αδέρφια της, συνόδευσε τον παππού της σε διεθνή ταξίδια -όπως, μεταξύ άλλων, σε Κολομβία και Κένυα- όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Chicago Tribune, είναι φίλη με τη Σάσα Ομπάμα.