Ήταν μια έμμεση πλην σαφέστατη προειδοποίηση του Πρωθυπουργού και μάλιστα στο Υπουργικό Συμβούλιο για τους ανεμβολίαστους. Στις τόσες παραινέσεις του για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο γιατί διαφορετικά θα νοσήσουν ήρθε να προστεθεί και η πρωθυπουργική ανακοίνωση ότι εφόσον έχουμε επάρκεια εμβολίων δεν πρόκειται ξανά να επιβληθεί οριζόντιο lockdown. Δηλαδή με δυο λόγια δεν πρόκειται να επιβληθεί ξανά οριζόντιο lockdown, να γονατίσει η οικονομία επειδή ορισμένοι αρνούνται να εμβολιαστούν.

***
Τι συζητούσαν οι εντατικολόγοι και οι πνευμονολόγοι στο Προεδρικό

Ίσως το πλέον ενδιαφέρον «πηγαδάκι» στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου ήταν στο σημείο όπου κάθισαν οι Εντατικολόγοι, οι Λοιμωξιολόγοι και οι Πνευμονολόγοι, υπεύθυνοι των ΜΕΘ των νοσοκομείων. Είναι οι επιστήμονες που δίνουν καθημερινώς τη μάχη με τον ιό (και τις περισσότερες φορές βγαίνουν νικητές), σώζουν ζωές, είναι μέλη της Επιτροπής Ειδικών. Κάθισαν σε μια γωνιά του κήπου συνομιλώντας μεταξύ τους και από εκεί πέρασαν τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Υγείας για να τους ευχαριστήσουν για τον αγώνα που έδωσαν και δίνουν ακόμα. Ήταν εκεί φορώντας όλοι τις μάσκες τους ο Σωτήρης Τσιόδρας, η Αναστασία Κοτανίδου, η Αντωνία Κουτσούκου, ο Γιάννης Αλαμάνος, Μαίρη Ντάγανου, Α. Τσαγκάρης και άλλοι. Είχαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Μίλησαν για την μετάλλαξη «Δέλτα» εκφράζοντας την ανησυχία του, χωρίς όμως να κάνουν προβλέψεις για τα πόσα κρούσματα θα έχουμε τον Αύγουστο. Είπαν ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων, τα νοσοκομεία ακόμα αντέχουν. Μίλησαν ακόμα και για τους ανεμβολίαστους. Οχι όμως με πρόθεση να τους θίξουν ή να τους κατηγορήσουν, αλλά (το ζητούμενο ήταν) πώς να τους πείσουν να εμβολιαστούν. Ήταν μια παρέα επιστημόνων από τις πλέον αξιόλογες στον κήπο του Προεδρικού που οι κάμερες της τηλεόρασης ελάχιστα την πλησίασαν.

***
Υπάρχουν και μετανοιωμένοι ανεμβολίαστοι

Προτού σας πω τα καλά νέα που έρχονται από Αγγλία και Σκωτία, θέλω να σας αναφέρω τις εξομολογήσεις μετανιωμένων ανεμβολίαστων που λαμβάνουν καθημερινώς χώρα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς στο Σωτηρία. Λίγο πριν διασωληνωθούν ή όταν τα καταφέρουν και αποσωληνωθούν, λένε στο υγειονομικό προσωπικό πόσο λάθος έκαναν που δεν πίστεψαν στο εμβόλιο. Πόσο μετανιώνουν για αυτό και πόσο κακό προξένησαν στον εαυτό τους και στην οικογένειά τους και ζητούν να γίνουν τώρα οι… κήρυκες του εμβολιασμού. Ενας τραγουδιστής (γιος σπουδαίου τραγουδιστή) που σήμερα νοσηλεύεται δεν είχε εμβολιασθεί, ενώ είχε την ευκαιρία αυτός και η οικογένειά του. Τώρα μαθαίνω ότι όλοι το ξανασκέφτονται.

***
Όταν η Ελλάδα ακολουθεί την Αγγλία στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων

Πάμε τώρα στην Αγγλία και στην Σκωτία και συγκεκριμένα στις μελέτες που έκαναν τα νοσοκομεία των δύο χωρών, έτσι όπως μου τις μεταφέρει ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος. Στα νέα κρούσματα και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της Βρετανίας παρατηρείται αυτές τις ημέρες σχετική αποκλιμάκωση. Πού οφείλεται; Δεν οφείλεται βεβαίως σε λιγότερα τεστ που διενεργούνται, αλλά στα εμβόλια και σε αυτούς που έχουν νοσήσει και αποκτήσει αντισώματα. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν 11 με 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στα νοσοκομεία ή να πεθάνουν και αυτό οφείλεται στη μετάλλαξη «Δέλτα». Αποκλιμάκωση στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε, αλλά όπως μου λένε οι ειδικοί η χώρα μας ακολουθεί την Αγγλία με καθυστέρηση μιας εβδομάδας και με την προϋπόθεση ότι θα επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Αυτός είναι και ο λόγος που κ. Κικίλιας έκανε χθες έκκληση να εμβολιασθούν οι πάνω από 50 ετών. Και κάτι ακόμα: Ο αριθμός των κρουσμάτων (2.070) που δίνει ο ΕΟΔΥ τις Δευτέρες δεν είναι αντιπροσωπευτικός, συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε τις μετρήσεις της Τρίτης και τη Τετάρτης.

***
Η ανάπαυση των υπουργών

Ήταν το χθεσινό το προτελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του καλοκαιριού. Ακολουθεί ακόμα ένα τέλος Αυγούστου. Ο Πρωθυπουργός έκανε πράξη ένα Υπουργικό Συμβούλιο τον μήνα. Μόνον μία φορά έκανε σε ένα μήνα δύο Υπουργικά Συμβούλιο. Συνεπώς στα δύο χρόνια που κυβερνά η ΝΔ έγιναν συνολικά 26 υπουργικά συμβούλια, αριθμός ρεκόρ για κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Ήταν όμως και το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο δόθηκε σαφέστατο έναυσμα για διακοπές υπουργών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το είπε ακριβώς διακοπές, το είπε «ξεκούραση», με την έννοια ότι όλοι θέλουμε ξεκούραση. Και πόσο θα διαρκέσει η ξεκούραση των υπουργών; Περίπου δύο εβδομάδες. Ίσως τόσες και του Πρωθυπουργού στα Χανιά.

***

Φεύγει για διακοπές η Πρόεδρος

Το Σάββατο φεύγει για διακοπές και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα πάει στη Νάξο έως τις 17 Αυγούστου. Πιθανότητα ανήμερα της Παναγίας η Πρόεδρος να μεταβεί στην Πάρο στην Παναγία Εκατονταπυλιανής

***
Στήριξη στις γυναίκες υπουργούς

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στις γυναίκες υπουργούς για τις επιθέσεις που δέχονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή τις πολιτικές, αλλά και προσωπικές επιθέσεις από τον Νίκο Φίλη και άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το πρόσωπο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη του. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε συνολικά τη στήριξη του για τις επιθέσεις (τις χαρακτήρισε μάλιστα σεξιστικές) που έχουν δεχθεί κατά καιρούς από την αντιπολίτευση και άλλες γυναίκες που συμμετέχουν στην κυβέρνηση όπως η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

***

Τα μετρημένα λόγια της Αριστεράς

Όποιος «προσγειωνόταν» το Σάββατο στο Προεδρικό Μέγαρο κι έβλεπε αυτή τη φωτογραφία θα πίστευε ότι έχουμε μια… ιστορική συνάντηση και σύμπνοια. Τα κόμματα της Αριστεράς και οι πρόεδροί τους μαζί, έστω και σε μια δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι αν μη τι άλλο είδηση. Γιάνης Βαρουφάκης, Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας δέχθηκαν να φωτογραφηθούν, αν και όπως που λένε, αυτή η φωτογραφία δεν είναι για… χίλιες λέξεις. Οι διαφορές των κομμάτων είναι μεγάλες. Ο Βαρουφάκης δεν είναι πια κοντά στον Τσίπρα το δε ΚΚΕ ουδεμία σχέση έχει με Μέρα25 και ΣΥΡΙΖΑ. Και τα λόγια μετρημένα το Σάββατο. «Που θα πας Αλέξη διακοπές», ρώτησε το άλλοτε «asset» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός. «Στο Σούνιο θα πάω Γιάνη. Να φανταστώ κι εσύ Αίγινα θα πας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Γιατί μπορεί ενιαία Αριστερά να μην υπάρξει ποτέ, και μεγάλος Συνασπισμός όπως αυτός του 1989, να μην ξαναδούμε ποτέ, αλλά η αβροφροσύνη δεν λείπει ποτέ…

***

Το άτυπο τζαμί και ο ξενώνας εξαρτημένων

Μπορεί ένα άτυπο τζαμί να μετατραπεί σε ξενώνα φιλοξενίας τοξικοεξαρτημένων; Κι όμως μπορεί κι αυτό έγινε στις φυλακές Κορυδαλλού. Ένας μικρός χώρος προσευχής για τους μουσουλμάνους κρατούμενους μετατράπηκε σε ξενώνα όπου θα μπορούν να μένουν ναρκομανείς φιλοξενούμενοι που παρακολουθούν το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ και προσπαθούν να ξεφύγουν από την μέγγενη του θανάτου των ουσιών. Όσο για τους μουσουλμάνους; Δεν θα μείνουν χωρίς χώρο προσευχής καθώς φτιάχτηκε ένας νέος όπου εκεί θα μπορούν να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

***

Οι διακοπές του κεντρικού τραπεζίτη

Για όσους απόρησαν γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας δεν ήταν στη δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τους πληροφορώ ότι ο κεντρικό τραπεζίτης την ώρα που άρχιζε η δεξίωση αναχωρούσε για την Σύρο. Εκείνη την ημέρα άρχιζε τις διακοπές του. Έως τώρα και ως υπουργός Οικονομικών και ως κεντρικός τραπεζίτης ο κ. Στουρνάρας δεν έχανε ούτε μία δεξίωση στο Προεδρικό. Την τελευταία φορά μάλιστα εθεάθη στον κήπο του Προεδρικού με τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και συζητούσαν για το Ταμείο Ανάκαμψης. Εφέτος προτίμησε τη Σύρο και βεβαίως τις διακοπές του.

***
Όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει πως δεν είναι… βασιλιάς

Βάζει τελεία στο κεφάλαιο Προεδρία της Δημοκρατίας με οριστικό κλείσιμο του κύκλου του το 2023, τερματίζοντας την όποια συζήτηση περί διεκδίκησης 3ης θητείας από τον ίδιο. Δηλώνει κατηγορηματικά ότι η απόφασή του είναι συνειδητή, οριστική, τελική και αμετάκλητη και δεν πρόκειται να αλλάξει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Μία δήλωση που τερματίζει τις όποιες συζητήσεις ή φημολογίες προέκυψαν αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές και το διαμορφωθέν σκηνικό και αφήνει ανοιχτό το πεδίο για τις διεργασίες για τον επόμενο προεδρικό υποψήφιο της Πινδάρου. Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως ο ίδιος δεν είναι ούτε βασιλιάς ούτε πρίγκιπας για να δώσει δαχτυλίδι στον οποιονδήποτε. Παραπέμπει στο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος ως αρμόδιο όργανο να αποφασίσει για τον προεδρικό υποψήφιο του ΔΗΣΥ, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν έχει καμία ανάμειξη.

***
Ποιος τελικά είναι καραχωριάτης και αμόρφωτος;

Και ξαφνικά καβγάς στη Θεσσαλονίκη. Φραστικός καβγάς (και εξ αποστάσεως) σημειώθηκε ανάμεσα στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στράτο Σιμόπουλο και τον πρώην Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Όλα άρχισαν στη συγκέντρωση των «αρνητών» για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Όπως λέει ο κ. Σιμόπουλος ο Γιάννης Μπουτάρης θεώρησε ότι με υποτιμά αποκαλώντας με «καραχωριάτη και αμόρφωτο». Χαρακτηρισμοί που έθιξαν τον βουλευτή. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί, όπως λέει αποτελούν τίτλοι τιμής όταν εκστομίζονται από τον κ. Μπουτάρη. Και παραθέτει στοιχεία για να αποδείξει το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν είναι ούτε «καραχωριάτης ούτε «αμόρφωτος». Σημειώνει πως κατάγεται από μη προνομιούχες οικογένειες, που στερήθηκαν τα πάντα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Ότι δεν είχε την τύχη να διαθέτει γνωστό όνομα με όλα τα προβλήματα της ζωής λυμένα από τους προπάτορές του και πολλά άλλα. Στο τέλος αναρωτιέται πως μπορεί να είναι πραγματικά μορφωμένος όποιος συστηματικά υποτιμά τον άλλον και σε τελική ανάλυση, λέει, δεν μπορεί να είναι πολιτισμένος όποιος δεν μπορεί να αποδεχθεί την ήττα του.