Το δίλημμα, λοιπόν, (ή σύνθημα πείτε όπως θέλετε) είναι σαφές: “Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε“. Και αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης, αλλά και των ειδικών. Όποιον επιστήμονα κι αν ρωτήσεις αυτή την απάντηση θα λάβεις: Είναι καιρός, είπε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν. Ανέφερε μάλιστα ότι από τις 28 Ιουνίου μέχρι προχθές, 590.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού της πρώτης δόσης. «Το 1 στα 3 από αυτά κλείστηκε από πολίτες της ηλικίας 18-29 ετών», είπε. Θα πρέπει να σημειωθεί (και το τονίζουν όλοι οι ειδικοί) ότι «οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων».

***
Η μετάλλαξη Δέλτα πολιορκεί την Ελλάδα

Για να ξέρετε: Επιβεβαιώνονται πλήρως οι δυσοίωνες προβλέψεις για διασπορά του στελέχους Δέλτα και στην Ελλάδα: η άκρως μεταδοτική παραλλαγή που εισήχθη στην Ευρώπη από την Ινδία αντιστοιχεί πλέον στο 31,5% των δειγμάτων που υποβλήθηκαν σε γενετική ανάλυση, από το 5% την προηγούμενη εβδομάδα.

Τι συμβαίνει όμως με τα κρούσματα; Γιατί ξαφνικά καλοκαιριάτικα, με υψηλές μάλιστα θερμοκρασίες αυξάνονται; Φταίει η μεγάλη μεταδοτικότητα που έχει αυτή η μετάλλαξη ή μήπως κάτι άλλο; Θα σας μεταφέρω τη γνώμη των επιστημόνων: Για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα το τελευταίο διάστημα, κάνει λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως ανέφερε, «πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων. «Η ιχνηλάτηση δείχνει ότι οι νέοι που επιστρέφουν μετά τις διακοπές μεταφέρουν την λοίμωξη στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον». Δηλαδή τα πάρτι, οι παραλιακές συγκεντρώσεις και συναυλίες, τα μπιτσόμπαρα, τα γλέντια αποφοιτήσεως και οι νεαροί που γυρνάνε από τα νησιά μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειές τους ή στον επαγγελματικό τους χώρο. Αποτέλεσμα;

***
Στις ΜΕθ μόνον ανεμβολίαστοι

Μου μετέφεραν χθες το βράδυ ότι σε νοσοκομείο αναφοράς διασωληνώθηκαν δύο 24άρηδες. Η μέση ηλικία, όπως κρούουν το κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί, μειώνεται σχεδόν καθημερινά. Πού θα φθάσει; Άγνωστο εάν δεν κτισθεί γρήγορα το τείχος ανοσίας. Τότε θα σταματήσει και η ανηφόρα των του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Πάντως να ξέρετε ότι όπως μου λένε οι Λοιμωξιολόγοι η ανησυχία πλέον τους εντοπίζεται τώρα στα νησιά (που αρκετά από αυτά έγιναν πορτοκαλί) και σκέφτονται να προτείνουν πρόσθετα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Έως τώρα το σύστημα αντέχει. Υπάρχουν κρεββάτια κενά στις ΜΕΘ, η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων δεν είναι εμβολιασμένοι. Και εάν νοσήσουν ορισμένοι εμβολιασμένοι τότε τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι ήπια.

***
Πότε θα σταματήσει αυτό το κακό;

Ρώτησα τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο, πότε θα σταματήσει αυτό το κακό με την πανδημία, πότε πραγματικά θα αισθανθούμε ασφαλείς και πότε εκτιμά ότι θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω; Η απάντηση που μου έδωσε δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική: «Θα απαλλαγούμε από την πανδημία την ερχόμενη Άνοιξη, με την προϋπόθεση όμως ότι έως τότε δεν θα εμφανισθεί καμία άλλη δύσκολη μετάλλαξη, όπως αυτή της «Δέλτα». Και με δεύτερη προϋπόθεση., πρόσθεσε, ότι έως τότε θα έχει κτισθεί σε πολλές χώρες, όχι μόνον στη δική μας, το τείχος ανοσίας.

***
Οι εμβολιασμένοι

Απλώς υπενθυμίζω ότι από σήμερα 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητας τους. Έως τις 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι αμιγείς ή μικτοί”. Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί. Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη, ενώ για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επομένη για 7 ημέρες. Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας, προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες»

***
Οργή για τους αρνητές

Πάντως αυτές οι δήθεν εκδηλώσεις διαμαρτυρίες ανεμβολίαστων ή ατόμων κατά των μέτρων, ή αρνητών των εμβολίων, προκάλεσαν όχι μόνον την ανησυχία αλλά και την οργή των πολιτών (κυρίως αυτών που θρηνούν θύματα από τον κορωνοϊό), για τα συνθήματα που φώναζαν, για τη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής προστασίας.

***

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους της Βουλής

Υπάρχει πώς να το κάνουμε ένα θέμα, με τους ανεμβολίαστους της Βουλής, είτε αυτοί λέγοντας βουλευτές είτε υπάλληλοι, είτε αστυνομικοί. Ο μεν Μάκης Βορίδης δηλώνει πως πρόκειται να υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση σχετικά με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν, καθώς ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει την παραπομπή όσων δεν τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις στα πειθαρχικά συμβούλια, η δε Βουλή των Ελλήνων θα ακολουθήσει πιστά ότι προβλέπεται για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Θα το ακολουθήσει προφανώς για τους υπαλλήλους.

Για τους βουλευτές όμως ανεμβολίαστους τι θα γίνει; Δεν μπορεί βεβαίως να τους περάσει από… Πειθαρχικό, δεν μπορεί να τους απαγορεύσει την είσοδο στη Βουλή, δεν μπορεί στην ουσία να τους κάνει τίποτα, παρά μόνον δια της πειθούς να τους φέρει στον σωστό δρόμο του εμβολιασμού. Για να ξέρετε (επειδή δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα λόγω των διατάξεων περί προσωπικών δεδομένων) υπάρχουν και βουλευτές ανεμβολίαστοι, αλλά και αρνητές του εμβολίου. Σε ένα κόμμα στο οποίο ο αρχηγός του αρνείται να εμβολιαστεί εκδηλώθηκαν… «ανταρσίες», αφού ορισμένοι από τους βουλευτές του (από αυτούς που πρωταγωνιστούν στα κανάλια) έσπευσαν να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις. Και τι να έκανε ο αρχηγός τους; Να τους διαγράψει; Τότε θα είχε μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα. Έτσι αποφάσισε να δηλώσει ότι τους αφήνει ελευθέρως να αποφασίσουν μόνοι τους εάν θα κάνουν ή όχι εμβόλιο, χωρίς να επιβάλει κομματική πειθαρχία. Ωσάν να τον έπαιρνε κιόλας.

***

Ζητούν να απαγορευτεί η είσοδος στη Βουλή στους ανεμβολίαστους

Να απαγορευθεί η παρουσία στην Ολομέλεια της Βουλής και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές των βουλευτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ζητά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως είπε θα ασκούν κανονικά τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα από το σπίτι τους, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που υπάρχει, και απλώς δεν θα πηγαίνουν στη Βουλή. Κάλεσε τον πρόεδρο του Σώματος να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, «εξαιρώντας τους συναδέλφους που δεν έχουν εμβολιαστεί για λόγους υγείας». Παρόμοιο αίτημα υπέβαλε και ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Μπουγάς, ο οποίος ζήτησε ότι όσοι βουλευτές δεν έχουν εμβολιαστεί να μετέχουν στις συζητήσεις της Βουλής μέσω τηλεδιασκέψεων. Ο κ. Μπουγάς μάλιστα διερωτάται πώς άραγε θα αντιδράσει ο Παύλος Πολάκης και ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ στη πρόταση οι μη εμβολιασμένοι βουλευτές να ομιλούν μέσω webex;

***

Το 32% του ΣΥΡΙΖΑ ποιος θα το πάρει;

Αφού έγινε λόγος για τον Ανδρέα Λοβέρδο δεν μπορώ να μην αναφέρω ένα έντονο διάλογο που είχε μέσα στην αίθουσα της Βουλής με τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως για το SYRIZA Channel και την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά για τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όταν ο κ. Λοβέρδος κατευθυνόμενος προς το βήμα της Ολομέλειας πέρασε δίπλα από το έδρανο που καθόταν ο κ. Παππάς. Σύμφωνα με παριστάμενους βουλευτές, οι δύο άντρες σχεδόν λογόφεραν με αφορμή την υποψηφιότητα του κ. Λοβέρδου για το ΚΙΝΑΛ και τις επιθέσεις του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο διάλογος έχει ως εξής:

Νίκος Παππάς: θα μιλήσεις και για εμάς;

Ανδρέας Λοβέρδος: Κάτι θα πω. Αφού εσείς έχετε 32% και δεν ξέρετε τι να το κάνετε.

Νίκος Παππάς: Θα μας το πάρεις;

Ανδρέας Λοβέρδος: Και θα σας το πάρω και ξέρω τι θα το κάνω.