Αρχίζω σήμερα από το μέτωπο των εμβολιασμών. Πάνω από 6,5 εκατομμύρια συνανθρώπων μας έχουν ήδη εμβολιαστεί (τουλάχιστον με μία δόση). Περισσότερα από 400.000 ραντεβού για τα εμβόλια της Pfizer, της Johnson & Johnson και της Moderna, άνοιξαν από χθες (10 Ιουνίου) .  Εντός των ημερών τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό. Και κάτι ακόμα, μαθαίνω εγκύρως  ότι αυξάνεται ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί, ανάμεσά τους και νεαροί νοσηλευτές και νοσηλεύτριες. Όλα αυτά φέρνουν τα πρώτα χαμόγελα αποκλιμάκωσης. Βεβαίως έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας λένε οι ειδικοί. Ωστόσο τα νέα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε τριψήφιο αριθμό. Ανέρχονται σε 781, υπάρχει ήδη σαφής αποσυμπίεση στις ΜΕΘ (χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 376 ασθενείς) και μειώνεται ο καθημερινός αριθμός των θανάτων (χθες ήταν 24). Βεβαίως αυτή η αποκλιμάκωση φέρνει και άρση πολλών μέτρων, όπως μουσική στους χώρους εστίασης (αλλά όχι χορός), αύξηση του ωραρίου κυκλοφορίας κτλ..
***
Η 36χρονη Αννίτα Δημητρίου Πρόεδρος της Βουλής
Για πρώτη φορά η Κυπριακή Βουλή θα έχει Πρόεδρο μια γυναίκα και μάλιστα 36 χρονών. Η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων  εξέλεξε την 36χρονη βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, ως νέα Πρόεδρο του Νομοθετικού Σώματος. Εξελέγη με 25 ψήφους στην δεύτερη ψηφοφορία, υπερισχύοντας των άλλων έξι υποψηφίων που ήταν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κυρία Δημητρίου είναι Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) από την 1η Φεβρουαρίου 2020. Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το University of Kent του Ηνωμένου Βασιλείου.
***
Το συλλαλητήριο για το εργασιακό νομοσχέδιο
Πάμε τώρα στο χθεσινό συλλαλητήριο για το οποίο έγινε και η απεργία. Μπορεί να μην είχε τον παλμό και την ένταση που περίμεναν οι διοργανωτές, είχε όμως περί τους 3.000  – 4.000 διαδηλωτές  και πέραν τούτου  ήταν δηλωτικό των πολιτικών και εσωκομματικών εξελίξεων σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Βεβαίως το ΠΑΜΕ είναι άλλη ιστορία, κινητοποίησε  τον τριπλάσιο κόσμο κι αφού  γέμισε την Πανεπιστημίου από την Ομόνοια έως το Σύνταγμα, άφησε το στίγμα του κι έδωσε ραντεβού για την επόμενη φορά.
***
Ο Τσίπρας με μηχανή στη συγκέντρωση
Με σποτ, αγωνιστικό ντύσιμο (γαλάζια μπλούζα και γαλάζια μάσκα μιας χρήσεως), κατέβηκε στην μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και ο Αλέξης Τσίπρας. Πήγε (και έφυγε) από τη συγκέντρωση με μηχανή. Ο πρώην πρωθυπουργός, βρέθηκε στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και συνομίλησε με κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθεί για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης: «Δεν θα μας γυρίσουν στον 19ο αιώνα» έλεγε. Μαζί με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία βρέθηκαν η Άννα Βαγενά, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Πάνος Σκουρλέτης. Σε κάποια στιγμή μια ομάδα μεταναστών τον περικύκλωσε και ζήτησε να βγάλει μια σέλφι μαζί του. Και βεβαίως δεν τους χάλασε το χατίρι.
***
Παρούσα και η Φώφη
Το «παρών» στη συγκέντρωση για το εργασιακό νομοσχέδιο έδωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ βρέθηκε το κέντρο της Αθήνας στο πλευρό όσων αντιδρούν στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι: «Μας γυρίζει πίσω στις ατομικές συμβάσεις, στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό».
***
Η δεύτερη δόση του κ. Τσακαλώτου με αιχμές κατά της ΝΔ
Από την πορεία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου κατευθείαν εμβολιαστικό κέντρο για να λάβει τη δεύτερη δόση του σκευάσματος της AstraZeneca πήγε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην ανάρτησή του ήταν αιχμηρός και προς τη ΝΔ. Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος έστρεψε τα πυρά του και προς το κυβερνών κόμμα, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει κάνει τίποτα για τα νοσοκομεία, δεν έχει κάνει τίποτα για την πρωτοβάθμια υγεία, δεν έχει προσλάβει γιατρούς. «Θα μου πεις εδώ πανηγύριζαν που είχαμε 8% ύφεση, την τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη…» πρόσθεσε..
***
Οι σύγχρονοι Θεμιστοκλείς
Στη φρεγάτα Ύδρα που ήταν εν πλω έγινε η επιθεώρηση του Στόλου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν εντυπωσιακό το όλο θέαμα. Η Πρόεδρος εντυπωσιάστηκε από τα υποβρύχια, τις φρεγάτες και τα άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Οι ναύτες όρθιοι στα καταστρώματα χαιρετούσαν με την κραυγή «Ζήτω το έθνος». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε πως νοιώθει υπερηφάνεια και σεβασμό προς του άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού, που «υπηρετούν το έθνος με αφοσίωση, υψηλό φρόνημα και αυταπάρνηση». Τους χαρακτήρισε «σύγχρονους Θεμιστοκλείς» που υπερασπίζονται τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, αλλά και της Ευρώπης. Και όπως είπε απέναντι σε προκλήσεις και απειλές της εθνικής μας ακεραιότητας, όπως το καλοκαίρι του 2020, διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
***
Με πιστοποιητικό εμβολιασμό οι ορκωμοσίες φαντάρων
Πάμε τώρα σε μια είδηση που ενδιαφέρει πρωτίστως τους κληρωτούς, τους γονείς τους και βεβαίως όλους τους στρατιωτικούς. Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων για την πανδημία COVID-19, το ΓΕΕΘΑ ανακοινώνει τα ακόλουθα:
* Επιτρέπεται η παρουσία επισκεπτών – καλεσμένων σε στρατιωτικές τελετές – ορκωμοσίες, καθώς και τα επισκεπτήρια σε στρατιωτικές μονάδες, με τους παρακάτω περιορισμούς:
* Ο μέγιστος αριθμός προσκεκλημένων σε ορκωμοσίες και επισκεπτήρια να μην υπερβαίνει τους δυο (2) επισκέπτες ανά άτομο.
* Υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος ελέγχου self test , rapid test ή PCR , κατά την είσοδο στην Μονάδα.
* Παρουσία επισκεπτών μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με τήρηση αποστάσεων και χρήση αλκοολούχων αντισηπτικών.
***
Και διηγώντας τα να κλαις
Εκεί στους δρόμους της Εκάλης, όσοι περπατάτε είναι πολύ  πιθανόν να συναντήσετε στο διάβα σας ένα ηλικιωμένο κύριο, φαλακρό, μέτριο στο ύψος,  με παχύ μαύρο μουστάκι. Ομιλεί σπαστά ελληνικά, άπταιστα αγγλικά και αραβικά. Δύσκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο άνθρωπος αυτός είχε παίξει κάποιο ρόλο επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου και στις σχέσεις της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο. Είναι ο  Ελληνολιβανέζος Τζωρτζ Χάλακ, επιχειρηματίας. Τον θυμάστε;  Το όνομά του είχε ακουστεί για την αγορά της ροζ βίλας του Ανδρέα στην Εκάλη.. Ο Τζωρτζ Χάλακ, μερικές φορές  λέει στους συνομιλητές του διάφορες ιστορίες. Αφηγείται τη συγγένειά του με τον αρχηγό των Σαντινίστας  της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, για την αεροπορική εταιρία που του είχε δημεύσει ο Καντάφι (και μετά του την επέστρεψε), για το πώς απελευθέρωσε Έλληνες ομήρους που είχαν συλληφθεί από την Συρία του Ασσαντ και για πολλά άλλα. Ιδιαιτέρως όμως στέκεται στις σχέσεις του με τον Ανδρέα. Διηγείται συγκεκριμένα, με πολλή συγκίνηση,  ότι κάποτε αγόρασε στον Ανδρέα Παπανδρέου ένα τζάκετ «Hermes» από το Παρίσι, πανάκριβο και πολύ ζεστό και του το έδωσε ως δώρο. Ήταν ένα κρύο βράδυ στην ψαροταβέρνα Δουράμπεη, όπου οι δύο άνδρες έτρωγαν. Όταν τελείωσαν το δείπνο και έφυγαν από την ταβέρνα, ο Ανδρέας πρόσεξε έναν άστεγο να κάθεται έξω  στο κρύο κάτω από μια κολώνα του μαγαζιού. Πήγε κοντά του, έβγαλε το παλτό του και του έδωσε, αφήνοντας, όπως λέει, τον Τζωρτζ Χάλακ με ανοιχτό το στόμα: «Αυτός ο άστεγος έχει περισσότερη ανάγκη το παλτό από μένα», του είπε ο Ανδρέας και μπήκε στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητό με κατεύθυνση το Καστρί. Κάποιοι ωστόσο ενθυμούνται τον χαρακτηρισμό που έδιναν τότε στον Τζωρτζ Χάλακ. Τον αποκαλούσαν  «αόρατο άνθρωπο», επειδή φρόντιζε πάντοτε να κινείται διακριτικά, αποφεύγοντας τις φωτογραφίες, ενώ όσοι τον ξέρουν καλά, γνωρίζουν ότι ενοχλείται πολύ όταν γράφεται για αυτόν πως ήταν έμπορος όπλων. Κάτι που ίδιος και σήμερα το διαψεύδει.
 
***
Η ανάδοχη οικογένεια στα ΜΜΜ

Μία συνάντηση δύο υφυπουργών, με τήρηση όλων τω μέτρων προστασίας έγινε προχθές για θέματα που έχουν σχέση με τα παιδιά. Οι υφυπουργοί Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης συναντήθηκαν και αποφάσισαν να αρχίσει μια καμπάνια στα ΜΜΜ με τίτλο «Γίνε Ανάδοχος» (#GineAnadoxos). Να πάρουμε δηλαδή ένα παιδί στην οικογένειά μας. Δηλαδή τα παιδιά να μεγαλώνουν μέσα σε ανάδοχες οικογένειες αντί να βρίσκονται στις κλειστές δομές.