Ενδιαφέρουσες εξελίξεις σημειώνονται τις τελευταίες μέρες σε διάφορα κρίσιμα πεδία. Σήμερα θα σας περιγράψουμε τα συμβαίνοντα στο Υπερταμείο. Ξέρετε, σε εκείνο το επαχθές κατάλοιπο της «ηρωικής» 17ωρης διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές, το καλοκαίρι του 2015. Στο Υπερταμείο λοιπόν, όπου έχει μεταφερθεί όλη η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, δηλαδή οι περισσότερες ΔΕΚΟ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΤΑΔ και άλλων πολλών, των αλυκών συμπεριλαμβανομένων, ως εθνική εγγύηση αποπληρωμής των ρυθμισμένων χρεών, πλήρες κουμάντο δεν κάνει η κυβέρνηση. Τα πρόσωπα που το διευθύνουν προτείνονται μεν από την κυβέρνηση αλλά αξιολογούνται από ισχυρές επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν και εκπρόσωποι των δανειστών και εγκρίνονται ή απορρίπτονται ανάλογα με τα προσόντα και τις δυνατότητες των υποψηφίων. Πρόσφατα, για παράδειγμα, κρινόταν η θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, την οποία κατείχε ο κ. Ριχάρδος Λαμπίρης, ο οποίος δεν τα πήγαινε κι άσχημα, αλλά οι εκπρόσωποι των ξένων και μαζί τους οι υπεύθυνοι του Υπερταμείου αναζητούσαν πιο δυναμική και εξωστρεφή εκπροσώπηση.
Αφού αξιολογήθηκαν λοιπόν διάφορα πρόσωπα, του κ. Λαμπίρη συμπεριλαμβανομένου, επελέγη τελικά ο κ. Δ. Πολίτης, ο οποίος παλαιότερα είχε διατελέσει επικεφαλής της HSBC στην Ελλάδα και στην Κύπρο και πρόσφατα υπηρετούσε στην Credit Suisse και ήταν εγκατεστημένος στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Ο κ. Πολίτης παρουσιάζεται από τους επικεφαλής του Υπερταμείου ως μάνατζερ διεθνούς βεληνεκούς, απόλυτα εξωστρεφής, με δυνατότητες προσέγγισης και προσέλκυσης επενδυτών από τα μεγαλύτερα διεθνή «σπίτια», όπως λέγονται στην τραπεζική ορολογία τα ισχυρά επενδυτικά funds. Οπως μεταφέρει ο επίσης νεοδιορισθείς, προ δύο-τριών μηνών, διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Γρ. Δημητριάδης, στόχος είναι να διευρυνθούν οι δυνατότητες της ισχυρότερης θυγατρικής του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ εν προκειμένω, και να εξελιχθεί σε έναν φορέα προσέλκυσης διεθνών επενδυτών για όλες τις εποπτευόμενες εταιρείες. Η ιδέα είναι, προϊόντος του χρόνου, να εξελιχθεί το Υπερταμείο σε ένα μοντέρνο σχήμα διαχείρισης και αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, κατά τα πρότυπα των εθνικών «sovereign» funds, με δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές και εκπόνησης δυναμικών επενδυτικών σχεδίων. Επί του παρόντος πάντως «τρέχει» αλλαγές στις διοικήσεις των θυγατρικών, προετοιμάζει και επισπεύδει διαγωνισμούς. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, γνωστοποίησε τους όρους πρόσληψης συμβούλου που θα προκρίνει τον τρόπο αξιοποίησης του δημοφιλέστατου τα τελευταία χρόνια αεροδρομίου της Καλαμάτας. Η διεκδίκηση του συγκεκριμένου αεροδρομίου αναμένεται άκρως ανταγωνιστική, καθώς ενδιαφέρονται σφόδρα τόσο οι μέτοχοι του γειτονικού Costa Navarino όσο και οι Γερμανοί της Fraport, που μόλις την περασμένη Τετάρτη εγκαινίασαν παρουσία του Πρωθυπουργού το ανακαινισμένο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και ήδη κατέχουν άλλα 13 στη χώρα. Κατά τα φαινόμενα, θα ακολουθήσει η παραχώρηση άλλων 22 μικρότερων αεροδρομίων στη χώρα.
Αλλά, μια και αναφερθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, να σας πληροφορήσουμε ότι και εκεί, μέσω της ΕΤΑΔ, το Υπερταμείο διαθέτει αξιοζήλευτα περιουσιακά στοιχεία. Πέραν της Αρετσούς, της μαρίνας της Καλαμαριάς, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν μικρό Φλοίσβο, στην κατοχή του βρίσκεται και το εμβληματικό Παλατάκι, το οποίο «σαπίζει» αναξιοποίητο και εκτεθειμένο στους αέρηδες του Θερμαϊκού. Οι υπεύθυνοι του Υπερταμείου θεωρούν ότι η περιοχή προσφέρεται για συνδυασμένη δυναμική ανάπτυξη και προσεχώς θα κατέλθει στην Αθήνα ο δήμαρχος Καλαμαριάς προκειμένου να έχει τις πρώτες συζητήσεις με τον κ. Δημητριάδη, καθώς διαπιστώθηκε ότι περισσεύουν οι τοπικές αντιδράσεις σε οποιαδήποτε αλλαγή. Περιττό να σημειώσουμε ότι οι υπεύθυνοι του Υπερταμείου επιζητούν τη συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και αυτός είναι ο λόγος που για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, που θα συνοδεύει τον κ. Πολίτη, προαλείφεται ο κ. Π. Σταμπουλίδης, γενικός γραμματέας έως τώρα του υπουργείου Ανάπτυξης, υπεύθυνος για θέματα εμπορίου. Αλλά, πέραν του ΤΑΙΠΕΔ, διοικητικές αλλαγές αναμένονται και στη ζώνη της ΕΤΑΔ, στην ευθύνη της οποίας έχουν περιέλθει κοντά στα 70.000 ακίνητα του Δημοσίου! Πρόκειται για την κληρονομιά της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και άλλων σχημάτων που κατά καιρούς έχουν αποπειραθεί – ανεπιτυχώς πάντοτε – το ιδιοκτησιακό ξεκαθάρισμα και την αξιοποίησή τους. Οπως έχει αρμοδίως διαπιστωθεί, στην ΕΤΑΔ σοβεί κρίση διαρκείας μεταξύ των κ.κ. Βλάση και Μπέζα, διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου αντιστοίχως. Οι δύο άνδρες σχεδόν δεν λένε καλημέρα. Οπως και να έχει πάντως, όλο αυτό το πεδίο της δημόσιας περιουσίας εμφανίζει κινητικότητα μεγάλη και θα δίνει προσεχώς γεγονότα, μικρά και μεγάλα…
Η «εκδίκηση» του Χατζηδάκη
Γιατί ένας υπουργός Εργασίας (εν προκειμένω ο Κωστής Χατζηδάκης) να συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα εγκαίνια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport, αφού δεν είναι θέμα της αρμοδιότητάς του; Η απάντηση είναι ότι τον προσκάλεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, διότι προφανώς γνωρίζει πως ο Χατζηδάκης ήταν αυτός που ξεκίνησε την προσπάθεια ως υπουργός Μεταφορών το 2008 και τη συνέχισε ως υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών το 2012. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και ο Χατζηδάκης είχε ακούσει «τα εξ αμάξης». Το 2008 συνδικαλιστές είχαν αναρτήσει πανό στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με το όνομα και το τηλέφωνό του και την ένδειξη «μεσίτης»! Εντονα είχε αντιδράσει και η αξιωματική αντιπολίτευση απειλώντας ότι θα ακυρώσει τις συμφωνίες. Αλλο που όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη σύμβαση στη Βουλή αλλά… «με πόνο», όπως είχε δηλώσει ο Χρήστος Σπίρτζης. Σήμερα η εικόνα των περιφερειακών αεροδρομίων έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Και ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook: «Δεν ξέρω τι σκέφτονται σήμερα οι εραστές της ακινησίας, που πολέμησαν αυτή τη μεταρρύθμιση. Προσωπικά όμως αισθάνομαι περήφανος για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου!».
Απεβίωσε ο Νίκος Πάλλης
Απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών ο επιχειρηματίας Νίκος Πάλλης, σύζυγος επί μισό και πλέον αιώνα της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Ηταν ο παλαιότερος έμπορος της οδού Ερμού. Εμβληματική φυσιογνωμία στο ισόγειο του καταστήματος της Ερμού 8, ήταν πάντοτε εκεί για να εξυπηρετήσει τον κόσμο και ιδίως τους μαθητές. Ηταν γνωστός για το αστείρευτο χιούμορ του. Πολύ μορφωμένος ο ίδιος, πολύγλωσσος, του άρεσε ιδιαίτερα να διαβάζει, να καινοτομεί, να μεταδίδει γνώσεις. Ηταν πρωτοπόρος στις εισαγωγές στα είδη χαρτοπωλείου και στα σχολικά και εποχικά είδη που έφερνε από το εξωτερικό. Το «Πάλλης 1870» ήταν το πιο γνωστό χαρτοπωλείο της Αθήνας. Γενιές και γενιές παιδιών έχουν γράψει στα περίφημα τετράδια του «Πάλλη». Για τη συνεισφορά του στο εμπόριο βραβεύθηκε πλειστάκις, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για πολλά χρόνια. Η μεγάλη του αγάπη ήταν η θάλασσα. Ηταν χειμερινός κολυμβητής, με λατρεία στις ερημικές ακρογιαλιές της Ελλάδας. Με τη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά απέκτησαν 4 παιδιά και 11 εγγόνια.
Τα βλέμματα στο Ζάππειο
Μια ιδιαίτερα σημαντική και λαμπρή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 27 Μαΐου στο Ζάππειο με υψηλούς προσκεκλημένους. Πρόκειται για την τελετή για την επέτειο των 40 ετών συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), η οποία σηματοδοτεί παράλληλα την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Στην τελετή, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εκ μέρους της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι οι οποίοι θα βρίσκονται στην Αθήνα. Θα μεταδοθούν επίσης τα μηνύματα της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η τελετή θα ανοίξει με ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος έχει αναλάβει επικεφαλής της ελληνικής πρωτοβουλίας για τη Διάσκεψη ενώ πρόσφατα παρουσίασε την ελληνική πρόταση και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η δε επιλογή του Ζαππείου ως χώρου διεξαγωγής δεν έγινε τυχαία. Εκεί υπεγράφη, στις 28 Μαΐου 1979, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η ιστορική Συνθήκη Ενταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.
Στην τελευταία συνεδρίαση της διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σπάζοντας τις παραδόσεις. Εκεί μίλησε τεχνικά για την κλιματική αλλαγή και τον επερχόμενο κλιματικό νόμο. Πολλοί μάλιστα εντυπωσιάστηκαν από τη λεπτομερή περιγραφή του πλανητικού προβλήματος και το πλήθος των πληροφοριών που κατείχε επί του θέματος, όπως και των αλλαγών που προετοιμάζονται διεθνώς. Μίλησε ακόμη και για τα νέα συνθετικά καύσιμα και τις λύσεις που προκρίνονται για την επίτευξη το 2050 του κλιματικού στόχου «Net Zero Europe», για μηδενικές δηλαδή εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περίπου τριάντα χρόνια. Ρωτήσαμε λοιπόν από πού πηγάζει αυτή η τόσο εμπειριστατωμένη και επεξεργασμένη γνώση, και μας απάντησε ότι μόλις τις προηγούμενες ημέρες ολοκλήρωσε την ανάγνωση του νέου βιβλίου του Μπιλ Γκέιτς (φωτογραφία) που φέρει τον τίτλο «Πώς να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή» και συνοδεύεται από τον υπότιτλο «Οι λύσεις που έχουμε και οι καινοτομίες που χρειαζόμαστε». Παρεμπιπτόντως, σας ενημερώνουμε ότι το βιβλίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.