Τα τύμπανα πολέμου ηχούν στη Λωρίδα της Γάζας, με το θερμόμετρο να βρίσκεται στο κόκκινο και τις εχθροπραξίες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστίνιων μαχητών να συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, επιφέροντας τον θάνατο σε περισσότερους από 100 άμαχους Παλαιστίνιους -ανάμεσα στους οποίους και 27 παιδιά.

Στην αντίπερα όχθη, τουλάχιστον έξι Ισραηλινοί και ένας Ινδός υπήκοος σκοτώθηκαν, με τους παλαιστίνιους μαχητές να εκτοξεύουν εκατοντάδες ρουκέτες προς πόλεις του Ισραήλ.

Το Ισραήλ ετοιμάζει, όπως όλα δείχνουν, χερσαία επέμβαση στη Γάζα, το σχέδιο της οποίας έχει καταρτιστεί από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να παρουσιαστεί στον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος θα λάβει την τελική απόφαση.

Ενω οι εχθροπραξίες στην περιοχή κλιμακώνονται δημιουργώντας φόβους για ευρείας κλίμακας σύρραξη, ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί για μία ακόμη φορά τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα και οι όποιες προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης πέφτουν στο κενό.

Στο μεταξύ, σε ένα άλλο μέτωπο, μαίνονται ταραχές και οδομαχίες σε πόλεις με μεικτό πληθυσμό Εβραίων και Αράβων. Εξτρεμιστές πυρπολούν αυτοκίνητα και καταστήματα που ανήκουν σε Άραβες, ενόσω Παλαιστίνιοι κάτοικοι του Ισραήλ συγκρούονται με την αστυνομία. Πρόκειται για τις σφοδρότερες συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων στους ισραηλινούς δρόμους εδώ και χρόνια.

Επιθέσεις στη βόρεια Γάζα, καταστροφές στο Νότο

Σύμφωνα με το Al Jazeera, αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Ισραήλ ξεκίνησε να στοχεύει σε στρατόπεδα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξέλιξη που προμηνύει μια ακόμη δύσκολη νύχτα.

«Εκατοντάδες οικογένειες εκκενώνουν τώρα τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της Γάζας λόγω των επιθέσεων. Οι υπηρεσίες ασθενοφόρων μάς είπαν ότι μερικά από τα όπλα είχαν προκαλέσει ζημιές σε κάποια σπίτια στο λεγόμενο χωριό των Βεδουίνων που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα» περιέγραψε δημοσιογράφος του Al Jazeera.

«Μοιάζει με το σενάριο του πολέμου το 2014, όταν εκατοντάδες οικογένειες εκκένωσαν επίσης τα σπίτια τους λόγω των πυροβολισμών».

Ο δημοσιογράφος δήλωσε ότι η υπηρεσία ασθενοφόρων της Γάζας έχει, επίσης, λάβει εκκλήσεις για βοήθεια από πολίτες στο νότο της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στη Ράφα, καθώς ισραηλινά αεροπλάνα πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές χωρίς προειδοποίηση.

«Εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά άτομα κάτω από τα ερείπια. Μέχρι στιγμής, οι υπηρεσίες ασθενοφόρων λένε ότι κατάφεραν να ανασύρουν πέντε πτώματα – συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών – από ένα από τα κατεστραμμένα σπίτια».

Αυξάνονται οι ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα

Το Ισραήλ, όπως όλα δείχνουν, πραγματοποιεί πρόβα πολέμου, καθώς φέρεται να προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή χερσαίας επιχείρησης κατά των Παλαιστινίων, συγκεντρώνοντας δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισραηλινός επιτελάρχης αντιστράτηγος Αβίβ Κοχάβι έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο χερσαίας επέμβασης στη Γάζα και θα το υποβάλει εντός των επόμενων ωρών για έγκριση από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα Jerusalem Post, ο ισραηλινός στρατός είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της Χαμάς για αρκετές ημέρες ακόμη, εξ ου και έχουν κληθεί 9.000 έφεδροι.

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ενέκρινε την επιστράτευση 9.000 στρατιωτικών, με τον εκπρόσωπό του να επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις μαζεύονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Υπουργείο Άμυνας είπε ότι η τελευταία κινητοποίηση που ενέκρινε ο υπουργός Άμυνας ήταν «εξαιρετική κλήση».

Η κυβέρνηση Νετανιάχου φέρεται να έχει απορρίψει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει το βράδυ της Τετάρτης ότι «η εκστρατεία μας κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί. Ό,τι δεν κάνουμε τώρα θα υποχρεωθούμε να το κάνουμε σε έξι μήνες. Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει και δεν έχει συμφέρον να σταματήσει».

Πάνω από 100 νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές

Η πολύπαθη Γάζα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο αιματηρών συγκρούσεων, με τον αριθμό των Παλαιστίνιων που έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες να ξεπερνά τους 100, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα ανέφερε πως 103 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών και 11 γυναικών, έχουν σκοτωθεί και 580 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων το βράδυ της Δευτέρας.

Στην ισραηλινή πλευρά, η εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς έχει αφήσει επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων

Στο μεταξύ, σε ένα άλλο μέτωπο -εξίσου επικίνδυνο- ο στρατός στέλνει ενισχύσεις προς ανάκτηση του ελέγχου σε μεικτές ισραηλινές πόλεις όπου μαίνονται μάχες μεταξύ Εβραίων υπερεθνικιστών και Αράβων.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι η βία του όχλου συνιστά μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ από το μέτωπο της Λωρίδας της Γάζας. «Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι τα πογκρόμ, και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αποκαταστήσουμε την τάξη με αποφασιστική ισχύ» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκεπτόμενος την πόλη Λοντ, θέατρο βίαιων συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες.

Η αναφορά Νετανιάχου απηχεί δηλώσεις του προέδρου του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν, ότι ένας «εμφύλιος πόλεμος» αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της χώρας «θα συνιστούσε απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ, μεγαλύτερη από όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε από το εξωτερικό».

Νωρίτερα, ένας άνδρας άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο εναντίον ομάδας Εβραίων, τραυματίζοντας ένα άτομο, στην ισραηλινή πόλη Λοντ, θέατρο βίαιων συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ομάδα ένοπλων Εβραίων περιπολούσε μια περιοχή όπου η κατάσταση είναι τεταμένη, στην πόλη αυτή, όταν ένας άντρας άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο τραυματίζοντας έναν άνθρωπο στο πόδι.

«Στην πόλη Λοντ σημειώθηκαν πυροβολισμοί με στόχο μια ομάδα Εβραίων. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, η αστυνομία αναζητεί υπόπτους», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Η Λοντ, που βρίσκεται δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, είναι μια πόλη ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, με 77.000 κατοίκους, εκ των οποίων 47.000 Εβραίοι και 23.000 Άραβες Ισραηλινοί.

Έπειτα, τουλάχιστον μια συναγωγή δέχθηκε επίθεση, καταστράφηκε εν μέρει και πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα, αναγκάζοντας τις αρχές να κηρύξουν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», Μπεζαλέλ Σμότριτς, ήταν παρών σήμερα το βράδυ στη Λοντ, και κατηγόρησε την αστυνομία «ότι δεν κάνει τίποτα» ενώ κάλεσε τον στρατό να παρέμβει για να «αποφευχθεί μια αιματοχυσία».

Η βία ξέσπασε μετά την έναρξη των εχθροπραξιών τη Δευτέρα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας. Σε «μικτές» πόλεις στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ ξέσπασε επίσης βία, ειδικά στην πόλη Άκρε.

Την Τετάρτη το βράδυ, ένας 33χρονος Άραβας Ισραηλινός λιντσαρίστηκε από ακροδεξιούς στο Μπατ Γιαμ, κοντά στο Τελ Αβίβ. Από την επίθεση, ο άντρας κατέληξε στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά και κατάγματα στο πρόσωπο, σύμφωνα με το νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία.