Περισσότερες από 500.000 προπαραγγελίες έχει δεχθεί μέχρι στιγμής η SpaceX για την υπηρεσία Starlink που θα προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρων, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας Έλον Μασκ.

Τεχνικοί περιορισμοί στην εξυπηρέτηση ενός τέτοιου αριθμού συνδρομητών δεν υπάρχουν, υποστήριξε ο Μασκ με ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο μόνος περιορισμός είναι η υψηλή πυκνότητα των χρηστών σε αστικές περιοχές» έγραψε ο Μασκ, απαντώντας σε ανάρτηση δημοσιογράφου του CNBC που επισήμαινε ότι η SpaceΧ ίσως χρειαστεί να επιστρέψει την προκαταβολή των 99 δολαρίων στους πελάτες που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.

«Μεγαλύτερη θα είναι η πρόκληση όταν θα φτάσουμε τους εκατομμύρια χρήστες» είπε.

Η SpaceX πάντως φαίνεται πως δεν θα προλάβει να λανσάρει την υπηρεσία φέτος όπως προγραμμάτιζε, σχολιάζει το Reuters. Το Starlink είναι ωστόσο διαθέσιμο σε πιλοτική βάση σε Βόρεια Αμερική, Ωκεανία και Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο αστερισμός δορυφόρων του Starlink περιλαμβάνει μέχρι στιγμής περίπου 1.300 μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά, οι οποίοι προσφέρουν ταχύτητα πρόσβασης γύρω στα 100 Mbps. Στην τελική του μορφή θα αποτελείται από τουλάχιστον 30.000 δορυφόρους, εφόσον δώσει το πράσινο φως η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επικοινωνιών (FCC).

Αντίστοιχα συστήματα δορυφορικής πρόσβασης αναπτύσσει επίσης γ Amazon, η οποία έχει λάβει άδεια για 3.236 δορυφόρους, χωρίς όμως να έχει εκτοξεύσει κανέναν μέχρι σήμερα, καθώς και η OneWeb, η οποία έχει θέσει ως τώρα σε τροχιά 182 δορυφόρους από τους σχεδιαζόμενους 648.