Αργοσβήνει η ελπίδα, που είχε καλλιεργηθεί τον προηγούμενο μήνα, για κανονικό Πάσχα στο χωριό. Πλέον οι ειδικοί εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί και όσοι θέλουν να αφήσουν μια -έστω μικρή- ελπίδα θέτουν τόσους όρους και προϋποθέσεις που η υλοποίηση των προτάσεων τους μοιάζει σχεδόν αδύνατη, αφού -ούτε λίγο ούτε πολύ- πριν το ταξίδι πρέπει κανείς να μελετήσει επιδημιολογικούς χάρτες και δείκτες μεταδοτικότητας.

Οι επιστήμονες, αφού ξεκαθαρίζουν ότι θα περάσουμε δεύτερο Πάσχα υπό τη δαμόκλειο σπάθη του κορωνοϊού, σπεύδουν να δώσουν μια… ανάσα υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα δεν θα είναι τόσο σκληρά όσο πέρσι, όταν μόλις είχε πρωτοεμφανιστεί η πανδημία στην Ευρώπη. Τώρα, όσον αφορά στο Πάσχα στο χωριό καλύτερα… να μην υπολογίζουμε σε αυτό.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για σχεδιασμούς χαλάρωσης των μέτρων με τους περισσότερους να τονίζουν ότι αν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται έτσι, τότε μάλλον θα χρειαστεί επανεξέταση και των «ελευθεριών» που ήδη δόθηκαν.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα η χώρα μας ανακοίνωσε 1.866 νέα κρούσματα του φονικού ιού. Ο μικρότερος αριθμός σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες δεν θα έπρεπε να ξεγελάει, αφού έγιναν μόλις 16.333. Μάλιστα, ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύτηκε στο 11,4%, τη στιγμή που το όριο συναγερμού βρίσκεται στο 4%. Την ίδια στιγμή οι 759 διασωληνωμένοι αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ, ενώ πολλοί είναι και οι 73 συνάνθρωποί μας που έχασαν τη ζωή τους σε μόλις 24 ώρες.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός : Εμπόλεμη ζώνη τα νοσοκομεία – Σφοδρό χτύπημα στους νέους

Ενδεικτικά της κρισιμότητας της κατάστασης είναι και τα μηνύματα αγωνίας που εκπέμπουν οι γιατροί, οι οποίοι απαλλαγμένοι από το βάρος του πολιτικού και κοινωνικού κόστους των περιορισμών, δεν διστάζουν να προτείνουν ενίοτε ακραία μέτρα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της καλείται να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» σταθμίζοντας την κόπωση των πολιτών, το προσεχώς δυσβάσταχτο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος και φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί ρισκάρει το άνοιγμα βαλβίδων αποσυμπίεσης της κούρασης των πολιτών από το lockdown, αναγκάζεται σε πισωγυρίσματα που μπορεί να της στοιχίσουν ακριβά -όπως η αναστολή λειτουργίας του εμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη- και προσπαθεί να καταρτίσει το καλύτερο δυνατό σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα των μαθητών.

Απομακρύνεται το Πάσχα στο χωριό

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το Πάσχα στο χωριό απομακρύνεται κάθε μέρα που περνάει, με τις δηλώσεις των επιστημόνων να… στέλνουν το μήνυμα.

«Δύσκολο είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα» εκτίμησε, για παράδειγμα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, η οποία παράλληλα αναφέρθηκε στις  προϋποθέσεις για να γιορτάσουμε στο χωριό.

Όπως είπε, μιλώντας στο MEGA, «το Πάσχα δεν θα είμαστε όπως πέρυσι κλεισμένοι σε ένα σπίτι, αλλά με μάσκα και αποστάσεις. Αν έχουμε προχωρήσει τους εμβολιασμούς, αν έχουμε κάνει πολλά τεστ και αξιολογήσουμε τις παραμέτρους ότι είναι μειωμένες, τότε θα πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. Διαφορετικά θα πρέπει να κάνουμε ενδοοικογενειακά». Αναφερόμενη στο άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων πρόσθεσε: «εγώ το βλέπω πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι δρόμοι το Πάσχα».

Για την Αττική είπε: «Εδώ και τέσσερις εβδομάδες τα πράγματα στην Αττική είναι πάρα πολύ δύσκολα. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν κάλυψη ΜΕΘ στην Αττική 100%. Στην Αττική είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και μετά έρχεται η Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν ελάχιστα κρεβάτια και αυτά αμέσως καταλαμβάνονται από ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι. Και αυτό γιατί τις τελευταίες 4 εβδομάδες τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα στην Αττική».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας επίσης στο MEGA, σημείωσε η επιτροπή των ειδικών που εισηγείται τα μέτρα στην κυβέρνηση, εξετάζει προσεκτικά τα δεδομένα και προχωρά στις αποφάσεις της.

«Θα δούμε τι και πότε και αν θα πρέπει να πράξουμε στη συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως «πρέπει να υπάρχει προσοχή, να μη θεωρηθεί ότι αφήνουμε το πρόβλημα πίσω μας. Το πρόβλημα είναι εδώ, θα πρέπει να το θυμόμαστε διαρκώς».

«Γρίφος» και το άνοιγμα των σχολείων

Μπορεί η κυβέρνηση να ήθελε η επιστροφή των μαθητών στα θρανία να γίνει σήμερα, στις 5 Απριλίου, ωστόσο η επιτροπή διαφώνησε και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, όπου και θα ληφθεί η απόφαση για άνοιγμα τουλάχιστον των Λυκείων στις 12 Απριλίου. Ωστόσο, ούτε αυτή η ημερομηνία δείχνει να έχει «κλειδώσει».

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα σχολεία, ο κ. Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε «βιαστικό» ένα ενδεχόμενο άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ τόνισε ότι παραμένει επιφυλακτικός και για τη λειτουργία των self-tests.

«Είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι το κλειδί που ξεκλειδώνει την κλειδαριά του προβλήματος. Δε θα λύσει μαγικά το πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε πως «για να ανοίξουν τα Λύκεια πρέπει να υπάρχει το απαιτούμενο ποσό των self test για να μπορούν να κάνουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα καθηγητές και μαθητές και πριν ξεκινήσουν να το έχουν κάνει όλοι».

«Η σκέψη είναι εξής: Αν συμβεί οτιδήποτε, γρήγορη ιχνηλάτηση, περιορισμός μετάδοσης, περιορισμός ιού και των μεταλλάξεων. Οι μεταλλάξεις έχουν αύξηση από 40-60% ειδικά στους νέους. Με πολύ μεγάλη προσοχή και πολλά τεστ πρέπει να ανοίξουν, για αυτό κανονικά πρέπει να κάνουν όλοι τεστ δύο φορές την εβδομάδα» συμπλήρωσε.

Η επόμενη μέρα του λιανεμπορίου

Όλα αυτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στο άνοιγμα του λιανεμπορίου στο σύνολο της Ελλάδας, εκτός των τριών περιοχών που προαναφέρθηκαν.

Ωστόσο και αυτό δεν σημαίνει ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά, εφόσον παρατηρηθεί έκρηξη κρουσμάτων.

Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου η κ. Παγώνη τόνισε: «όταν μιλάμε για απλά μαγαζιά και όχι για πολυκαταστήματα – γιατί στα πολυκαταστήματα είχαμε αποδείξεις ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και μετάδοση- στα μικρά μαγαζιά που είναι 25 τετραγωνικά μέτρα και μπαίνει ένα άτομο με διπλή μάσκα, δεν είχαμε τουλάχιστον στοιχεία αποδεικτικά ότι υπήρχε εκεί μετάδοση».

«Με αυτά τα δεδομένα και με μεγάλη προσοχή από εδώ και πέρα και με το θέμα της οικονομίας και των ανθρώπων αυτών που έχουν βγει στον δρόμο και να λένε ότι πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, νομίζω ότι βήμα βήμα σωστά ξεκινήσαμε, άλλωστε εδώ είναι η επιτροπή να ελέγξει αυτές τις μέρες, να δει τι γίνεται και ό,τι χρειαστεί από εδώ και πέρα να παρθούν αποφάσεις» κατέληξε.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι θα ήταν πολύ δυσάρεστο για όλους να ξανακλείσουν τα μαγαζιά, ωστόσο είναι κάτι που θα κριθεί βάση της εικόνας της πανδημίας τις επόμενες ημέρες αλλά και της συμπεριφοράς των πολιτών.

Μέρες… Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Μετά τις εικόνες συνωστισμού στη Θεσσαλονίκη και τα αυξημένα κρούσματα, υπάρχει έντονη ανησυχία των επιστήμων για την επιδημιολογική κατάσταση στην συμπρωτεύουσα, με πολλούς να κάνουν λόγο για… «μέρες Νοεμβρίου».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊώαννου τόνισε ότι: «έχουμε αύξηση της τάξεως του 84%. Είμαστε σε επίπεδα της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου. Έχουμε όμως μια μεγάλη διαφορά. Ο Νοέμβριος προερχόταν από έναν ελεύθερο Οκτώβριο ενώ τώρα οι επιστήμονες έχουν βρει ότι το 90% του ιού είναι από την βρετανική μετάλλαξη, που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα».

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ακόμα: «Τα νούμερα που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες για τη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε και τις επόμενες μέρες».

Όσον αφορά το άνοιγμα των Λυκείων στην Θεσσαλονίκη ο πρύτανης εξήγησε: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν επανέλθει η Τρίτη Λυκείου με όλα τα αρμόζοντα μέτρα και με την βοήθεια των self test δεν θα επιβαρύνει την διασπορά του ιού.