Τέσσερις πολιτείες έχουν αποφασιστική σημασία για την εκλογή νέου προέδρου, με τον Τζο Μπάιντεν να αναζητεί 17 εκλέκτορες για να γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, εκθρονίζοντας των νυν πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος, έχοντας ήδη καταρρίψει το ρεκόρ περισσότερων ψήφων για αμερικανό προεδρικό υποψήφιο και βρίσκεται σε «απόσταση βολής» από το Λευκό Οίκο.

«Κάθε ψήφος πρέπει να καταμετρηθεί» ήταν το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν στο Twitter την Πέμπτη. Στο tweet του Μπάιντεν εμφανίζεται βίντεο με Αμερικανούς που προσήλθαν στις κάλπες.

Το θρίλερ με τις πολιτείες

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται στη Νεβάδα και την Αριζόνα, με το ποσοστό του, ωστόσο, να είναι εύκολα αναστρέψιμο.

Πρόκειται για δύο πολιτείες, τις οποίες εφόσον κερδίσει ο Μπάντεν, θα χριστεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τζόρτζια, καθώς ο Τραμπ είναι μπροστά, αλλά η διαφορά δεν ξεπερνά πια τις 20.000 ψήφους.

Την ίδια στιγμή, σε Πενσυλβάνια και Βόρεια Καρολίνα, ο Τραμπ διατηρεί ένα ασφαλές προβάδισμα.

Πρόσθετα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα την Πέμπτη, και σε περιοχές όπως η Ατλάντα και τα προάστια της, οι Δημοκρατικοί και ο Μπάιντεν θεωρείται ότι έχουν πλεονέκτημα.

Γιατί ο Μπάιντεν ποντάρει στην «χαμένη» Πενσυλβάνια

Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, οι Δημοκρατικοί κοιτούν με μεγάλο ενδιαφέρον τέσσερις πολιτείες: Αριζόνα, Νεβάδα, Τζόρτζια και Πενσυλβάνια.

Μπορεί λοιπόν στις δύο πρώτες να έχει προβάδισμα ο Μπάιντεν, ωστόσο από το επιτελείο του αναμένουν οι αριθμοί αυτοί να συρρικνωθούν.

Η μεγαλύτερη αισιοδοξία για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, προέρχεται από την Πενσυλβάνια, μια πολιτεία που βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αν και ο Τραμπ προηγείται μέχρι στιγμής, μένει λίγο περισσότερο από το 10% των ψήφων.

Οι περισσότερες εξ αυτών μάλιστα προέρχονται από δημοκρατικά «οχυρά», όπως η Φιλαδέλφεια και η Πενσυλβάνια και οι κομητείες της Νοτιοανατολικής Πενσυλβανίας.

Έτσι, άπαντες στο «στρατόπεδο» του Μπάιντεν θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα η πλάστιγγα στην Πενσυλβάνια θα γύρει προς το μέρος τους.