Αυξημένη μεταβλητότητα, αβεβαιότητα και νευρικότητα παρατηρείται στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ ενισχύονταν τα ομόλογα και το δολάριο εν μέσω αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Οι δύο αντίπαλοι για τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, βρίσκονταν πολύ πιο κοντά από ό,τι προέβλεψαν οι δημοσκοπήσεις, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Μπάιντεν δήλωσε αισιόδοξος για τη νίκη του, ζητώντας καταμέτρηση όλων των ψήφων, όσο χρόνο και αν αυτό χρειαστεί.

Ο Τραμπ από την πλευρά του δήλωσε νικητής, καταλογίζοντας ευθύνες στους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, αν χρειαστεί, για να δικαιωθεί.

Τα στοιχήματα των αγορών και η ανατροπή

Οι επενδυτές αρχικά πόνταραν στη νίκη Μπάιντεν, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να μειώσει τον πολιτικό κίνδυνο και να δώσει νέα μεγάλη ώθηση στην οικονομία. Αλλά το κλίμα άλλαξε γρήγορα μετά την επικράτηση Τραμπ στη Φλόριντα και τη μάχη «στήθος με στήθος» σε άλλες κρίσιμες πολιτείες.

Αρχικά, ράλι σημείωναν τα futures των αμερικανικών μετοχών, καθώς η εκλογική διαδικασία φαινόταν να ευνοεί τον Τραμπ. Στη συνέχεια όμως, υποχώρησαν μετά τη δήλωσή του για πιθανή προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο, ενω τώρα τα μελλοντικά συμβόλαια του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ αγωνίζονται να βρουν κατεύθυνση.

Σε χαμηλά εννέα μηνών οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο υποχωρούσαν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ενώ σε ιστορικά χαμηλά κινούνταν και αυτές των πορτογαλικών ομολόγων.

Ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν πως οι επενδυτές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πλέον το ενδεχόμενο μίας νίκης του Trump ως να μην είναι το τέλος του κόσμου για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αν και η γενικότερη εικόνα εμφανίζεται ακόμη θολή.

«Οι αγορές μπορούν να ζήσουν με έναν από τους δύο υποψήφιους», αλλά το σενάριο που δεν θέλουν είναι «νομικά προβλήματα και σημαντική πολιτική αναταραχή», σημείωναν διαχειριστές κεφαλαίων.

Στάση αναμονής

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να περάσουν και μέρες πριν μετρηθούν όλες οι ψήφοι σε βασικές πολιτείες, αφήνοντας τους επενδυτές και τους διαχειριστές κεφαλαίων σε μια στάση αναμονής, ενώ σε κάθε περίπτωση ο Τραμπ έχει για άλλη μια φορά νικήσει τις δημοσκοπήσεις, ίσως περισσότερο από το 2016.

Ενα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα αποτελούσε το κακό σενάριο για τις αγορές και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθρωση τις μετοχικές αγορές, ενώ εάν οι δύο πλευρές αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, μία δημοσιονομική συμφωνία που ήταν αναγκαία θα απομακρυνθεί αυξάνοντας την αβεβαιότητα αλλά και το επενδυτικό ρίσκο.