Ενώ ο κόσμος περιμένει ένα οριστικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άνοδο, αφού οι περισσότερες πολιτείες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα το βράδυ της Τετάρτης, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street έδειξαν ότι η S&P 500 θα μπορούσε να ανοίξει σχεδόν 2% υψηλότερα την Πέμπτη, ενώ οι μετοχές της Ευρώπης και της Ασίας αυξήθηκαν επίσης.

Οι δείκτες

Η Stoxx Europe 600 αυξήθηκε 1% την Πέμπτη. Ο δείκτης DAX στη Γερμανία αυξήθηκε 1,7% και ο δείκτης CAC στη Γαλλία αυξήθηκε 1,2%.

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν υψηλότερα με τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να αυξάνεται κατά 3,3%, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε τέσσερις μήνες. Το Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 1,7%.

Πριν από την Ημέρα των Εκλογών, οι επενδυτές είχαν αυξήσει τις τιμές των μετοχών λόγω των αυξημένων προσδοκιών για ένα «σάρωμα» Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, που θα έδιναν ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων για να βοηθήσουν στην εκκίνηση μιας οικονομίας που κατρακύλησε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, η «βαλίτσα» του Τζο Μπάιντεν συπεριλαμβάνει επίσης κάποιες προτάσεις – όπως αύξηση του φόρου σε εταιρείες, κέρδη κεφαλαίου και πλούσιους ιδιώτες – που πολλέοί στην Wall Street εκτιμούν πως θα επηρεάσουν αρνητικά τις μετοχές. Μια διαιρεμένη κυβέρνηση θα μειώσει τις προοπτικές να εγκριθούν αυτές οι προτάσεις.