Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κερδίζουν ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία, εξασφαλίζοντας 368 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το exit poll.

Οι Εργατικοί κερδίζουν 191 έδρες.

Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα κερδίζει 55 έδρες ενώ οι Φιλευθέροι Δημοκράτες 13.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες επτά ώρες.

Αναλυτικά το exit poll για λογαριασμό των BBC, Sky News και ITV

  • Conservatives: 368
  • Labour: 191
  • SNP: 55
  • Liberal Democrats: 13
  • Plaid Cymru: 3
  • Greens: 1
  • Brexit party: 0
  • Others: 22

Για την αυτοδυναμία απαιτούνται πάνω από 325 έδρες.

Το αποτέλεσμα για τους Εργατικούς είναι απογοητευτικό και αν επαληθευτεί η πρόβλεψη του exit poll για 191 έδρες, θα πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων δεκαετιών. Στις τελευταίες εκλογές τον Ιούνιο του 2017, ο Jeremy Corbyn και το Εργατικό Κόμμα είχε εξασφαλίσει 262 έδρες.

Η ευρεία νίκη του Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να δρομολογήσει την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, που ήταν και η προεκλογική του δέσμευση.

Άλμα της στερλίνας

Η στερλίνα σημείωσε άλμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου μόλις ανακοινώθηκε το exit poll.

Στις 22:03 (τοπική ώρα, 00:03 ώρα Ελλάδας), η στερλίνα σημείωνε άνοδο 1,94% έναντι του δολαρίου, στο 1,3416 δολάριο, και 1,58% έναντι του ευρώ, στις 83,25 πένες για ένα ευρώ.

Τζόνσον: Απολαύσετε τη γιορτή απόψε

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τα μέλη του κόμματός του, των Συντηρητικών, να «απολαύσουν τη γιορτή» της βραδιάς μετά τη μετάδοση του exit poll που δίνει στη συμπολίτευση ευρεία νίκη στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες και τον αριθμό εδρών που χρειάζεται στη Βουλή για να ολοκληρώσει το Brexit τον επόμενο μήνα.

«Ελπίζω να απολαύσετε τη γιορτή απόψε», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο εστάλη στα μέλη των Τόρις ο Τζόνσον. «Εσείς ήσασταν η κινητήρια δύναμη αυτής της εκστρατείας. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς εσάς», πρόσθεσε.

Αποφάσεις για την ηγεσία των Εργατικών

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος Τζον Μακντόνελ δήλωσε ότι το μέλλον του και το μέλλον του Τζέρεμι Κόρμπιν θα αποφασισθούν αφού ανακοινωθουν τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, αφού τα έξιτ πολ έδειξαν μεγάλη νίκη των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Θα δούμε τα αποτελέσματα το πρωί και μετά θα ληφθούν αποφάσεις, είμαι βέβαιος», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC.

Ερωτηθείς αν τελείωσαν όλα για τον ίδιο και τον Κόρμπιν, ο Μακντόνελ δήλωσε: «Ας δούμε τα ίδια τα αποτελέσματα, όπως είπα θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».

Ικανοποίηση στην ΕΕ για τη «σαφήνεια» του αποτελέσματος

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για τη «σαφήνεια» του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία, όπου το Συντηρητικό Κόμμα κατήγαγε σύμφωνα με τα έξιτ πολ σαρωτική νίκη στην αναμέτρηση που διεξήχθη χθες Πέμπτη — έκβαση που εάν επαληθευτεί θα ανοίξει τον δρόμο για να προχωρήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση — αλλά στάθηκαν στην επόμενη μεγάλη πρόκληση, την επίτευξη διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο μετά το Brexit ως τα τέλη του 2020.

«Η σαφήνεια είναι καλή. Αλλά θα χρειαστεί πολύ απαιτητική προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος ως προς τη μελλοντική σχέση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», προειδοποίησε αξιωματούχος της ΕΕ.

Τα έξιτ πολ δίνουν στο Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον καθαρή πλειοψηφία 86 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων των συνολικά 650 εδρών.

Γάλλοι διπλωμάτες σημείωσαν πως εάν επαληθευτεί αυτή η συμφωνία ο πρωθυπουργός των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον, θα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει την άμεση έγκριση της συμφωνίας για το Μπρέξιτ.

«Εάν (το αποτέλεσμα) αυτό επιβεβαιωθεί (…) μπορούμε να αναμένουμε ότι θα εφαρμόσει αυτό που είπε, ότι δηλαδή το Μπρέξιτ θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου», σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή και πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες θέλουν η διμερής σχέση με το ΗΒ να είναι όσο πιο σθεναρή είναι δυνατόν.

Η Βρετανία και η ΕΕ καλούνται να διαπραγματευθούν τη συμφωνία για το εμπόριο εντός 2020 διότι στα τέλη της επόμενης χρονιάς τερματίζεται η μεταβατική περίοδος της αποχώρησης και, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί νέα διευθέτηση, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).