Για τις λεπτές ισορροπίες που κινούνται τις τελευταίες μέρες οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και τις συνεχόμενες προκλήσεις της Άγκυρας μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον απόηχο και της άκρως προκλητικής ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, είχε προβλεφθεί και γιαυτό τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν προχωρήσει σε κινήσεις για την αποτροπή της.

«Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλιο και είχαν γίνει ενέργειες να αποτραπεί. Είχα δει για τον σκοπό αυτό τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης και ο Μητσοτάκης είχε μιλήσει με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιάστηκε από την Τουρκία και υπέγραψε τη συμφωνία. Η χώρα μας θα απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πάρει μέτρα για το δίκαιο της θάλασσας» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά, δε, με τις σχέσεις Ελλαδας – Τουρκίας, είπε πως «η στόχευση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, όπως αυτή έχει χαραχτεί από το παρελθόν, θέλει, σε θεωρητικό επίπεδο, μηδέν προβλήματα στα σύνορά της». Ωστόσο, όπως είπε «έχει πρόβλημα σε όλα της τα σύνορα».

«Δεν υπάρχει γείτονας της Τουρκίας που να μην έχει πρόβλημα μαζί της. Εμείς προασπίζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας, ας βρουν εκείνοι τις δικές τους προτεραιότητες. Αυτό που τους λέμε, είναι πως οι αυθαιρεσίες δεν τη βοηθούν. Και αυτό που κάνουν πλέον, είναι να επικαλούνται, σε κάθε ανακοίνωσή τους, το διεθνές δίκαιο. Οι παλιοί λεονταρισμοί υπάρχουν ακόμα, αλλά σε επίπεδο ισχυρισμών επικαλούνται πάντα το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε.

Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, διευκρίνισε πως «δεν ανακοινώνουμε την επόμενη κίνηση εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο συζητάμε ήδη με την Αίγυπτο, έχουμε συμφωνήσει σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου κι έχουμε βρεθεί ήδη 3 φορές για να καταλήξουμε σε σημεία συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του Ζοζέφ Μπορέλ εξέδωσε ανακοίνωση, που είναι απολύτως συμβατή με το διεθνές δίκαιο. Θέση κατά της Τουρκίας έχουν πάρει επίσης οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος. Έχουμε πετύχει την πλήρη στήριξη των συμμάχων και όχι μόνο. Αυτό δείχνει την τουρκική αστοχία».

Ερωτηθείς για την τελευταία προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «θα απαντήσουμε στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Η Τουρκία προσπαθεί να οξύνει το κλίμα, με κινήσεις που αφορούν, συνήθως, στην εσωτερική πολιτική της ατζέντα. Δεν έχουμε λόγο να παίξουμε το παιχνίδι τους. Η Ελλάδα θα απαντά επί σοβαρών θεμάτων. Τώρα, αν θέλουν να μιλήσουμε για τους πολέμους του ’12 και του ’22, ή τον πόλεμο για την Ανεξαρτησία μας, ας το κάνουμε στο πλαίσιο ιστορικών συζητήσεων».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε προηγούμενη δήλωσή του πως «η Ελλάδα κρατά κλάδο ελαίας, αλλά διατηρεί και ξίφος ταυτόχρονα» εξηγώντας πως «η χώρα έχει ένοπλες δυνάμεις και την επαναλαμβάνω τη δήλωση αυτή. Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, δεν σκοπεύει σε επίλυση διαφορών διά της βίας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει δυνατότητες να προστατεύσει τα εδάφη της. Έχουμε αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και επιβάλουμε τα δίκαιά μας».

Τέλος, αναφορικά με την πιθανή προσφυγή της χώρας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, ο κ. Δένδιας απάντησε πως «η Ελλάδα έχει προσφύγει στα Χάγη στα μέσα τις δεκαετίας του 70 για το Αιγαίο και η Τουρκία τότε δεν εμφανίστηκε, δεν τόλμησε, με αποτέλεσμα να καταστεί αναρμόδιο το δικαστήριο. Η Ελλάδα δεν φοβάται τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα. Δεν θέλουμε να τους αποκλείσουμε από τα νόμιμα δικαιώματά τους. Εμείς αντιδρούμε στην αυθαιρεσία και προκλητικότητα. Εκεί είναι η διαφορά μας. Κατάφεραν Βενιζέλος και Ατατούρκ να δημιουργήσουν γέφυρα συνεργασίας, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο εκείνης της εποχής. Τι θα μας εμπόδιζε τώρα να έχουμε καλές σχέσεις μαζί τους; Αλλά δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».