Όλο και πιο βαθιά στην αβεβαιότητα βυθίζεται η Βρετανία, τη στιγμή που η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό μηνός έναντι του ευρώ απόρροια των αναφορών ότι οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται κοντά σε κατάρρευση.

Μια συμφωνία είναι ουσιαστικά αδύνατη καθώς η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε στον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, δήλωσε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η ίδια πηγή τόνισε πως η Μέρκελ μίλησε με τον Τζόνσον σήμερα το πρωί και ξεκαθάρισε ότι μια συμφωνία είναι «εξαιρετικά απίθανη».

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,5% στο χαμηλό εβδομάδας του 1,2226 δολαρίου και σημείωσε πτώση άνω του 0,7% έναντι του ευρώ, αγγίζοντας το επίπεδο των 89,93 πενών – το χαμηλότερο από τις 9 Σεπτεμβρίου.

Εκνευρισμένος ο Τουσκ κατηγορεί τον Τζόνσον ότι παίζει με το μέλλον της Ευρώπης

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τουσκ είχε… σηκώσει για λογαριασμό της ΕΕ το γάντι, κατηγορώντας τον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ότι παίζει με «το μέλλον της Ευρώπης» με ένα «ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών» για τις ευθύνες της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Μπόρις Τζόνσον, το διακύβευμα δεν είναι να κερδηθεί ένα ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών. Το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και η ασφάλεια και τα συμφέροντα των λαών μας. Δεν θέλετε συμφωνία, δεν θέλετε παράταση, δεν θέλετε να ανακληθεί (το διαζύγιο), quo vadis;», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

«Ανοιχτή σε μια δίκαιη συμφωνία» δηλώνει η Ιρλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας δήλωσε σήμερα ότι οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που κατηγόρησε τη Βρετανία ότι παίζει ένα «ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών» για το Brexit, αντανακλούν την απογοήτευση όλης της ΕΕ.

Ο Σάιμον Κόβενι ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι δηλώσεις του Τουσκ «αντανακλούν την απογοήτευση σε όλη την ΕΕ και το μέγεθος των όσων διακυβεύονται για όλους εμάς».

«Παραμένουμε ανοικτοί στο να οριστικοποιήσουμε μια δίκαιη συμφωνία για το Brexit, αλλά χρειαζόμαστε και μια βρετανική κυβέρνηση που να είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί αυτό», πρόσθεσε.

Δεν θα δεχτούμε την παραμονή στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, λέει η Β. Ιρλανδία

Ο εξαναγκασμός για παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ είναι κάτι «περισσότερο από τρελό» και απαράδεκτο, δήλωσε η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της βρετανικής επαρχίας ‘Αρλιν Φόστερ, αναφερόμενη στις δηλώσεις που φέρεται να έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Τα σχόλια της καγκελαρίου στον πρωθυπουργό ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για πάντα αποκαλύπτουν τώρα τον πραγματικό στόχο του Δουβλίνου και της ΕΕ. Το να ζητηθεί από το ΗΒ να αφήσει ένα τμήμα του κυρίαρχου εδάφους του σε ξένο οργανισμό, στον οποίο το ΗΒ δεν θα συμμετέχει και στο οποίο δεν θα έχουμε λόγο, είναι περισσότερο από τρελό. Καμία βρετανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί μία τέτοια παράδοση» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Ο αληθινός σκοπός του ‘backstop’ τώρα είναι φανερός σε όλους. Όσοι υποστήριξαν με σθένος το backstop ως το καλύτερο για τις δύο πλευρές μπορούν να διαπιστώσουν τώρα το λάθος αυτής της εκτίμησης. Δεν ήταν ούτε προσωρινό ούτε μία πολιτική ασφάλειας».

Η Αρλίν Φόστερ ισχυρίζεται ακόμη ότι οι προτάσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις του Δουβλίνου να εγκλωβίσει τη Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για πάντα, στην οποία θα ηγείται το Δουβλίνο και όχι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΗΒ.

Φάσκει και αντιφάσκει ο Τζόνσον

Tην ίδια ώρα, παρότι ο Μπόρις Τζόνσον αντί να προσπαθεί να εξηγήσει τι συμβαίνει στον «αστερισμό του Brexit» φάσκει και αντιφάσκει.

Έτσι, αφού έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο και σε κάθε περίσταση ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει όπως και δήποτε στην προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή 31/10, την ίδια στιγμή κυβερνητικά έγγραφα που παραδόθηκαν σε δικαστήριο της Βρετανίας τον διαψεύδουν αναφέροντας πως η βρετανική κυβέρνηση θα σεβαστεί το νόμο που πέρασε το βρετανικό κοινοβούλιο και θα ζητήσει παράταση, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία έως και την 19η Οκτωβρίου.