Δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Η ερώτηση για το προσφυγικό

Η πρώτη αφορά τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, με φόντο και τη φονική πυρκαγιά στο ΚΥΤ. Η δεύτερη αφορά στη στάση της Ελλάδας σχετικά με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη δεύτερη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι καταυλισμοί όπως αυτός στη Μόρια της Λέσβου δεν συνάδουν με τις αρχές και αξίες ευρωπαϊκής χώρας και καμία πολιτισμένη κοινωνία δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια, όταν χιλιάδες συνάνθρωποι μας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον πέμπτο σκληρό χειμώνα ανοχύρωτοι μπροστά στο κρύο και τη βροχή.

Ο κ. Βαρουφάκης ζητά να ενημερωθεί μεταξύ άλλων η Βουλή αν θα καταργηθούν  «τα ιδιότυπα εσωτερικά
σύνορα στη χώρα, που αφαιρούν από μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός της χώρας και εγκλωβίζουν κατοίκους των νησιών μας, Έλληνες και μετανάστες», καθώς και για το πότε θα δημιουργηθούν πολλές μικρές δομές ανά τη επικράτεια  «ώστε οικογένειες μεταναστών που σήμερα βρίσκονται στη Μόρια να ενταχθούν στις ανά την χώρα τοπικές κοινωνίες».

Η ερώτηση για το Brexit

Στην δεύτερη ερώτηση ο κ. Βαρουφάκης, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 31 Οκτωβρίου, τονίζει ότι ένα άτακτο Brexit «σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί η επέκταση της διαδικασίας του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας θα έχει μεγάλο οικονομικό και θεσμικό κόστος για όλη την Ευρώπη».

Παράλληλα ερωτά τον πρωθυπουργό αν έχει αποδεχθεί ως τετελεσμένο «την απαίτηση των διαπραγματευτών της ΕΕ για την λεγόμενη Ιρλανδική Εγγύηση (Irish
Backstop) που απορρίπτει η Βρετανική κυβέρνηση», αν θα ψηφίσει μια πιθανή επέκταση του άρθρου 50 και αν θα θέσει όρους στη βρετανική κυβέρνηση.