Ισχυρό φιλοεπενδυτικό μήνυμα προς την εγχώρια και τη διεθνή αγορά επιδιώκει να στείλει η κυβέρνηση με το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου, το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση πριν από τη ΔΕΘ. Οι διατάξεις του κινούνται στο πνεύμα της προεκλογικής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του θα σαρώσει όλα τα εμπόδια που αποτρέπουν τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, αλλά και της πρόσφατης πρόσκλησής του από το Παρίσι προς τη γαλλική επιχειρηματικότητα να γίνει συμμέτοχος των ευκαιριών που προσφέρει η χώρα μας. Ανάλογο κάλεσμα αναμένεται να επαναλάβει ο Πρωθυπουργός στις επισκέψεις του στο Βερολίνο, στη Χάγη και στη Νέα Υόρκη. Μέσα από ένα πλέγμα διατάξεων, στη διαμόρφωση των οποίων συμμετείχαν δέκα υπουργεία, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ελλάδα στην αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων ετών για τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα ρυθμίζει τέτοια ευρύτητα θεμάτων και σε τόση λεπτομέρεια ώστε υπάρχει η σκέψη να κοπεί στα δύο και ορισμένα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον να περιληφθούν σε δεύτερο νομοθέτημα που θα κατατεθεί αργότερα στη Βουλή. Πρόκειται για ένα τεχνικά περίπλοκο και θεσμικά σύνθετο νομοσχέδιο, για την επεξεργασία του οποίου έχει επιστρατευτεί ο διοικητικός μηχανισμός των εμπλεκόμενων υπουργείων, υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης. Την τελική επίβλεψη θα έχει το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικότερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος. Ο κεντρικός στόχος είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια περιλαμβανομένων των αρχαιολογικών, να διαμορφωθούν ψηφιακές υποδομές στην πολεοδομία και στη χωροταξία και να εναρμονιστεί το θεσμικό επενδυτικό πλαίσιο της χώρας μας με τις καλές πρακτικές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και διεθνώς.

Σαρωτικές παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις θα είναι σαρωτικές, ώστε να προκληθεί το αναπτυξιακό σοκ που προσδοκά η κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας. Παράλληλα θα αποτελέσουν το βασικό επιχείρημα του Πρωθυπουργού στις συνομιλίες του με τους ευρωπαίους ηγέτες για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2021, σε συνδυασμό με την πολιτική της μείωσης των φόρων και τις υπόλοιπες αλλαγές που θα επιφέρει το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σε επόμενη φάση από το υπουργείο Οικονομικών. Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για έναν ακόμη λόγο. Θα είναι το βασικό εργαλείο που θα τη διαφοροποιήσει πολιτικά από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα ενισχύσει τους δεσμούς εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων το αναπτυξιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

-Κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες της οικονομικής ζωής.

Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών και συγκέντρωσή τους σε one stop shop.

Την ανάθεση σε τρίτους, κατά κύριο λόγο στις τράπεζες, της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, όπως και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί σε αυτόν. Το κράτος θα ασκεί όταν απαιτείται τον ελεγκτικό ρόλο του.

Τη δημιουργία Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, δηλαδή μιας ηλεκτρονικής βάσης όλων των κρίσιμων γεωχωρικών δεδομένων που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας. Σήμερα, τα δεδομένα αυτά βρίσκονται διάσπαρτα, και συχνά όχι ψηφιακά, σε διάφορες υπηρεσίες του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης. Με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει απευθείας, μέσω του Διαδικτύου, απλή, έγκυρη, πλήρη και δωρεάν πληροφόρηση για θέματα όπως π.χ. οι ισχύουσες χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία, ο αιγιαλός, τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι. Αδειοδοτήσεις που προϋποθέτουν τέτοια δεδομένα, π.χ. άδειες δόμησης ή χωροθέτησης επενδύσεων, θα εκδίδονται υποχρεωτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες βάσει των στοιχείων του ψηφιακού χάρτη.

Με τον τρόπο αυτόν ενισχύεται η οικονομική ζωή της χώρας και  διευκολύνεται η καθημερινότητα, ενώ παράλληλα εξαλείφονται πιθανές εστίες γραφειοκρατίας, καθυστέρησης και διαφθοράς ως προς την παροχή των αναγκαίων δεδομένων από τη δημόσια διοίκηση. Η παρέμβαση αυτή υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.

-Την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, μια πρόταση του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, μέσω της οποίας θα διαμορφωθεί μια αγορά δικαιωμάτων δόμησης με χρηματική αξία, με τη δυνατότητα ανακαίνισης των 20.000 διατηρητέων κτισμάτων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

-Την άρση κάθε είδους γραφειοκρατικών εμποδίων, περιλαμβανομένων και αυτών που έθετε το ΚΑΣ εμποδίζοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα.

-Την επιτάχυνση των διαδικασιών της Δικαιοσύνης για επενδυτικά πρότζεκτ, ιδίως την ψηφιοποίηση των ένδικων μέσων.

-Την επιτάχυνση της αδειοδότησης των κεραιών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα, ειδικά σε δίκτυα 5G, που αφορούν την επιχειρηματικότητα νέας γενιάς. Οι ρυθμίσεις στοχεύουν στη συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου, το οποίο θα οριοθετήσει το σχετικό οικοσύστημα και θα προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες πλήρη εικόνα και προβλεψιμότητα. Στόχος να πραγματοποιηθεί δημοπράτηση του φάσματος στο τέλος του 2020.

-Εξαιρέσεις από την εφαρμογή όρων των συλλογικών ρυθμίσεων για νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

-Δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών. Υποχρέωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να διασφαλίζονται η αναγκαία πληρότητα και διαφάνεια σε σχέση με την ταυτότητα και την αντιπροσωπευτική δυνατότητα των οργανώσεων.

Ευθυγράμμιση του Εργατικού Δικαίου με τις συστάσεις του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), όπως π.χ. στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων.

Αλλαγή της ρύθμισης για την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, ώστε να προσδιορίζεται χρονικά πότε η καθυστέρηση των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη είναι αξιόλογη, ώστε αυτή να θεωρείται βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας.

Στη Φρανκφούρτη για τις τράπεζες

Το κύμα της μεταβολής προσκρούει στη δυστοκία των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να εξυγιανθούν γρήγορα, να απαλλαγούν από το βάρος των «κόκκινων» δανείων και να ασκήσουν τον χρηματοδοτικό τους ρόλο στην οικονομία.

Την ερχόμενη Τρίτη ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός θα συναντηθεί στη Φρανκφούρτη με τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο στήριξης των τραπεζών (τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων που έχουν επεξεργαστεί το ΤΧΣ και η JP Morgan), ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια και να ανταποκριθούν έτσι στη δοκιμασία των stress tests που θα ακολουθήσει το 2020.

Τα stress tests θα στηριχθούν στα αποτελέσματα του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών ως το τέλους του έτους θα είναι κρίσιμος παράγοντας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Για το θέμα αυτό ο κ. Ζαββός είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την προηγούμενη Πέμπτη.

Νέα πρόσωπα

Κλειδί ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Στο σύνθετο παζλ της προσέλκυσης επενδύσεων και της δημιουργίας υγιούς επιχειρηματικού κλίματος σημαντικό ρόλο παίζει το θεσμικό περιβάλλον, όπως η λειτουργία της Δικαιοσύνης αλλά και των Ανεξάρτητων Αρχών, με κορυφαία την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ενδιαφέρει όλες τις επιχειρήσεις. Μετά την ένταση που υπήρξε με την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου, φαίνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπαίνει σε μια νέα περίοδο με την ανακοίνωση του νέου προέδρου και των υπόλοιπων προσώπων που θα τη στελεχώσουν.

Πρόκειται για επιλογές προσώπων υψηλού κύρους με αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια, τα οποία θα διασφαλίσουν την αποκομματικοποίηση, την αναβάθμιση και την ακεραιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να επιτελέσει τον θεσμικό της ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Για τη θέση του προέδρου επελέγη ο Ιωάννης Λιανός με μακρά επαγγελματική και πανεπιστημιακή καριέρα στη Βρετανία, όπου δίδασκε μέχρι πρότινος στη Νομική Σχολή του UCL. Επίσης, η Μαρία Ιωαννίδου και η Μαρία Ράντου, οι οποίες εγκατέλειψαν τη δουλειά τους στο εξωτερικό για να επιστρέψουν στην Ελλάδα, η πρώτη είναι  αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο Queen Mary και η δεύτερη είναι ειδική νομική σύμβουλος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), που αποτελεί το κεντρικό όργανο της Τραπεζικής Ενωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, η Καλλιόπη Μπενετάτου ως προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προώθησης Ανταγωνισμού, χειρίστηκε όλες τις μεγάλες και δύσκολες υποθέσεις, και αποτελεί τη θεσμική συνέχεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τα πρόσωπα που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την Επιτροπή  Ανταγωνισμού αναμένεται να περάσουν από ακρόαση την Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και πέραν των άλλων προσόντων που καταγράφονται στο βιογραφικό τους, όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, σηματοδοτούν την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που εγκατέλειψε την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης. Δεν είναι οι μόνες επιλογές του κ. Μητσοτάκη που επέστρεψαν από το εξωτερικό προκειμένου να αναλάβουν κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις.

Σε αυτή την κατηγορία προσώπων ανήκουν και οι Γιώργος Ζαββός (υφυπουργός Οικονομικών), Γεράσιμος Θωμάς (υφυπουργός Ενέργειας), Γρηγόρης Ζαριφόπουλος (υφυπουργός για Θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής), Γιάννης Τσακίρης (υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων), Γρηγόρης Δημητριάδης (γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας).