Ο ισχυρισμός της Βρετανίας ότι το Ιράν προσπάθησε χθες να σταματήσει ένα δεξαμενόπλοιό της στον Κόλπο είναι άνευ αξίας, δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Απ’ ό,τι φαίνεται, το βρετανικό τάνκερ έχει περάσει. Όσα είπαν και οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν έχουν στόχο τη δημιουργία έντασης, και αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν αξία» υπογράμμισε ο Ζαρίφ.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν τον ισχυρισμό αξιωματούχων των ΗΠΑ ότι σκάφη τους αποπειράθηκαν να σταματήσουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Πέντε σκάφη, τα οποία ανήκαν στη ναυτική δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης, πλησίασαν χθες βρετανικό τάνκερ που έπλεε μεταφέροντας πετρέλαιο από τον Κόλπο και απαίτησαν να αλλάξει πορεία και να σταματήσει στα ιρανικά χωρικά ύδατα, κοντά στα Στενά του Ορμούζ, αλλά αποσύρθηκαν όταν βρετανική φρεγάτα τα προειδοποίησε μέσω ασυρμάτου, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σε ανακοίνωσή του το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης ανέφερε ότι πλοία περιπολίας εκτελούσαν τα συνηθισμένα τους καθήκοντα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες δεν έχει υπάρξει κανένα επεισόδιο με ξένα πλοία, περιλαμβανομένων βρετανικών» τονίζεται στην ανακοίνωση.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)