Κρήτη: Η προσφορά της Κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας της Περιφέρειας στη στοματική υγεία των παιδιών της μεγαλονήσου

Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια η Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα της Περιφέρειας Κρήτης έχει εξετάσει σε όλο το νησί περισσότερα από 7,5 χιλιάδες παιδιά, με τα ευρήματα να δείχνουν ότι η συμβολή της είναι σημαντική σε ό,τι αφορά την ανάγκη βελτίωσης της ενημέρωσης για τη στοματική υγεία, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές

Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια η Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα της Περιφέρειας Κρήτης έχει εξετάσει σε όλο το νησί περισσότερα από 7,5 χιλιάδες παιδιά, με τα ευρήματα να δείχνουν, όπως τονίζει ο γιατρός – προϊστάμενος Τμήματος Πρόληψης & Προαγωγής της Υγείας – Δημόσιας Υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλης Λουμπούνης, ότι η συμβολή της είναι σημαντική σε ό,τι αφορά την ανάγκη βελτίωσης της ενημέρωσης για τη στοματική υγεία, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

«Σε όλη την Ελλάδα το ζήτημα στοματική υγεία φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται από μικρούς και μεγάλους όπως θα έπρεπε. Το να μπορείς ακόμη και σε αγροτικές περιοχές και ορεινούς δήμους να ενημερώνεις τα παιδιά, με ποιον τρόπο μπορούν να προστατεύσουν τα δόντια τους, τη διατροφή που πρέπει να επιλέγουν για να αποφεύγουν την τερηδόνα, αλλά και βασικά στοιχεία του τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να διατηρούν σε καλή κατάσταση τα δόντια τους, είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη και το πιο απλό, να ενημερώνουμε και να δείχνουμε στα παιδιά το σωστό τρόπο για να πλένουν τα δόντια τους, είναι μια ουσιαστική δράση» είπε ο κ. Λουμπούνης.

Ο οδοντίατρος της Μονάδας Νίκος Βαρούχας εξηγεί ότι ο τρόπος με τον οποίον τα παιδιά τις πρώτες φορές θα αντιμετωπίσουν την επίσκεψη στον οδοντίατρο αποτελεί βασικό παράγοντα του πώς θα συμπεριφερθεί στο μέλλον σε ό,τι αφορά τη στοματική υγεία και στο κομμάτι της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης.

«Διακρίνουμε ότι η επαφή με τον οδοντίατρο είναι βασική για τα παιδιά. Το να μπορέσεις να τα πλησιάσεις και να περιορίσεις ή και να εξαλείψεις το φόβο που έχουν είναι κλειδί για το πώς τελικά θα αντιμετωπίσουν την υγεία των δοντιών τους. Είναι πάντως σαφές ότι ανεξάρτητα από τις περιοχές που επισκεπτόμαστε, τα παιδιά σε μεγάλο βαθμό στην Κρήτη εμφανίζουν συχνά προβλήματα τερηδόνας. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου και της φθορίωσης συνολικά κάνουμε μια εκτίμηση της κατάστασης του κάθε παιδιού και μετά το τέλος της εξέτασης τα ευρήματα τα αποτυπώνουμε ως ενημερωτικό για τους γονείς, ενώ συμπληρώνουμε και τα βιβλιάριά τους» λέει ο κ. Βαρούχας.

«Η μονάδα αυτή αποτέλεσε ιδέα του συναδέλφου μας οδοντιάτρου και άλλοτε δημοτικού συμβούλου και Αντιδημάρχου Ηρακλείου, Νίκου Ζερβάκη, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Έγινε πράξη λίγο πριν οι νομαρχίες δώσουν σκυτάλη στην Περιφέρεια και έκτοτε αποτελεί σταθερή αξία στο κομμάτι που ονομάζουμε πρόληψη της στοματικής υγιεινής, χωρίς να λείπει και το κομμάτι της γνωμάτευσης, που επίσης είναι πολύ σημαντικό» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Σταμάτης Χαρίτος, ο οποίος εξηγεί ότι η στοματική υγεία των πολιτών μιας περιοχής ή και μιας χώρας έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το πώς ενημερώνεται από μικρός για τη φροντίδα των δοντιών του, που περιλαμβάνει από τη διατροφή μέχρι και την περιποίηση.

«Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η Μονάδα και είμαστε ευτυχείς που τα τελευταία δύο χρόνια 7,5 χιλιάδες παιδιά εξετάστηκαν. Το να μπορούν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στη γνώση για τη στοματική υγεία είναι καθοριστικής σημασίας ως προς το πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα και ως ενήλικες. Προς την επίτευξη αυτού του στόχου, άλλωστε, είμαστε θετικοί και σε ό,τι αφορά την πρόθεση της πολιτείας να καλύπτει μέσω ΕΟΠΥΥ επισκέψεις και κάποιες οδοντιατρικές θεραπείες σε παιδιά από 6-12 ετών» συμπληρώνει ο κ. Χαρίτος.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και υπεύθυνος της οδοντιατρικής μονάδας, Γιώργος Πιτσούλης, «είχαμε δώσει λόγο τιμής ότι η Μονάδα δε θα σταματήσει ποτέ να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της στα παιδιά της Κρήτης. Ευχαριστούμε δημόσια το επιστημονικό προσωπικό, την υπηρεσία της διεύθυνσης υγείας της Περιφέρειας για την υποστήριξη, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που είναι αρωγοί στο σημαντικό αυτό έργο που επιτελείται και αφορά τη στοματική υγεία των παιδιών μας».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk