«Θα μας λείψει το γέλιο που χάριζε μέσα από την οξυδερκή πολιτική ανάλυση που περιείχε κάθε σκίτσο που έφερε την υπογραφή του» αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού στο συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του μεγάλου γελοιογράφου Γιάννη Ιωάννου.

«Από σήμερα, ο κόσμος της ελληνικής γελοιογραφίας είναι πιο φτωχός» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την βαθιά θλίψη του για τον θάνατό του.

Έφυγε ένας αξεπέραστος, δημιουργός, ανυποχώρητος, έντιμος Αριστερός, τονίζει το Ποτάμι.

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του κορυφαίου σκιτσογράφου Γιάννη Ιωάννου εκφράζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Τα σκίτσα του, από τα μέσα της δεκαετίας του 70 στο «Αντί», στον «Σχολιαστή», στο «Ποντίκι» και στη συνέχεια στις εφημερίδες «το Βήμα», «Ελευθεροτυπία», «Έθνος», μέχρι σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» γαλούχησαν πολιτικά περισσότερες από μία γενιές, μετά την μεταπολίτευση», αναφέρει το ΥΠΠΟΑ στο μήνυμά του και συμπληρώνει:

«Με τις ιδιαίτερες γραμμές των σκίτσων του, τη αριστερή διεισδυτική ματιά στις πολιτικές εξελίξεις, το ανατρεπτικό χιούμορ του, συνδυασμένο με κρυμμένη τρυφερότητα για τις ανθρώπινες αδυναμίες, ο Γιάννης Ιωάννου έχει κερδίσει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες σκιτσογράφους.»

» Μας άφησε χιλιάδες πολιτικές γελοιογραφίες που αποτελούν την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Θα μας λείψει το γέλιο που χάριζε μέσα από την οξυδερκή πολιτική ανάλυση που περιείχε κάθε σκίτσο που έφερε την υπογραφή του».

ΣΥΡΙΖΑ: Πιο φτωχός ο κόσμος της ελληνικής γελοιογραφίας

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του μεγάλου γελοιογράφου Γιάννη Ιωάννου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Ιωάννου ταυτίστηκε με το νέο πολιτικό σκίτσο της μεταπολιτευτικής περιόδου. Το πενάκι του καυστικό, αλλά πάντα βαθιά πολιτικό και συνάμα διασκεδαστικό και εκτονωτικό. Διαισθητικός και ταυτόχρονα επιστημονικός, υπήρξε δάσκαλος για σχεδόν όλους τους νέους σκιτσογράφους και γελοιογράφους της Ελλάδας.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944, έκανε σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής το 1968. Φοίτησε στην E.U.P. στο Παρίσι και απόκτησε πτυχίο πολεοδομίας το 1972. Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Παρίσι έως το 1975. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε για πρώτη φορά γελοιογραφίες στο πολιτικό περιοδικό Αντί. Εμπνεύστηκε από το γαλλικό Μάη και έφερε την τεχνοτροπία του και την κοινωνική σάτιρα μέσω του πολιτικού σκίτσου και στη χώρα μας. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα εφημερίδων και περιοδικών (Βήμα, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Ποντίκι, Ταχυδρόμος, Έθνος, Εφημερίδα των Συντακτών).

Ο Γιάννης Ιωάννου, θα αποτελεί πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου που σεβάστηκε όσο λίγοι την ελευθερία του Τύπου, αρνούμενος να κάνει συμβιβασμούς και εκπτώσεις στην Τέχνη του. Άφησε πίσω του μια τεράστια κληρονομιά, παρακαταθήκη και εργαλείο για τις επόμενες γενιές.

Από σήμερα, ο κόσμος της ελληνικής γελοιογραφίας είναι πιο φτωχός. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Ποτάμι: Έφυγε ένας αξεπέραστος δημιουργός

«Έφυγε ένας μεγάλος γελοιογράφος που σημάδεψε με την ανίερη σάτιρα και το κοφτερό χιούμορ του τη Μεταπολίτευση. Ο Γιάννης Ιωάννου από τον ΑΝΤΙ, το Ποντίκι, την Πρώτη -σε διπλανά γραφεία- μέχρι τις τελευταίες μέρες του ήταν ένας ανυποχώρητος, έντιμος αριστερός, ένας αξεπέραστος δημιουργός» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter, o πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.