Την εκταμίευση ποσού ύψους 644,42 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο ESM.

Οπως ανέφερε ο ESM, ενεργώντας ως εκπρόσωπος των χωρών μελών της ευρωζώνης, μεταβίβασε τα κεφάλαια, τα οποία αποτελούν την πρώτη δόση των εσόδων από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (SMP/ANFA).

Στο 1 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό από τα μέτρα για το χρέος

Υπενθυμίζεται ότι χθες (Πέμπτη), εγκρίθηκαν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους από το Συμβούλιο των Διευθυντών του EFSF.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε να επιστραφούν στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η χώρα την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018, για την «επιτάχυνση» του επιτοκίου δανείων που έλαβε.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019 θα μειωθεί στο 0% το 2% της επιτάχυνσης του περιθωρίου, το οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί κανονικά για συγκεκριμένα δάνεια του EFSF.

Αυτό θα προσφέρει στην χώρα εξοικονόμηση 226 εκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό όφελος από τις δύο κινήσεις φτάνει τα 329 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο ESM, λειτουργώντας ως ατζέντης για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, θα κάνει τη μεταφορά του ποσού από τα κέρδη των ομολόγων SMP/ANFA, τα οποία αντιστοιχούν σε 644,42 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση ακολουθεί το σχετικό πράσινο φως από το EwG στις 26 Απριλίου.

«Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν υπό το πρόγραμμα. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην επιβάλει την αύξηση επιτοκίων δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον EFSF/ESM καθώς έχουμε διαθέσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού μονοπατιού θα διευρύνει τη δυνητική ανάπτυξη, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα κάνει επίσης ευκολότερη την αποπληρωμή των δανείων», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Ταμείου.

«Η μεταφορά του εσόδου από τα SMP/ANFA είναι παραχώρηση, δεν είναι δάνειο. Μαζί με την επιστροφή από την «επιτάχυνση» στο επιτόκιο, αυτό το πακέτο αντιστοιχεί σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα».