Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα αποτελούν τη ναυαρχίδα του κλάδου των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων. Αν και οι πωλήσεις των smartphones το 2018 υποχώρησαν – σε όγκο – κατά 3%, φτάνοντας στο 1,44 δισεκατομμύριο συσκευές, η αξία των συσκευών που διατέθηκαν στη διεθνή αγορά το περασμένο έτος αυξήθηκε κατά 5%, στα 522 δισ. δολάρια.

Ως αποτέλεσμα τα smartphones  αντιπρο-σώπευαν σχεδόν το ήμισυ (44%) της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων, η οποία ανήλθε το 2018 σε 1,2 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο «Mobile World Congress 2019» στη Βαρκελώνη, μόνο το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους πουλήθηκαν, παγκοσμίως, 375 εκατ. smartphones (αριθμός μειωμένος κατά 7% σε σχέση με το 2017), με την αξία των πωλήσεων να φθάνει τα 144 δισ. δολάρια.

Μέση τιμή τα 384 δολάρια

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα για την αγορά των smartphones. Για παράδειγμα, το 12% των συσκευών που πωλήθηκαν το 2018 είχε τιμή πάνω από 800 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν από δύο χρόνια, το 2016, ήταν 9%.

Το μεσαίο τμήμα της αγοράς, μεταξύ 150 και 400 δολαρίων, εξακολουθεί να είναι το πιο ισχυρό, καθώς σε αυτή την κατηγορία ανήκει το 46% των smartphones που πωλήθηκαν το 2018 (από 44% το 2017). Συνολικά, η μέση τιμή πώλησης των smartphones το 2018 υποχώρησε κατά 2%, στα 384 δολάρια. Ρυθμιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά των smartphones έπαιξε και το 2018 η περιοχή της Κίνας, η οποία απορροφά την πλειονότητα της παγκόσμιας παραγωγής. Ως αποτέλεσμα, η μείωση της ζήτησης στην κινεζική αγορά (κατά 19% το τέταρτο τρίμηνο του 2018) είχε σημαντικό αντίκτυπο στα παγκόσμια μεγέθη της. Στο μεταξύ, η αύξηση της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας (+13% σε ετήσια βάση) και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+3% από έτος σε έτος) αντιστάθμισε μόνο εν μέρει την πτώση στην Κίνα. Οσον αφορά τους ίδιους τους κινέζους κατασκευαστές, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 40% της παραγωγής τους διατέθηκε εκτός της Κίνας το 2018 (31% το 2017).

Η εμπειρία χρήσης

Είτε πρόκειται για τη χωρητικότητα μνήμης είτε για το μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης είτε για την κάμερα πολλαπλών megapixels, η καινοτομία από μόνη της δεν είναι αρκετή για να πυροδοτήσει την καταναλωτική ζήτηση για smartphones. Αν και τα νέα χαρακτηριστικά των συσκευών είναι πολλές φορές συγκρίσιμα με την απόδοση και την υπολογιστική ισχύ φορητών υπολογιστών, αυτές οι προδιαγραφές υψηλής τεχνολογίας πρέπει να μετατραπούν σε νέες εμπειρίες, αναφέρουν ειδικοί αναλυτές.

Oπως εξηγούν, το gaming (η δυνατότητα να παίζεις παιχνίδια) υψηλού επιπέδου αποτελεί ένα ανεκμετάλλευτο πεδίο για τα smartphones. Hδη ένα καλό σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι το 55% των κατόχων smartphone σε όλον τον κόσμο έπαιξε παιχνίδια στο κινητό του τις τελευταίες 30 ημέρες.