Το 1o Κέντρο Καινοτομίας για τη γαλάζια ανάπτυξη θα είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2019 με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Αυτό γνωστοποίησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, λέγοντας ακόμη ότι θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα της βιώσιμης θαλάσσιας οικονομίας της πόλης. Το κέντρο θα υποδέχεται μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες για να τους φέρει σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες της γαλάζιας ανάπτυξης.

Επιπλέον, πρόσθεσε, εντός του 2019 ο Δήμος Πειραιά θα προκηρύξει τα πρώτα 10 εκατομμύρια ευρώ μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τη στήριξη της γαλάζιας επιχειρηματικότητας.

Οπως σημείωσε, «η πόλη του Πειραιά είναι η πρώτη πόλη στην Ευρώπη η οποία σχεδίασε και υλοποιεί μια στρατηγική γαλάζιας ανάπτυξης και έχει προγραμματίσει 76 έργα με προϋπολογισμό 81 εκατ. ευρώ με άξονα τη γαλάζια οικονομία».

Την τεχνογνωσία αυτή, υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης, προσπαθεί να τη μεταφέρει ο Πειραιάς και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, υλοποιώντας 3 έργα σε συνεργασία με 9 ευρωπαϊκές χώρες, είτε με στόχο τη μεταφορά του διαγωνισμού του «Blue Growth» σε άλλα λιμάνια, είτε με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας και τη διεύρυνση του ίδιου του δικτύου σε όλη την Ευρώπη.

Διαγωνισμός καινοτομίας

Ολα αυτά έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο του 5ου διαγωνισμού καινοτομίας «Blue Growth», για τη γαλάζια οικονομία, μια πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά.

Οπως λένε οι διοργανωτές, ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί πλέον έναν πρωτοπόρο και πρωτότυπο θεσμό για την πόλη του Πειραιά και γενικότερα για τη χώρα, που συμβάλλει στην καινοτόμο ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Πειραιά κέρδισε πρόσφατα το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Προώθηση του Επιχειρηματικού Πνεύματος» για τη στρατηγική που έχει αναπτύξει στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Προώθησης της Επιχειρηματικότητας έτους 2018, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Graz της Αυστρίας.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 12 υποψήφιες ομάδες που παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και πρακτικές ενώπιον συμβουλίου κριτών, με τη συμμετοχή ειδικών από τον χώρο της Ναυτιλίας, καθώς και πολυπληθούς κοινού.

Ο κ. Κόκκαλης στην ομιλία του έκανε απολογισμό των τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του θεσμού, υπογραμμίζοντας ότι το Blue Growth έχει δεχτεί 122 αιτήσεις, έχει εκπαιδεύσει 41 ομάδες, 26 από αυτές λειτουργούν σήμερα, έχει επιτύχει και έχει συντηρήσει γύρω στις 8 διεθνείς συνεργασίες, έχει 42 μέλη «advisor report» που βοηθούν ενεργά αυτή τη δραστηριότητα, 15 μέντορες και σχεδόν 600 εκπαιδευτικές ώρες.

Το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό Blue Growth απονεμήθηκε στην ομάδα «Fishing Trips» για την πλατφόρμα που συνδέει τους τουρίστες με τους επαγγελματίες ψαράδες για αλιευτικό τουρισμό.

Επίσης το 2ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα «Soldecom» για την εφαρμογή «Sentinel» για τη συγκέντρωση, επεξεργασία και διανομή δεδομένων υψηλής πιστότητας από τα πλοία προς αυτούς που τα χρειάζονται.

Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα «Pculiar» για την online εφαρμογή για τη συλλογική διατήρηση της μνήμης, της κουλτούρας και των παραδόσεων μέσω φωτογραφιών για βιωματικό τουρισμό και στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ακόμη το 4ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα «MY SKIPPER» για την πλατφόρμα που κάνει κράτηση του καταλληλότερου Skipper για τουριστικά σκάφη.

Το 5ο βραβείο πήρε η ομάδα «Marine Enorasys» για τις καινοτόμες συσκευές που επιτρέπουν πλοήγηση τη νύχτα, καθώς και σε συνθήκες συννεφιάς και χαμηλής ορατότητας.

Το 6ο βραβείο πήρε η ομάδα «SEA VIEW» για την 360ο απεικόνιση όρμων λιμανιών και 3D απεικόνιση βυθού.