Δύο πυροσβεστικά πλοιάρια, το ένα από τον Πειραιά και το άλλο από την Κρήτη, αναμένονται στη θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά του ακρωτηρίου Ταίναρου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο του φορτηγού πλοίου, με σημαία Τουρκίας, «Kilic 1».

Το 11μελές πλήρωμα του πλοίου, όλοι Τούρκοι υπήκοοι, έχουν επιβιβαστεί με ασφάλεια σε άλλο φορτηγό πλοίο, που έσπευσε στη θαλάσσια περιοχή για βοήθεια. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ στο σημείο βρίσκονται πλωτά του λιμενικού, αλλά και το ρυμουλκό «Αγ. Νικόλαος», που κατά περιόδους κάνει ρίψεις νερού.

Το «Kilic», που είχε αναχωρήσει από την Τυνησία με προορισμό την Τουρκία, φέρει στις δεξαμενές του είκοσι τόνους ντίζελ.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το συμβάν δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής θαλάσσια ρύπανση.

Ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς σε χώρο του μηχανοστασίου του Φ/Γ πλοίου «KILIC 1» σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά ακρωτηρίου Ταίναρου, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι νοτιοανατολικοί εντάσεως 6-7 μποφόρ.

Το ανωτέρω πλοίο είχε αποπλεύσει από Τυνησία με προορισμό την Τουρκία σε άφορτη κατάσταση και επί αυτού επέβαιναν έντεκα μέλη πληρώματος, άπαντες αλλοδαποί.
Άμεσα το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. κινητοποίησε τις Λιμενικές Αρχές Πύλου, Νεάπολης Βοιών, Καλαμάτας, Κατακόλου και Γυθείου, προς παροχή συνδρομής στην περιοχή έσπευσαν τρία  περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., έξι παραπλέοντα, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ απέπλευσαν και δύο ρυμουλκά πλοία από τη Νεάπολη Βοιών και την Καλαμάτα αντίστοιχα. Τα έντεκα μέλη πληρώματος του «KILIC 1» εγκατέλειψαν το πλοίο, παρελήφθησαν από σωσίβια λέμβο του Κ/Ζ «COSTA LUMINOSA» σημαίας Ιταλίας, ακολούθως μετεπιβιβάστηκαν στο παραπλέον Φ/Γ «SANDETTIE» σημαίας Ολλανδίας και τελικά σε περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.
Η φωτιά, η οποία είχε επεκταθεί στους χώρους ενδιαίτησης είναι σε ύφεση, ενώ πλησίον του Φ/Γ πλοίου «KILIC 1» βρίσκεται ρυμουλκό πλοίο και μεσημβρινές ώρες σήμερα αναμένονται δύο πυροσβεστικά πλοιάρια.
Δεν έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Γυθείου.