• Αναζήτηση
 • Chris Harman: Γερμανία 1918-1923 Η Χαμένη Επανάσταση (Νέα έκδοση)

  Eκατό χρόνια πριν, το Νοέμβρη του 1918, η Γερμανική Επανάσταση συγκλόνιζε την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Ήταν η επανάσταση που σταμάτησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που μετρούσε εκατομμύρια νεκρούς στα πεδία των μαχών, από την πείνα και τις αρρώστιες στα μετόπισθεν

  Γερμανία 1918-1923 – Η Χαμένη Επανάσταση

  Συγγραφέας: Chris Harman

  (με πρόλογο του Πάνου Γκαργκάνα)

  Μετάφραση: Λέανδρος Μπόλαρης

  Eκατό χρόνια πριν, το Νοέμβρη του 1918, η Γερμανική Επανάσταση συγκλόνιζε την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Ήταν η επανάσταση που σταμάτησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που μετρούσε εκατομμύρια νεκρούς στα πεδία των μαχών, από την πείνα και τις αρρώστιες στα μετόπισθεν. Ένα χρόνο μετά τη νίκη του Κόκκινου Οκτώβρη στην Ρωσία, η εργατική τάξη και οι φαντάροι στην Γερμανία ανέτρεπαν τον Κάιζερ, έφτιαχναν εργατικά συμβούλια και άνοιγαν την προοπτική για την ανατροπή του καπιταλισμού στην πιο ανεπτυγμένη χώρα της Ευρώπης.

  Για πέντε συνεχή χρόνια η Γερμανία πέρασε από αλλεπάλληλες κρίσεις που οδήγησαν σε μια παρατεταμένη επαναστατική κατάσταση με πολλές καμπές και γυρίσματα. Η Γερμανική Επανάσταση δεν ήταν ένα «μονόπρακτο». Η τύχη της και μαζί της η τύχη της εξουσίας των Σοβιέτ στην Ρωσία, κρίθηκε σε μια ολόκληρη σειρά μεγάλων ταξικών αναμετρήσεων και τη στάση των δυνάμεων της Αριστεράς.

  Ο Κρις Χάρμαν στέκεται εμφατικά σε αυτό το συμπέρασμα και το τεκμηριώνει μελετώντας τις στροφές των εξελίξεων από το ξέσπασμα της επανάστασης το Νοέμβρη του 1918 μέχρι την ήττα του Γερμανικού Οκτώβρη το 1923.

  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  Πρόλογος του Πάνου Γκαργκάνα

  Εισαγωγή

  Πριν τη θύελλα

  4 Αυγούστου 1914

  Η επανάσταση του Νοέμβρη

  Μέρες εργατικής εξουσίας

  Οι μέρες του Σπάρτακου

  Οι μήνες του εμφυλίου πολέμου

  Η Σοβιετική Δημοκρατία της Βαυαρίας

  Απολογισμός του πρώτου χρόνου

  1920: Το πραξικόπημα του Καπ

  1921: Η τρέλα του Μάρτη

  1923: Η χρονιά της κρίσης

  Το καυτό καλοκαίρι

  Ο Γερμανικός Οκτώβρης

  Η κληρονομιά της ήττας

  Γλωσσάρι

   

  Για το συγγραφέα

  Ο Κρις Χάρμαν (1942-2009) ήταν ηγετικό μέλος του Socialist Workers Party στη Βρετανία. Το 1968 συμμετείχε στην κατάληψη τουLondon School of Economics που ήταν ορμητήριο των αντιπολεμικών διαδηλώσεων για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Στη συνέχεια έγινε εκδότης της εφημερίδας Socialist Worker και αργότερα του θεωρητικού περιοδικού International Socialism. Είναι συγγραφέας του κλασικού βιβλίου Λαϊκή ιστορία του κόσμου. Μεταφρασμένα στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Καπιταλισμός Ζόμπι, Μαρξισμός και εθνικισμός, Η οικονομία του τρελοκομείου, Μαρξισμός – Θεωρία και πράξη, Πώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση, Γκράμσι – η ζωή και οι ιδέες ενός επαναστάτη, Μάης 68 – η επιστροφή της επανάστασης, Ο Προφήτης και το προλεταριάτο (στο συλλογικό Η πάλη ενάντια στην Ισλαμοφοβία), Βάση και εποικοδόμημα, Ο Ένγκελς και η καταγωγή της ανθρώπινης κοινωνίας.

  Το έργο του Χάρμαν για τη Γερμανική Επανάσταση ξεχωρίζει γιατί ο συγγραφέας ήταν κατάλληλα εξοπλισμένος για αυτήν την προσπάθεια. Παρόλο που η συγγραφική του εργασία περιλαμβάνει έργα όπως η Λαϊκή ιστορία του κόσμου, ο Χάρμαν δεν ήταν μόνο ιστορικός. Ήταν ένας επίμονος οικοδόμος της επαναστατικής αριστεράς, εκδότης για τριάντα και πλέον χρόνια της εφημερίδας Socialist Worker του Λονδίνου, ένας αγωνιστής που δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να βοηθήσει τον κόσμο της Αριστεράς να ανακαλύψει ιστορικά προηγούμενα που να προσανατολίζουν σωστά για την αντιμετώπιση των δυσκολιών σε κάθε συγκυρία.

  Επικοινωνία: τηλ. 2105247584, marxistiko@yahoo.grwww.marxistiko.gr

  Βιβλία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Η κόκκινη υπεροχή… Η νεαρή γυναίκα έβγαλε από το δάχτυλό της το ογκώδες ρουμπίνι. Το ακούμπησε στο μικρό τραπέζι, δίπλα ακριβώς στο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk