• Αναζήτηση
 • Wall Street Journal: Ευθύνη Ερντογάν η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

  Στην διολίσθηση της τουρκικής λίρας αναφέρεται το κύριο άρθρο της Wall Street Journal, αποδίδοντας σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη στον τούρκο Πρόεδρο Erdogan, ο οποίος διατηρεί πολύ υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και επιτίθεται στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, γεγονός που οι επενδυτές εξέλαβαν ως πολιτική επιρροή.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στην διολίσθηση της τουρκικής λίρας αναφέρεται το κύριο άρθρο της Wall Street Journal, αποδίδοντας σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη στον τούρκο Πρόεδρο Erdogan, ο οποίος διατηρεί πολύ υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και επιτίθεται στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, γεγονός που οι επενδυτές εξέλαβαν ως πολιτική επιρροή.

  Η τουρκική λίρα είχε πτώση της τάξης του 5% την Τετάρτη και έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της αυτόν τον χρόνο, πράγμα που οδήγησε σε μία μακρά ύφεση η οποία απαιτεί πλέον ακραία μέτρα.

  Ήδη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια από 13,5% σε 16%. Οι ευθύνες βαραίνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται -για ακόμη μία φορά- εξαιτίας της εξαιρετικά αυταρχικής τους διακυβέρνησης. Χαρακτηριζόμενος ως δικτάτορας, αυτή την φορά του αποδίδονται ευθύνες για την χαμένη αξιοπιστία των τουρκικών θεσμών.

  Οι εκλογές

  Ο τούρκος Πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 24 Ιουνίου, σχεδόν πάνω από ένα χρόνο πριν την λήξη της κυβερνητικής θητείας, με στόχο να μπορέσει να ελέγξει μια επικείμενη οικονομική κατάρρευση. Ωστόσο, τον πρόλαβαν τα γεγονότα. Το χρονικό του προαναγγελθέντος… θανάτου που ανέδειξε η κατάρρευση της τουρκικής λίρας την Τετάρτη, απειλεί τώρα την προεκλογική του καμπάνια.

  Το κλίμα αστάθειας που διαμορφώνεται στην Τουρκία αποθαρρύνει τους επενδυτές, που ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες υπάρχουν σίγουρα πολύ πιο σταθερά περιβάλλοντα. Αλλά εκτός αυτού, το καμπανάκι του συναγερμού χτύπησε και αλλού. Ήδη η πτώση του τουρκικού νομίσματος έχει πλήξει μερικές από τις μεγαλύτερες τουρκικές επιχειρήσεις, ενώ πλήττει και την ποιότητα ζωής των μέσω Τούρκων πολιτών. Δηλαδή των ψηφοφόρων.

  Σύμβουλος Ερντογάν: Δεχόμαστε οργανωμένη οικονομική επίθεση από ξένα κέντρα

  Τη στιγμή που η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η οικονομία της χώρας βυθίζεται σε κρίση, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει το γνωστό παιχνίδι προπαγάνδας, που έχει εφαρμόσει και στο θέμα με την Ελλάδα, ρίχνοντας τις ευθύνες για τον καταποντισμό της τουρκικής οικονομίας σε εξωτερικούς παράγοντες, κάνοντας λόγο για οργανωμένη οικονομική επίθεση από ξένα κέντρα, όπως συνέβη και στην απόπειρα του πραξικοπήματος το 2016.

  Από αυτή τη λογική του -φταίνε οι άλλοι- δεν ξέφυγε φυσικά ούτε ο Γιγίτ Μπουλούτ, δεξί χέρι του «σουλτάνου» Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε αποκλειστικά στη Δύση, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

  Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Τελ Αβίβ επιτίθενται στην Τουρκία, προκαλώντας τριγμούς στην οικονομία της Άγκυρας ενόψει των εκλογών.

  «Το κέντρο που διοργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 τώρα εξαπολύει ‘’οικονομική επιχείρηση’’ εναντίον της Τουρκίας», ισχυρίστηκε ο Μπουλούτ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ενώ κατηγόρησε τους επιχειρηματίες που εγκαταλείπουν τη χώρα, καταγγέλλοντας ότι «μας ξεπουλάνε».

  «Οι επιχειρηματίες που έβγαλαν το ψωμί τους στην Τουρκία τα τελευταία 60 χρόνια τώρα εγκαταλείπουν τη χώρα με τα δισεκατομμύρια μας… μας ξεπουλάνε… δεν υπάρχει πρόβλημα… δεν χρειαζόμαστε κανέναν», είπε χαρακτηριστικά.

  Μάλιστα ο Μπουλούτ συνέχισε λέγοντας ότι πίσω από την επίθεση ξένα κέντρα. Είπε ότι οι αγορές στην Τουρκία δέχονται επίθεση από το Λονδίνο, τη Νεα Υόρκη και το Τελ Αβίβ. «Όπως και το 2016 με την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά επαλαλαμβάνω ότι δεν τους φοβόμαστε!».

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk