• Αναζήτηση
 • Μακρόν: Ζήτησε από το Ιράν να τηρήσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στον Ιρανό ομόλογό του, τον Χασάν Ροχανί, να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας του 2015 ακολουθώντας το παράδειγμα του Παρισιού, του Λονδίνου και του Βερολίνου, παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η Ευρώπη έχει «πολύ περιορισμένες δυνατότητες» να διατηρήσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, στον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

  «Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η Ευρώπη έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία και πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να ξεκαθαρίσει τη θέση της, να διευκρινίσει και να ανακοινώσει τις προθέσεις της αναφορικά με τις υποχρεώσεις της» τόνισε ο Ροχανί στον Μακρόν, σύμφωνα με το ISNA, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ, ο ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει στη συμφωνία» αλλά ζήτησε από τους Ευρωπαίους να του δώσουν πολύ γρήγορα εγγυήσεις ότι οι εταιρείες τους θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Ιράν.

  Έκκληση Μακρόν να τηρηθεί η συμφωνία

  Ο Μακρόν από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση στον Ροχανί να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας του 2015, ακολουθώντας το παράδειγμα του Παρισιού, του Λονδίνου και του Βερολίνου.

  Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Μακρόν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δικός του στόχος είναι «να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα».

  «Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να συνεχίσει να εφαρμόζει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν σε όλους τους τομείς. Υπογράμμισε, δε, ότι είναι σημαντικό να πράξει το ίδιο και το Ιράν» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

  Ο Μακρόν και ο Ροχανί συμφώνησαν «να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, με σκοπό την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας» προστίθεται στο κείμενο.

  Ο Μακρόν μίλησε, επίσης, για την πρόθεσή του να ξεκινήσει ευρύτερη συζήτηση με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά το 2025, οπότε λήγει η υπάρχουσα συμφωνία, καθώς και για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και γενικότερα για θέματα της Μέσης Ανατολής.

  Μετά την απόφαση του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να διασώσουν τα βασικά σημεία της συμφωνίας που περιορίζει τη δυνατότητα της Τεχεράνης να εμπλουτίζει ουράνιο και να προστατεύσουν ταυτόχρονα τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα στο Ιράν.

  «Η συμφωνία δεν είναι νεκρή. Έχουμε την απόσυρση της Αμερικής, αλλά η συμφωνία υπάρχει ακόμη» τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

  Κόσμος