«Η ισχύουσα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν λειτουργεί και πρέπει να διαφυλαχθεί», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία δηλώνουν ότι εργάζονται για μία νέα συμφωνία.

«Είναι μία συμφωνία που υπάρχει, λειτουργεί και πρέπει να διαφυλαχθεί», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ΕΕ – ΟΗΕ, για την Συρία στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσαν ότι θέλουν να «εργασθούν» μαζί για μία νέα συμφωνία, εισπράττοντας αμέσως την αρνητική αντίδραση του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Αμφισβητεί τη νομιμότητα μια νέας συμφωνίας ο Ροχανί

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί αμφισβήτησε από την μεριά του τη νομιμότητας μιας ενδεχόμενης νέας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, απαντώντας στις σχετικές δηλώσεις Μακρόν – Τραμπ.

Οι δηλώσεις του Ροχανί έγιναν αφού ο Εμανουέλ Μακρόν, προσπάθησε να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ τόνισε ότι επιθυμεί να εργαστεί για την επίτευξη μιας νέας.

«Μαζί με τον ηγέτη μιας ευρωπαϊκής χώρας λένε: “θέλουμε να λάβουμε απόφαση για μια επταμερή συμφωνία”», επεσήμανε ο Ροχανί στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση του Ιράν. «Για ποιο λόγο; Με ποιο δικαίωμα;», διερωτήθηκε.

Μάλιστα ο Ιρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στον Αμερικανό ομόλογό του.

«Δεν έχετε κανένα υπόβαθρο στην πολιτική. Δεν έχετε κανένα υπόβαθρο στα νομικά. Δεν έχετε κανένα υπόβαθρο στις διεθνείς συνθήκες», σχολίασε ο Ροχανί. «Πώς μπορεί ένας έμπορος, ένας κατασκευαστής ακινήτων, ένας κατασκευαστής πύργων να κρίνει τις διεθνείς υποθέσεις;», αναρωτήθηκε.