Νεκρός ύστερα από αεροπορική επιδρομή είναι οπλέον υψηλόβαθμος πολιτικός εκπρόσωπος των ανταρτών στην Υεμένη, Σάλεχ αλ Σάμαντ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι αλ Μασίρα που πρόσκειται στους Χούτι.

Οι αντάρτες κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία για την επιχείρηση αυτή.

Ο θάνατος του αλ Σάμαντ θεωρείται ισχυρό πλήγμα για τους αντάρτες που μάχονται κατά της κυβέρνησης της Υεμένης και εναντίον του διεθνούς συνασπισμού στον οποίο μετέχουν πολλές αραβικές χώρες με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.

Στην ανακοίνωσή τους, οι αντάρτες Χούτι ανέφεραν ότι ο Σάμαντ, επικεφαλής του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου της Επανάστασης, «έπεσε σαν μάρτυρας» στις 19 Απριλίου, στην επαρχία Χοντέιντα.

Στις αρχές Απριλίου, ο Σάλεχ αλ Σάμαντ είχε κηρύξει το 2018 «κατ’ εξοχήν βαλλιστικό έτος», αναφερόμενος στις πυραυλικές επιθέσεις των ανταρτών εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Από τον Νοέμβριο οι Χούτι έχουν εκτοξεύσει πολλούς πυραύλους εναντίον της γειτονικής χώρας, όμως σχεδόν όλοι αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα.

Ο ανώτατος ηγέτης των ανταρτών Χούτι, Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι, εμφανίζεται πολύ σπάνια δημοσίως και καλλιεργεί την εικόνα ενός «πνευματικού ηγέτη».