Να υιοθετήσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία με στόχο να μειωθεί η ένταση, ζήτησε από την ΕΕ οΓερμανός υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Μίχαελ Ροτ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «τα αντιρωσικά αντανακλαστικά» είναι εξίσου επικίνδυνα με την υποτίμηση της «εθνικιστικής» πορείας της Ρωσίας.

Η παρέμβαση του Ροτ με άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt γίνεται εν μέσω μηνυμάτων ότι η στάση της Γερμανίας υπό τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας σκληραίνει απέναντι στη Ρωσία, κυρίως μετά την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, για την οποία κατηγορείται η Μόσχα.

Ο Ροτ, οι δηλώσεις του οποίου φάνηκε να είχαν στόχο να εκπροσωπήσουν τις πιο φιλορωσικές απόψεις των μελών του SPD, επεσήμανε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, όμως με στόχο να πειστεί η Μόσχα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός», έγραψε στο άρθρο. «Θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εργαστούν πάνω σε λογικές λύσεις (…) Τα αντιρωσικά αντανακλαστικά είναι εξίσου επικίνδυνα με τη αφελή υποτίμηση της εθνικιστικής πολιτικής της ρωσικής ηγεσίας», υπογράμμισε ο Ροτ.