• Αναζήτηση
 • Παρ’ ολίγον σύγκρουση ιταλικού ερευνητικού με τουρκικό πολεμικό στην κυπριακή ΑΟΖ

  Τον διάλογο ανάμεσα στον επικεφαλής ενός εκ των τουρκικών πολεμικών σκαφών από αυτά που συμμετέχουν στον αποκλεισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον καπετάνιο του SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ, που παρεμποδίζεται στο να προχωρήσει στην υλοποίηση ερευνών στο «τεμάχιο 3» της κυπριακής ΑΟΖ δημοσιοποίησε την Παρασκευή, το τουρκικό πρακτορείο του ομίλου Dogan (DHA).

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Τον διάλογο ανάμεσα στον επικεφαλής ενός εκ των τουρκικών πολεμικών σκαφών από αυτά που συμμετέχουν στον αποκλεισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον καπετάνιο του SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ, που παρεμποδίζεται στο να προχωρήσει στην υλοποίηση ερευνών στο «τεμάχιο 3» της κυπριακής ΑΟΖ δημοσιοποίησε την Παρασκευή, το τουρκικό πρακτορείο του ομίλου Dogan (DHA). Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρεται στην αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς η οποία αποκαλύπτεται στον διάλογο που πραγματοποιήθηκε μέσω ασυρμάτων, καθώς τα δύο σκάφη παρά λίγο θα συγκρούονταν.

  Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Dogan το τουρκικό σκάφος κινήθηκε σύμφωνα με την απόφαση της Άγκυρας να «μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση» την έρευνα για υδρογονάνθρακες των ελληνοκυπρίων. Το ερευνητικό SAIPEM 12000 επιχειρώντας να πλησιάσει – συμφωνα με το πρακτορείο – την περιοχή βρήκε απέναντι του τα τουρκικά πολεμικά. Καθώς το ερευνητικό προσπάθησε να συνεχίσει την πορεία του ένα από τα τουρκικά πολεμικά κινήθηκε προς το μέρος του.

  Σύμφωνα με το DHA ο καπετάνιος του ερευνητικού μίλησε μέσω ασυρμάτου με τον επικεφαλής του τουρκικού πολεμικού λέγοντας του «Φύγετε από μπροστά μας αλλιώς θα βουλιάξουμε μαζί», με τον επικεφαλής του τουρκικού πολεμικού να απαντά «δεν μπορώ να ελέγξω τη ρότα και την ταχύτητα μας». «Ελέγχεις και την ταχύτητα και τη μηχανή σου. Το βλέπω ξεκάθαρα». Ωστόσο, συνεχίζει το DHA το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του, με τον καπετάνιο του ερευνητικού να φέρεται να απαντά «Εντάξει αλλάζω ρότα» και να απομάκρυνε το πλοίο από την περιοχή.

  Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αποστολή της ιταλικής φρεγάτας, η οποία βρισκόταν στην Μεσόγειο στο πλαίσιο καθηκόντων του ΝΑΤΟ, στην περιοχή που βρισκόταν το SAIPEM 12000 με στόχο να το προστατεύσει, προσθέτοντας ότι άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε προς τη Βηρυτό, «όταν ήρθε αντιμέτωπη με την τουρκική αποφασιστικότητα».

  Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Dogan, χαρακτήρισε την τουρκική αποφασιστικότητα στην περιοχή της Μεσογείου ως μεγάλο κέρδος, τονίζοντας για πρώτη φορά είναι απεγνωσμένοι: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει».

  Το άρθρο καταλήγει αναφερόμενο στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ μας είπαν «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απέναντι στην Τουρκία»».

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk