• Αναζήτηση
 • Στη Βουλή το πακέτο μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση

  Την ερχόμενη εβδομάδα - πιθανότατα την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου - καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Την ερχόμενη εβδομάδα – πιθανότατα την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου – καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.
  Τα μέτρα του νομοσχεδίου είναι ιδιαιτέρως σκληρά και αντιλαϊκά, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα δίνει όλα στους δανειστές ώστε να «υπηρετήσει» μέχρι τέλους τη δανειακή σύμβαση που λήγει τον Αύγουστο του 2018 ευελπιστώντας σε αντάλλαγμα μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Μέτρα όπως η προκήρυξη απεργίας με τη συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των μελών των σωματείων, η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς την Εφορία που άλλοτε θα προκαλούσαν πανικό στις κοινοβουλευτικές ομάδες του κυβερνητικού συνασπισμού τώρα θα ψηφιστούν χωρίς να «ανοίξει μύτη».
  Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Δεκεμβρίου με τους θεσμούς προβλέπει την εκπλήρωση 113 προαπαιτουμένων.
  Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων θα προβλέπονται τα εξής:
  l Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία στην εμπορική τους αξία.
  Οι δανειστές αξιώνουν να διπλασιαστεί ο αριθμός των ηλεκτρονικών κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους ώστε να περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ.
  Μεγάλη αλλαγή έρχεται και στη δυνατότητα αναβολών εκ μέρους των οφειλετών, που αιτούνται προστασίας από πλειστηριασμούς. Σήμερα, μετά την 1η αναβολή, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρόνος αίτησης νέας δικασίμου, αλλά τώρα θα ορίζεται δικάσιμος εντός 30 ημερών. Η Βουλή πρέπει να ψηφίσει στο πολυνομοσχέδιο την άμεση αλλαγή στον νόμο Κατσέλη, ωστόσο το πιο πιθανό είναι η κυβέρνηση να μεταθέσει για τέταρτη αξιολόγηση αυτό το προαπαιτούμενο.
  l Δυσκολότερη γίνεται η κήρυξη απεργίας κόντρα στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ. Η διάταξη για την απεργία προβλέπει ότι απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία για την κήρυξη απεργίας.
  Η αλλαγή αφορά το άρθρο 8 του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, όταν για να ληφθεί απόφαση στις συνελεύσεις των σωματείων απαιτείτο η παρουσία τουλάχιστον του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ή του 1/4 ή ακόμη και του 1/5, αν δεν υπήρχε απαρτία. 
  Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι δεν αλλάζει η διάταξη που ορίζει ότι στις περιπτώσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης η απεργία κηρύσσεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Στόχος είναι να μην προκληθούν αναταράξεις στις περιπτώσεις σωματείων σε μεγάλες επιχειρήσεις με πολλά υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα.
  l Αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα με τη στήριξη του πρώτου και δεύτερου παιδιού και τη μείωση της στήριξης σε τριτέκνους και πολυτέκνους. Με τα νέα κριτήρια εκτιμάται ότι θα μείνουν χωρίς επίδομα 70-80 χιλιάδες οικογένειες.
   Η προπαρασκευή που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι σημαντικές μειώσεις στα επιδόματα που ελάμβαναν το 2017 θα έχουν περίπου 7,5% των συνολικά 804.000 οικογενειών που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη παροχή. Αντιθέτως, περίπου 680.000 οικογένειες που έχουν έως 2 παιδιά θα δουν αυξήσεις από 57% έως και 110%.
  Οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018.
  Προς το παρόν στα sms των βουλευτών του κυβερνητικού σχηματισμού περίοπτη θέση ως υπερασπιστική γραμμή του νομοσχεδίου είναι η διάταξη που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι εταιρειών που οδηγούνται σε πτώχευση θα έχουν πλέον προτεραιότητα στη λίστα των αποζημιώσεων έναντι άλλων πιστωτών, όπως Δημόσιο και τράπεζες.
  Αλλα προαπαιτούμενα που θα απαιτηθούν για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση είναι η εξάλειψη υφιστάμενων εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ, αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων του Κώδικα Φορολογίας, καθώς τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραστικά αλλά τα τεκμήρια παραμένουν στα ύψη του παρελθόντος, και η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, «Ελευθέριος Βενιζέλος», ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk