Μητσοτάκης: Να εκφράσει ενιαία θέση για πΓΔΜ η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση να εκφρασει ενιαία θέση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προκειμένου να τοποθετηθεί ο ίδιος, ζητά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης,υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος «θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του».

Η κυβέρνηση να εκφρασει ενιαία θέση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προκειμένου να τοποθετηθεί ο ίδιος, ζητά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης,υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος «θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο στο Capital.gr δήλωσε πως : «Για να μπορέσω να τοποθετηθώ για το αν υπάρχει πραγματικά χαμένη ευκαιρία, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η επίσημη θέση της πλειοψηφίας. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει τίποτα. Όταν τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε και εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της όποιας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η κυβέρνηση».

Σε ερώτηση ότι θα είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Επιτρέψτε μου να μην εικάσω απολύτως τίποτα κ. Καψή. Επαναλαμβάνετε αυτό το οποίο αποτελεί την εθνική γραμμή της χώρας, όπως αυτή καθορίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Κατά πόσο αυτή η γραμμή αποτελεί πλαίσιο και των δύο κυβερνητικών εταίρων απομένει να το δούμε».

«Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας…Θα επιδείξει μία μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα», εκτιμά ο κ. Μητσοτάκης.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «όσο παράδοξο είναι ο κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί με την κυβερνητική γραμμή και να κατηγορεί την αντιπολίτευση για μειοδοσία, άλλο τόσο παράδοξο θα ήταν η ΝΔ να αρνηθεί την θέση την οποία έχει υιοθετήσει εδώ και 10 χρόνια», ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Δεν συνομιλώ με τον κ. Καμμένο. Περιμένω από τον κ. Τσίπρα, όπως σας είπα, να εκφράσει στο σύνολό της την κυβερνητική θέση, απηχώντας τις απόψεις και των δύο εταίρων. Και θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε παραπάνω συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση μέχρι να ενημερωθεί επίσημα τουλάχιστον η αξιωματική αντιπολίτευση για το πραγματικό διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, σε αντιδιαστολή με το τι συνέβαινε σε άλλες εποχές. Αναμένουμε, λοιπόν, από την κυβέρνηση την ενημέρωση, όποτε κρίνει αυτή ότι πρέπει να την παράσχει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και την τελική κυβερνητική γραμμή».


Στο ερώτημα για το αν θα συναινέσει η κυβέρνηση σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο πρόεδρος τη ΝΔ απαντά: «Κοιτάξτε, δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα. Σας είπα ποιο είναι το πλαίσιο το οποίο δεσμεύει, θεωρώ συνολικά, τη χώρα, αλλά προφανώς και την παράταξη η οποία το διαπραγματεύτηκε και είναι αυτό το οποίο αναφέρατε. Από εκεί και πέρα, ξέρετε πολύ καλά ότι σε όλες αυτές τις συμφωνίες ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε όχι απλά το πλαίσιο, αλλά και την όποια συνολική συμφωνία καταφέρει η κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και για την απόφαση του υπουργού Παιδείας για την περικοπή των εκπαιδευτικών ταξιδιών των μαθητών στο εξωτερικό, με την λογική ότι πολλά παιδιά δεν αντέχουν το οικονομικό κόστος να ταξιδέψουν στο εξωτερικό κι ότι νιώθουν παραμελημένα από το σύστημα. «Ο στόχος μας θα έπρεπε να είναι να δίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες σε παιδιά να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και όχι να κάνουν το ακριβώς ανάποδο. Και κυρίως να δίνουν ευκαιρίες σε παιδιά από φτωχότερες οικογένειες. Και πολλές φορές οι σχολικές εκδρομές είναι ένας τέτοιος τρόπος για να γνωρίσουν τα παιδιά αυτά τον κόσμο έξω από την Ελλάδα. Είναι μια επιστροφή στο παρελθόν και σε κλειστές λογικές, πασπαλισμένη με μια ταξική ρητορική, η οποία με βρίσκει ριζικά αντίθετο», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τέλος σε παρατήρηση ότι «ο κύριος Ζουράρις σχολίασε ότι εκμεταλλεύονται αυτές τις εκδρομές για άλλους λόγους, για άλλου είδους δραστηριότητες», ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Αδυνατώ να παρακολουθήσω τη χυδαιότητα του κυρίου Ζουράρι και πραγματικά μου κάνει εντύπωση πώς άνθρωποι οι οποίοι εκφέρουν έναν τέτοιο πολιτικό λόγο έχουν κυβερνητική θέση. Αυτό είναι κάτι που αφορά τον κύριο Τσίπρα και όχι εμένα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk