• Αναζήτηση
 • Αποσύρονται οι αστυνομικές δυνάμεις από την Καταλωνία

  Οι αστυνομικές ενισχύσεις που είχαν αναπτυχθεί στην Καταλωνία με αφορμή το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Οι αστυνομικές ενισχύσεις που είχαν αναπτυχθεί στην Καταλωνία με αφορμή το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου, άρχισαν την Τρίτη  να αποσύρονται από την περιοχή, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.

  Οι αστυνομικοί και οι πολιτοφύλακες που είχαν σταλεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ως ενίσχυση στην περιοχή «θα αποσυρθούν σταδιακά, έως το Σάββατο 30» Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία «ξεκίνησε από σήμερα».

  Ο εκπρόσωπος τύπου δεν αποσαφήνισε πόσα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αφορά η απόφαση απόσυρσης. Από την πλευρά της, η εφημερίδα El Pais υπολόγισε τις ενισχύσεις σε 10.000 αστυνομικούς και πολιτοφύλακες.

  Ανήμερα του δημοψηφίσματος, οι εικόνες της αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσχεσης των καλπών και κλεισίματος των εκλογικών κέντρων έκαναν τον γύρο του κόσμου με τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας να καταγγέλλουν την «καταστολή» από τη Μαδρίτη.

  Τουλάχιστον 92 άνθρωποι τραυματίστηκαν εκείνη την ημέρα, έγινε γνωστό από τα νοσοκομεία. Οι υποστηρικτές της αυτονομίας είχαν αναφέρει ότι σχεδόν 900 άνθρωποι είχαν «χρειαστεί ιατρική βοήθεια». Μία εβδομάδα αργότερα, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην περιοχή Ενρίκ Μίγιο ζήτησε συγγνώμη.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk