• Αναζήτηση
 • Τα «τιτιβίσματα» του Τραμπ φέρνουν πονοκέφαλο στο Λευκό Οίκο

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η ανάρτηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter το περασμένο Σάββατο σχετικά με την απόλυση του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν, προκάλεσε σκεπτικισμό στους συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο. Ο σκεπτικισμός προκλήθηκε για το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων κανόνων για τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN.

  Η παρέμβαση του Τραμπ έγινε ιδιωτικά, προκαλώντας προβληματισμό για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο ίδιος εξέφρασε την αγανάκτησή του, υποστηρίζοντας ότι η ανάρτησή του στο Twitter, σε συνδυασμό με την αποδοχή της ενοχής από τον ίδιο τον Φλιν, προκαλούσε προβλήματα στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου από τη Γερουσία.

  Έκτοτε δεν έχει διευκρινιστεί εάν εφαρμόζονται νέοι περιορισμοί στη διαχείριση του λογαριασμού του Τραμπ στο Twitter, ενώ τα στελέχη του Λευκού Οίκου εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα απέχει για πολύ από το Twitter.

  Η ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter έγινε το περασμένο Σάββατο κι ενώ επισκεπτόταν χορηγούς της προεκλογικής του εκστρατείας το Μανχάταν: «Έπρεπε να απολύσω τον στρατηγό Φλιν επειδή είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και στο FBI. Αποδέχτηκε την ενοχή του για τα ψέματα αυτά. Είναι κρίμα γιατί οι ενέργειές του στη διάρκεια μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας ήταν νόμιμες. Δεν υπήρξε κάτι που έπρεπε να κρατηθεί κρυφό».

  Η τοποθέτηση του Τραμπ προκάλεσε άμεσα ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς γνώριζε ο Τραμπ για τα ψέματα του Φλιν, όταν προχώρησε στην απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ τον περασμένο Μάιο. Ο Κόμεϊ ήταν επικεφαλής του FBI όταν ο Φλιν διατύπωνε τους ψευδείς ισχυρισμούς του πέρυσι τον Ιανουάριο, ενώ τελικά, παραδέχτηκε τα ψέματα που είπε.

  Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση στο Twitter, ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζον Ντάουντ, δήλωσε ότι η ανάρτηση γράφτηκε από τον ίδιο. Πηγές δήλωσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε να τοποθετηθεί στην απόφαση του Φλιν ν’ αποδεχτεί την ενοχή του. Ο Ντάουντ δεν έχει πρόσβαση στον προσωπικό λογαριασμό του Τραμπ στο Twitter, ενώ έστειλε το κείμενο της ανάρτησης στον Νταν Σκαβίνο, που είναι ο διευθυντής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον Λευκό Οίκο. Ο Σκαβίνο επέβλεψε τη διαδικασία ανάρτησης του μηνύματος.

  Ο μεγαλύτερος φόβος των συνεργατών του Τραμπ εντοπίζεται στο ενδεχόμενο αξιοποίησης της ανάρτησης αυτής, ως απόδειξης ενοχής, στην έρευνα που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο Μιούλερ διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή στελέχη του Λευκού Οίκου.

  Ο φόβος αυτός οδήγησε αρκετά στελέχη να υποστηρίξουν την υιοθέτηση μιας πιο αυστηρής πρακτικής για την δημοσιοποίηση αναρτήσεων από τον προσωπικό λογαριασμό του Τραμπ στο Twitter. Ωστόσο, μια τέτοια αλλαγή της διαδικασίας δεν έχει διαρρεύσει.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk