• Αναζήτηση
 • Ο πρώτος τζιχαντιστής που συνελήφθη εξαιτίας μιας διαρροής

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ως ένοχος για εγκλήματα τρομοκρατίας καταδικάστηκε ο 26χρονος ο Μοχάμεντ Αμπντάλα ο οποίος μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία και ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου τρομοκρατών με βάση το Μάντσεστερ.

  Ο νεαρός ο οποίος εργαζόταν σε σουπερμάρκετ και φιλοδοξούσε να γίνει ελεύθερος σκοπευτής, ταξίδεψε μέχρι τη Συρία για να πολεμήσει στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους. Όταν επέστρεψε τον Σεπτέμβριο του 2016 στη Βρετανία, συνελήφθη στο Χίθροου.

  Ο Αμπντάλα είναι ο πρώτος τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους που έπεσε στα χέρια των αρχών, εξαιτίας μιας διαρροής, της μεγαλύτερης που έγινε ποτέ για μια εν ενεργεία τρομοκρατική οργάνωση.

  Πως έγινε η διαρροή

  Τον Μάρτιο του 2016 κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία δημοσιογράφος από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Skynews πήρε στα χέρια του ένα stick USB από τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους που είχε λιποτακτήσει από τους κόλπους της τρομοκρατικής οργάνωσης.

  Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του, δεν είχε ιδέα τι περιείχε, όμως όταν επέστρεψε στη Βρετανία ο δημοσιογράφος που εξασφάλισε το στικάκι, το συνέδεσε με φορητό υπολογιστή. Τα όσα είδε μέσα στον ηλεκτρονικό φάκελο τον οποίο παρέδωσε στις μυστικές υπηρεσίες, ήταν ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών για την εσωτερική λειτουργία Ισλαμικού Κράτους.

  Μεταξύ άλλων περιελάμβανε χιλιάδες έγγραφα με ονόματα, ηλικίες, διευθύνσεις και λεπτομέρειες, όπως επαγγέλματα, αριθμούς τηλεφώνων τζιχαντιστών από όλο τον κόσμο. Εκατοντάδες άγνωστοι μέχρι τότε για τις μυστικές υπηρεσίες επίδοξοι τρομοκράτες αλλά και ενεργοί τρομοκράτες αποκαλύφθηκαν ξαφνικά, μέσα από αυτή την διαρροή.

  Η έρευνα οδήγησε τις αρχές σε διαφορετικές περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας, ωστόσο στο νότιο Μάντσεστερ εξάρθρωσαν ένα ολόκληρο τρομοκρατικό πυρήνα, μια ομάδα φίλων και γνωστών, δεύτερης γενιάς μεταναστών που είχαν μεγαλώσει στις ίδιες γειτονιές, σε ορισμένες περιπτώσεις έμεναν στον ίδιο δρόμο, έπαιζαν ποδοσφαιρο μαζί.

  Ένας από τα ονόματα και ο Μοχάμεντ Αμπντάλα. Όταν έγινε η διαρροή ο Αμντάλα βρισκόταν ακόμη στη Συρία, όμως αυτή η αποκάλυψη τον οδήγησε στη σύλληψη, μόλις επέστρεψε λίγους μήνες αργότερα στη Μεγάλη Βρετανία.

  Όπως αποκαλύφθηκε, ο Αμντάλα διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τον Σαλμάν Αμπέντι, ο οποίος τον περασμένο Μάιο, ζωσμένος με εκρηκτικά αυτοκτονίας, ανατινάχθηκε μέσα στο στάδιο του Μάντσεστερ, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, ενώ τραυμάτισε άλλους 120.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk